De Pagaai neemt bewoners van De Munsel, allemaal mensen met een beperking, mee voor een vaartocht over de Dommel. Het is van de jaarlijks terugkerende activiteiten van de jubilerende kanovereniging. (Foto: Albert Stolwijk, 2011).
De Pagaai neemt bewoners van De Munsel, allemaal mensen met een beperking, mee voor een vaartocht over de Dommel. Het is van de jaarlijks terugkerende activiteiten van de jubilerende kanovereniging. (Foto: Albert Stolwijk, 2011). Foto: Albert Stolwijk

KANOCLUB VIERT ZILVEREN JUBILEUM MET RECEPTIE EN REÜNIE

Pagaai zet Boxtel toeristisch op de kaart

HENK VAN WEERT

De leden van De Pagaai zijn er trots op dat hun vaarroute Rondje Boxtel vorig jaar in de top tien stond van lokale toeristische parels. Het klinkt misschien wat hoogdravend, maar op de keper beschouwd mag je toch wel zeggen dat de kanovereniging Boxtel wat beter op de kaart heeft gezet. De vaartocht over de Dommel, die begint en eindigt in het enkele jaren geleden aangelegde 'haventje' aan de Voetboog, is tussen april en oktober erg in trek. Vooral voor groepsuitjes is het een populaire bestemming.

De introductie van het Rondje Boxtel kort na de oprichting bleek een schot in de roos voor De Pagaai. Je kunt op meerdere plaatsen vaartochten maken, meestal van A naar B. Een rondje maken, is in deze regio uniek. Echter, De Pagaai heeft door het jaar heen meer activiteiten op het programma staan. Huub de Beer, vanaf de oprichting lid, somt ze even op: ,,We begeleiden de intocht van Sinterklaas, het Dommeltheater en de Lichtjestocht tijdens Allerzielen. Met enkele leden gaan we elk jaar twee keer peddelen in de Ardennen en ook doen we steevast mee aan de grachtentocht Amsterdam by Night, dat wordt georganiseerd door kanovereniging Sloterplas, waarmee we uitwisselingen houden."

Daarnaast vinden jeugdtochten plaats naar de Hooibrug in Gemonde en wordt de Dommel schoon gevist tijdens de landelijke Opschoondag. ,,Alleen nu niet. Die opschoondag valt namelijk samen met ons jubileumfeest", grinnikt Eric van Antwerpen van het jubileumcomité.

VERLICHTE BOTEN

Uit die grachtentocht is ook Boxtel by Night voortgekomen: de vaartocht in het duister over de Dommel in het tweede weekeinde van september zorgt steeds weer voor fraai verlichte kano's en boten, maar ook voor feeërieke tuinen langs de waterkant. ,,En daarnaast is er natuurlijk de jaarlijkse vaartocht voor mensen met een beperking. Speciaal voor de rolstoelgebruikers van De Munsel, een wooncomplex hier in de buurt, knopen we dan twee kano's aan elkaar tot een catamaran. Het is steeds weer een hoogtepunt. Voor de mensen waar we het voor doen, maar ook voor onze leden zelf. Zo'n activiteit geeft heel veel voldoening", vult Joop Spijkers het lijstje van De Beer aan. Samen met wijlen Jan de Jongh en oud-lid Wim van Groenesteijn richtten Spijkers en De Beer in 1991 De Pagaai op. ,,We lapten elk honderd gulden en stapten naar de notaris om de statuten officieel te laten bekrachtigen", blikt De Beer lachend terug.

De club telt momenteel zo'n 35 leden en donateurs weet voorzitter Leon van der Eerden. Die vertelt dat de Dommel de laatste jaren flink is verbeterd en verfraaid. ,,We onderhouden prima contacten met het waterschap dat samen met de gemeente flink heeft geïnvesteerd om de rivier toeristisch aantrekkelijker te maken. Het project Dommel Door Boxtel, waarbij de rivier is uitgebaggerd en er tal van nieuwe voorzieningen zijn gerealiseerd voor onder meer kanoërs, heeft natuurlijk wal lang geduurd door tal van juridische procedures, maar het resultaat is fantastisch."

Ook toen het werk door de rechter stil werd gelegd, kreeg De Pagaai van het waterschap steeds medewerking om haar activiteiten toch zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. ,,We mochten zelfs een zelfontworpen tijdelijke glijgoot bouwen bij de stuw onder de brug in de Mgr. Wilmerstraat", glundert bestuurslid Bart van de Langenberg.

JUBILEUMDAG

Het zilveren jubileum krijgt invulling met een receptie op zaterdag 19 maart van 15.00 tot 17.00 uur in het clubhuis aan de Voetboog. 's Avonds is er dan een feestavond waarbij niet alleen de leden en hun partners welkom zijn, maar waarvoor ook zoveel mogelijk oud-leden zijn getraceerd. ,,We hebben 160 uitnodigingen door het hele land verstuurd", grinnikt Frans van de Wiel die binnen het bestuur van De Pagaai de PR verzorgt.

Medeoprichter De Beer toont één van de 25 panelen die de voorbije maanden zijn samengesteld met foto's en krantenknipsels. ,,Het was een hels karwei om al die archiefstukken, die in enkele dozen werden bewaard, te rubriceren en te benoemen, maar uiteindelijk resulteert het in een mooi en afwisselend overzicht van de hele clubhistorie. De tentoonstelling die op de jubileumdag is te zien, zal zeker een handvat bieden voor het ophalen van herinneringen."

FOTO BOVEN: De Pagaai neemt bewoners met een beperking van De Munsel mee voor vaartocht over de Dommel. Het is van de jaarlijks terugkerende activiteiten van de jubilerende kanovereniging. (Foto: Albert Stolwijk, 2011).


Rugbyers
Oysters/Ducks
buigen diep

De rugbyers van Oysters/Ducks leden zondag een forse nederlaag: 57-0. Tegen Wageningen was thuis nog van gewonnen, maar in de return speelde het gemis van diverse basisspelers duidelijk een rol.

De gastheren waren te sterk en Oysters/Ducks werd op alle fronten afgetroefd. Ondanks verwoede pogingen om de hatelijke nul van het scorebord te halen, kreeg het combinatieteam dit niet voor elkaar. Zondag 13 maart is de laatste competitiewedstrijd in Oisterwijk tegen Wallaby's Venlo. Als deze degradant aan de zegekar wordt gebonden, kan Oysters/Ducks het seizoen toch eervol afsluiten.

Duckes Legends behaalde in 's-Hertogenbosch een ruime 52-0 overwinning op Octopus. Het jonge team uit Uden kwam tekort tegen hun ervaren opponenten. Door vooral via de voorwaartsen het spel op te zetten, bepaalde Duckes de wedstrijd en daardoor de score. Komende zondag sluit het team de competitie af tegen Duuvels in Zevenaar.

Uitslag zaterdag 5 maart

Cubs: DIOK Leiden - Oysters/Ducks        7-37

Uitslagen zondag 6 maart

Sen. 1: Wageningen - Oysters/Ducks        57-0

Sen. 2: Duckes Legends - Octopus        52-0

Programma zaterdag 12 maart

TBM: toernooi Oisterwijk        10.00

Cubs: Oysters/Ducks - The Dukes        13.00

Jun.: Oysters/Ducks - Amstelveen RC        14.00

Programma zondag 13 maart

Sen. 1: Oysters/Ducks - Wallaby's        14.30

Sen. 2: Duuvels - Duckes Legends        13.30