Student Davy van Beek uit Knegsel (links) krijgt praktijkonderwijs in de kleine spuitcabine. Docent Ralf Adams van Summa Automotive volgt zijn werk nauwkeurig. (Foto: Peter de Koning).
Student Davy van Beek uit Knegsel (links) krijgt praktijkonderwijs in de kleine spuitcabine. Docent Ralf Adams van Summa Automotive volgt zijn werk nauwkeurig. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UNIEKE SAMENWERKING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN

Autospuiten en schadeherstel in Boxtel

De splinternieuwe School voor Autospuiten & Schadeherstel Zuid-Nederland is vanmiddag, donderdag 10 maart, officieel geopend in Boxtel. Deze unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven heeft onderdak gevonden aan De Tijvert 2, in de voormalige ruimten van BGA-opleidingen.

De nieuwe school, pal naast het Baanderherencollege, heeft vijf leslokalen en een grote praktijkhal. Het is een krachtenbundeling van de mbo-scholen Koning Willem I College, Summa College en Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC), 88 autoschade- en herstelbedrijven en negen leveranciers. Zij bieden onderwijs op niveau mbo 2 en 3 en bijscholing aan volwassen vakmensen. De nieuwe school is mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Regionaal Investeringsfonds mbo van het Ministerie van OCW. Dat geld is vooral gebruikt voor het digitaliseren van lesmateriaal en het inrichten van twee professionele spuitcabines. Een all-in-one cabine met uv-droging voor het spuiten van onderdelen en kleine werkstukken en een grote spuitcabine met temperatuurdroging voor het spuiten van grote onderdelen en complete carrosserieën. In deze cabines en de grote praktijkhal leren de studenten de nieuwste technologie op het gebied van autospuiten en schadeherstel. De aangesloten bedrijven zorgen (mede) voor deze topfaciliteiten en versterken zo het praktijkleren.

,,De School voor Autospuiten & Schadeherstel is een unieke samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en kenniscentrum", vindt Roel Akkerman, directeur van Summa Automotive. ,,Een praktijkgericht opleidingsconcept dat zorgt voor gekwalificeerde vakmensen voor deze branche. Eén locatie in en voor Zuid Nederland met de modernste installaties en technieken waar studenten en medewerkers dat kunnen leren wat zij nodig hebben voor hun werk. Nu en in de toekomst."

De nieuwe school verwelkomt wekelijks 145 studenten. ,,Onze ambitie is om dit aantal de komende vijf jaar te laten groeien tot 200", vertelt projectmanager Anget Mestrom.