Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BELEID PATERS ASSUMPTIONISTEN IN BOXTEL ROEPT VRAGEN OP

Hoor, de wind waait anders door de bomen bij kasteel Stapelen...

Regionaal overste Jan Zuiker wondt er vorige week geen doekjes om in Brabants Centrum. De paters assumptionisten zijn in de ogen van het bestuur van zowel de Assumptie-Stichting als de beheerstichting van kasteel Stapelen 'te genereus' geweest bij het toelaten van een reeks activiteiten. Momenteel werken de besturen van beide stichtingen met de paters aan een nieuw beleidsplan.

Er waait duidelijk een andere wind op Stapelen. Vorig jaar werd het eeuwfeest van de paters assumptionisten op het Boxtelse kasteel uitbundig gevierd en struikelde de gemeenschap haast over de honderden grote en kleine evenementen. Blikvanger was spiegeltent Bon Salon, waar vele evenementen plaatsvonden. ,,De tijd dat we voor Sinterklaas speelden is voorbij", stelde overste Zuiker vorige week echter onomwonden; organisatoren van evenementen moeten voortaan huur gaan betalen. Die keuze is begrijpelijk, maar roept hier en daar ook wat vraagtekens op.

INFORMATIEACHTERSTAND

Volgens wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel staan de plannen om rond Stapelen een stadslandgoed te realiseren nog steeds fier overeind. Dat stelde hij in december al toen directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting de laan werd uitgestuurd. Over het stadslandgoed zijn met de paters heldere afspraken gemaakt en zelfs handtekeningen gezet, onder meer om via het project Landschappen van Allure in aanmerking te komen voor brede subsidiëring. ,,De paters zijn binnen dit project verantwoordelijk voor het park direct rond het kasteel en het is duidelijk dat de ontwikkeling van het bouwplan aan de Prins Hendrikstraat daarvoor belangrijk is", reageert Van de Wiel.

Het verbaast de wethouder evenwel dat bij de paters sprake is van een 'informatieachterstand' als het gaat om de inhoud van reeds gemaakte afspraken. ,,Net als de gemeente Boxtel hebben ook de assumptionisten hun ambities uitgesproken en zich aan plannen gecommitteerd. We rekenen er dus op dat ze die ambities willen waarmaken, al begrijpen we dat investeringen even zijn stilgelegd om alle zaken op een rijtje te zetten." Van de Wiel heeft al enkele gesprekken gehad met de twee stichtingen die op Stapelen actief zijn. ,,Hopelijk hebben die de nodige duidelijkheid verschaft en gaan de paters er straks weer met enthousiasme tegenaan. Het gaat er ons om dat het park straks opengesteld wordt voor iedereen. Onze gezamenlijke missie is dat het park een toekomst heeft, ook als de paters er straks niet meer zijn. Alle ambities nu laten varen zou een gemiste kans zijn."

STAPEL OP SINT

Voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit neemt een afwachtende houding aan als het gaat om Stapelen. Hij stond mede aan de wieg van het massaal bezochte evenement Stapel op Sint, dat zo'n vijfduizend bezoekers trok in november en december. Ketelaars voerde al enkele gesprekken met de paters en heeft inmiddels vernomen dat Stapel op Sint 'in beginsel' welkom is op Stapelen. ,,Wel is aangegeven dat enkele condities worden gesteld. Welke dat zijn is nog niet bekend", aldus de voorzitter van Boxtel Vooruit.

Ketelaars wacht op nieuwe berichten vanuit Stapelen omdat hij op 1 april de begroting voor Stapel op Sint rond wil hebben. ,,Ik begrijp dat de paters huur willen vragen, maar als het straks gaat om duizenden euro's zijn we zo klaar en kan Stapel op Sint niet doorgaan. Het was een gratis evenement en dat moet in onze ogen zo blijven omdat iedereen in Boxtel er van moet kunnen genieten. Natuurlijk zijn we bereid om een bijdrage te leveren, maar misschien willen de paters ook wel vrienden van Stapel op Sint worden en zo meedoen als sponsor."

Ronduit bezorgd is Ketelaars over de eerder toegezegde terugkeer van spiegeltent Bon Salon in 2017. Bij de afsluiting van het eeuwfeest van de paters assumptionisten is door burgemeester Mark Buijs aangegeven dat Boxtel graag wil blijven bijdragen aan de regelmatige terugkeer van de spiegeltent. ,,Binnenkort komt al een programmacommissie bij elkaar om ideeën voor 2017 te bespreken en het zou fijn zijn als we weten welke richting de paters willen kiezen."

Dat geldt op korte termijn al voor het versieren van fietsen in het kasteelpark. Vorig jaar werd deze activiteit op Koningsdag voor het eerst bij Stapelen gehouden en dat werd een groot succes. ,,Als Boxtel Vooruit willen we het park op 27 april anderhalf uur gebruiken en daarvoor is toestemming gevraagd." Het bestuur van de paters moet zich nog over deze aanvraag buigen.

FILMPODIUMSCOPIA

Het bestuur van Podium Boxtel onderhandelt met de paters assumptionisten over de voortzetting van filmvertoningen in de ridderzaal. Vorig jaar lanceerde FilmPodiumScopia - dat onder Podium Boxtel valt - een filmcyclus in nauwe samenwerking met de paters. ,,Nu bespreken we of Podium Boxtel de filmcyclus helemaal voor haar rekening kan nemen en als huurder te gast is in het kasteel", vertelt voorzitter Paul van Alphen.

Hij vindt het vragen van huur voor activiteiten in het kasteel 'voorstelbaar' en is bereid met de paters te overleggen welke films passen binnen de omgeving van het kasteel. ,,Films die misschien minder goed passen binnen de ideologie van de assumptionisten, kunnen we in Podium Boxtel laten zien. De ridderzaal is echter een mooi alternatief, vooral als het gaat om films die maar zo'n veertig bezoekers trekken. Een kleinere zaal is dan veel beter betaalbaar."

Van Alphen hoopt dat de paters actief blijven meedoen in de Boxtelse samenleving. ,,Ook voor het komend theaterseizoen hebben we tal van mooie ideeën. Het zou goed zijn als onze samenwerking met de kasteelbewoners kan blijven bestaan."

FOTO BOVEN: Twee Pieten nemen bedroefd afscheid van kasteel Stapelen en doen de deur van Stapel op Sint op slot. Binnen enkele weken zal duidelijk worden of het evenement ook dit jaar terugkeert op Stapelen. (Foto: Peter de Koning).