Afbeelding
Foto: Peter de Koning

striptekenaar ralph dikmans signeert op 9 april in bruna

'Alle vrije uurtjes zitten in m'n strips'

,,Al mijn hele leven heb ik de droom om een eigen strip te maken", vertelt de Boxtelaar enthousiast. ,,Vroeger tekende ik veel, maar helaas heb ik uit die tijd bijna niets bewaard, eeuwig zonde. Uiteindelijk ging die droom de voorbije jaren over in het verzamelen van stripboeken en bezoeken van beurzen." Zo was hij jaren in de ban van stripfiguren Suske en Wiske. In 2002 werd zijn verzameling zelfs geëxposeerd in de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. ,,Ik ben nog steeds groot fan van Suske en Wiske hoor. Ik ben zelfs door de stripfiguren beïnvloed, dat zie je duidelijk in mijn werk terug."

Vanwege stress zocht Dikmans een paar jaar geleden naar een uitlaatklep. Hij startte weer met tekenen van stripverhalen. ,,Ik ontmoette een beeldhouwer die een creatie in de vorm van een bekend stripfiguur veilde tijdens een signeerdag in België. Ik grapte dat ik voor het volgende jaar een schilderij met een stripverhaal zou kunnen aanleveren. De organisatie pikte dit op, ik mocht een aantal werken veilen", aldus Dikmans. ,,Om niet met lege handen aan te komen, wilde ik graag een eigen stripboek maken." Als groot fan van superhelden, creëerde de Boxtelaar zijn eigen held: Anders-Man. ,,Hij is gekleed in de kleuren van de Nederlandse vlag, denkt van zichzelf dat hij een fantastische superheld is, maar in werkelijkheid gaat er van alles mis als hij in de buurt is. Maar het is natuurlijk nooit zijn schuld", grinnikt Dikmans. Hij toonde zijn tekeningen aan de Vlaamse uitgeverij 't Mannekesblad, die de signeerdag organiseert. Die gaf aan dat hij vooral moest blijven oefenen. ,,En dat heb ik gedaan. Ik ben blijven doortekenen, tot ik tevreden was."

En tijdens het tekenproces borrelde een origineel idee in Dikmans op. ,,Regelmatig ga ik naar beurzen om tekeningen te scoren van bekende striptekenaars. Om ze te bedanken, ben ik strips gaan maken waar die tekenaars in voorkomen en een ontmoeting met het karakter Anders-Man hebben. Eén pagina per tekenaar, bedoeld als hommage." Onder meer Hergé (bekend van Kuifje) en Willy Vandersteen (Suske en Wiske) komen in het boek voor. Hij bracht de meeste tekenaars via Facebook zelf vooraf op de hoogte en kreeg enkel enthousiaste reacties, óók van uitgeverij 't Mannekesblad. ,,Er werd me gevraagd een boek te maken van al deze strips waarin bekende en minder bekende striptekenaars in voorkwamen." Op 3 april, tijdens de Belgische signeerdag, verschijnt het boek 'Net even iets anders, man' en zit Dikmans zelf, tussen de 'grote der aarde', aan een tafel om te signeren. ,,Het kan gek lopen..."

stripvirus

Ondertussen blijkt Dikmans doortekenen, aan een tafel die hij midden in de woonkamer uit klapt. ,,Om het eerste boek af te krijgen, heb ik al mijn vrije uurtjes in de strips gestopt. Inmiddels is het echt een passie geworden. Het is mijn droom er uiteindelijk geld aan te verdienen", aldus Dikmans, die als leerkracht werkt op de Michaëlschool. ,,Mijn leerlingen zijn enorm trots, ik heb er zelfs al een paar aangestoken met het stripvirus..."

De tekenaar werkt inmiddels aan een tweede album, met opnieuw Anders-Man in de hoofdrol. ,,Dit keer geef ik allerlei bekende Nederlanders een gastrol, onder wie presentator Matthijs van Nieuwkerk en zanger Gerard Joling. Ieder plaatje is een los grapje." Dikmans haalt overal inspiratie vandaan. ,,Tegenwoordig slaap ik met een boekje op mijn nachtkastje, zodat ik ideeën meteen kan uittekenen."

Dikmans werd recent door Frans Aldenhuijsen van boekhandel Bruna in Boxtel gevraagd ook een signeersessie in zijn eigen woonplaats te houden. Die vindt plaats op zaterdag 9 april, van 14.00 tot 17.00 uur. Eind augustus staat Dikmans met zijn eigen stripboek ook op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven. ,,Ik ben enorm trots en ben blij dat ik van de negatieve stress iets positiefs heb kunnen maken. En nu bewaar ik natuurlijk álles, zelfs de allereerste schetsen..."

Dikmans maakt ook striptekeningen op aanvraag. Belangstellenden kunnen hiervoor mailen naar rdikmans@gmail.com of kijken op www.facebook.com/ralphdikmans.

FOTO BOVEN: Van Boxtelaar Ralph Dikmans verschijnt binnenkort het stripboek 'Net even iets anders, man'. (Foto: Peter de Koning).

De Rots

VRIJDAG 11 MAART

Biljartvereniging De Rots        13.00

ZATERDAG 12 MAART

Dansen met deejay Harry        20.00

MAANDAG 14 MAART

SUB: yoga        09.00

AVO: knutselen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO: vrije tijd, spelletjes        13.30

Oircol        13.00

Tai Chi        19.30

DINSDAG 15 MAART

AVO: gym voor ouderen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

KBO: kienen        13.30

AVO: vrije, tijdspelletjes        13.30

KBO: muziekcursus        13.30

WOENSDAG 16 MAART

SUB: naailes        09.00

AVO: knutselen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO: vrije tijd, spelletjes        13.30

Fotoclub        13.30

Country Club        18.30

Bridgeclub De Rots        19.00

Mindfulness        19.00

DONDERDAG 17 MAART

SUB: computercursus        09.00

AVO: knutselen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO: vrije tijd, spelletjes        13.30

Quilten        13.30

SUB: bloemschikken        13.30

Dommel door Boxtel, vergadering        19.00

Klankhealing        19.30

Tai Chi        19.30

KBO bijeenkomst, nieuwe leden        19.30

Afbeelding