Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORPROGRAMMA PROTESTANTSE KERK

'Rockopera kenmerkend voor de jaren '60 en '70'

MARC CLEUTJENS

In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat werd maandagavond een besloten programma gehouden waarin predikant Corrie Terlouw de rockopera Jesus Christ Superstar in historisch perspectief plaatste. En natuurlijk werd er opgetreden door de hoofdrolspelers van de lokale productie Jesus Christ in Concert. Tot genoegen van het publiek: ,,Ik geloofde het écht", reageerde een van de bezoekers ontroerd.

Terlouw had leden van de protestantse gemeente uitgenodigd om te komen luisteren naar de muziek en te vernemen hoe Jesus Christ Superstar geduid zou kunnen worden. Als een rockopera die het tijdsbeeld van de jaren zestig en vroege jaren zeventig van de vorige eeuw weergeeft, als een vrijheidsstrijd waarin onderdrukten het opnemen tegen hun bezetter, de Romeinen.

LEONARDO DA VINCI

Lichtbeelden lieten schilderijen en beelden van Jezus, Judas en Maria Magdalena door de eeuwen heen zien en toonden aan hoe de mensheid de voorbije tweeduizend jaar heeft gekeken naar de historische Bijbelse figuren. Beelden van Rembrandt en Leonardo da Vinci werden geduid, net als middeleeuwse afbeeldingen en beeldhouwwerken.

Het publiek in de protestantse kerk kreeg een voorproefje van de rockopera Jesus Christ in Concert, zoals die vanaf donderdag 17 maart wordt opgevoerd in de voormalige Heilig Hartkerk. Sjef 'Judas' Kuijpers opende de avond met 'Heaven on their minds', gevolgd door Fenne 'Maria Magdalena' van Wuijtswinkel, die de klassieker 'I Don't Know How To Love Him' zong. Het was wederom prachtig, het publiek luisterde geroerd en zong mee.

INDRUKWEKKEND

Dat gebeurde ook toen Kuijpers en Van Wuijtswinkel met Maarten 'Jezus' Melis gedrieën 'Everything Is Allright' ten gehore brachten. Misschien wel de mooiste compositie van de rockopera, slechts begeleid door pianospel van Dave Hanhart.

Voor wie kaarten heeft voor Jesus Christ in Concert was het een eerste kennismaking met de Boxtelse theaterproductie. Wie geen kaarten had, keek beteuterd. Begrijpelijk. Het besef drong door: dit Boxtelse pareltje ga ik missen...

FOTO BOVEN: Beeld van de repetitie in de voormalige Heilig Hartkerk. Dansers oefenen op het altaar, op de voorgrond oefenen Maarten Melis (links) en Frenk Breuer hun rol. (Foto: Peter de Koning).