Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Internationale Vrouwendag gevierd in Podium Boxtel

Vrouwen met karakter inspireren elkaar

Lonneke Hoondert

Vrouwen met karakter. Dat was dinsdag het thema van de viering van Internationale Vrouwendag in Podium Boxtel. Die sterke, karaktervolle vrouwen waren er zeker. Mannen daarentegen, en hoe kan het ook anders, waren in geen velden of wegen te bekennen tijdens de feestelijke bijeenkomst.

,,Een avond zonder mannen geeft toch een ander gevoel van saamhorigheid. Het maakt het samenzijn ongedwongen", meende Hannie Spikmans. Zij was één van de meer dan 150 vrouwen die op de Internationale Vrouwendag was afgekomen. ,,Het is een mooie avond uit en het programma is heel breed."

krachtig samenzijn

ContourdeTwern, Lokale Agenda 21 en Vrouwencontact Liempde organiseerden de avond. ,,Samen met een groep enthousiaste dames die aanhaakten om ons te helpen", voegde opbouwwerker Karin van Ditmars van ContourdeTwern toe. Voorheen kende de Internationale Vrouwendag in Boxtel een programma van workshops, deze keer gooide de organisatie het over een andere boeg. Naast dat in de foyer verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig waren om tekst en uitleg te geven over hun activiteiten in Boxtel, was er ook een keur aan exotische hapjes. In de zaal van het theater aan de Burgakker genoten de vrouwen van de klanken van het Wereldkoor, het accordeonduo Mari-2 en de band C-acoustic. Charlotte Pennings en Eva van der Donk van Podium4All haalden 'de muzikale kracht' uit de bezoeksters. Zij lieten de vrouwen muziek maken met wat ze bij zich hadden: hun lichaam. In de maat stampen, zingen en klappen tegelijk bleek nog best lastig, maar het plezier was er niet minder om.

Passend bij het thema had de organisatie schrijfster Katja de Man uitgenodigd om de aanwezigen aan te moedigen om in hun eigen kracht te gaan staan. ,,Onze kracht schuilt in het samenzijn met andere vrouwen", zei ze tijdens haar inspiratiesessie. ,,Maar om elkaar te inspireren, moet je eerst jezelf durven zijn." Samen met de gemeente en ContourdeTwern start zij binnenkort met een vrouwencontactgroep, waar de vrouwen zich dinsdag, geïnspireerd door de woorden van De Man, dan ook gretig op inschreven.

hennatatoeages

Femke Rutten (14) was door jongerenopbouwwerker Meike Schreurs van R-Newt gevraagd om hairextensions te zetten. ,,Ik heb ooit in één dag wel zestig hairextensions gedaan", vertelde ze trots. Dat het Internationale Vrouwendag was, bleek niet bij iedereen bekend. ,,Ik zag op Instagram dat er vanavond allerlei leuke dingen te doen waren, dus besloot te gaan. Ik wist niet dat het vrouwendag is", gaf Lieke Queens (12) toe. De jonge meiden vermaakten zich prima met hennatatoeages, nagellak en het versieren van cupcakes.

Het viel op dat veel vrouwen voor de eerste keer deelnamen aan de viering. Zo ook Meike Schapink. ,,Wat zijn er veel vrouwen in Boxtel die ik niet ken", zei ze verbaasd. ,,Ik ben vandaag alleen hiernaartoe gekomen. Dat doe ik vaker. Als je alleen gaat ontstaan er vaak leuke gesprekken en doe je interessante contacten op."

Mona Soumia is een frequente bezoekster van de vrouwendag. ,,Het is gezellig om één keer per jaar samen te komen met allerlei soorten vrouwen. Toch hoop ik de volgende editie op iets meer pit. Ik zou het liefste de hele avond dansen, maar dit jaar is er gekozen voor een opzet waarbij iedereen in de zaal zit. Dat vind ik een beetje saai." Uiteindelijk werden de gebeden van Soumia verhoord. Bij het inzetten van de eerste klanken van C-acoustic, gingen de vrouwen de vloer op en werd er tot in de late uurtjes gedanst.

FOTO BOVEN: Er werd flink meegezongen tijdens de Internationale Vrouwendag in Podium Boxtel. (Foto's: Daisy Renders).

Politie

Vlam in frituurpan

De Liempdse brandweer rukte dinsdagmiddag rond halfvijf uit naar bij café 't Huukske op de hoek van de Barrierweg en de Parkstraat. Daar was de vlam in een frituurpan geslagen. Bij aankomst van de hulpdiensten had het personeel het vuur al gedoofd, maar toen de brandweer de friteuse naar buiten brachten begon het vet opnieuw te branden. Met zand is het vuur opnieuw gedoofd. Met ventilatoren werd vervolgens de rook uit het pand verdreven. Er vielen geen gewonden.


Gemeente organiseert inloopavond over groenontwerp

Nieuwe locatie JOP en skateramp Boxtel-Oost

LONNEKE HOONDERT

Het Boxtelse college stelde in september 2015 het definitieve ontwerp voor de Dr. De Brouwerlaan vast. Vanavond zijn belangstellenden tussen 18.00 en 20.00 uur welkom in het gemeentehuis tijdens een inloopavond over het groenontwerp van de Boxtelse laan. Daar kunnen zij vragen stellen over het plan, waarvan de werkzaamheden naar verwachting in het voorjaar zullen starten.

De herinrichting van de Dr. De Brouwerlaan is al sinds 2014 onderwerp van gesprek. Toen startte de gemeente al met informatiebijeenkomsten voor bewoners, die daar hun wensen bekend konden maken. Destijds was er veel te doen rondom de jongerenontmoetingsplaats (JOP) die voor overlast zorgde. Deze werd toen twintig meter verplaatst, maar bleef aan de zijde van basisschool De Vorsenpoel liggen, tussen de Maastrichtsestraat en de Hendrik Verheeslaan. In het nieuwe ontwerp worden de JOP en het skatepark verplaatst naar de groenstrook tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg. Daar komen ook een hondenspeeltuin en een trapveldje. Het groenontwerp voor de Dr. De Brouwerlaan bevat verder ruimte voor eetbaar groen, zoals fruitbomen, en borders voor vaste planten.

HERINRICHTING KRUISING

Naast het opnieuw aanleggen van de groene ruimte, wordt in mei ook gestart met de herinrichting van de kruising van de Dr. De Brouwerlaan met de Hendrik Verheeslaan en de Nieuwe Nieuwstraat. Daarnaast wordt een fietsrotonde aangelegd op het kruisingsvlak tussen de Dr. De Brouwerlaan en de Maastrichtsestraat.

Het rioolstelsel wordt ook aangepakt. Doordat bij deze werkzaamheden kans is op schade aan woningen, vindt eerst een bouwkundige vooropname plaats. Dat onderzoek start op 29 maart.

De gemeente hoopt voor de zomer klaar te zijn met de herinrichting.

FOTO ONDER: De situatie bij de JOP en het skatepark aan de Dr. De Brouwerlaan, zoals deze nu is. Dit voorjaar worden beide verplaatst. (Foto: Henk van Weert).

De hennatatoeages waren populair onder de bezoeksters.
De situatie bij de JOP en het skatepark aan de Dr. De Brouwerlaan, zoals deze nu is. Dit voorjaar worden beide verplaatst. (Foto: Henk van Weert).