De technasiumleerlingen uit Boxtel beleefden een winterse uitwisseling met de scholieren uit het Finse Juuka (Foto's: Jacob-Roelandslyceum).
De technasiumleerlingen uit Boxtel beleefden een winterse uitwisseling met de scholieren uit het Finse Juuka (Foto's: Jacob-Roelandslyceum). Foto: Jacob-Roelandslyceum

IJsworstelen, ijsbruggen bouwen, sneeuwwandelen en wakduiken

Leerlingen JRL beleven koude uitwisseling in Finland

Lonneke Hoondert

Waar andere leerlingen kozen voor warmere oorden als Rome en Barcelona of wereldsteden als Berlijn, New York en Londen, schreven twaalf leerlingen uit de vierde klas van het technasium van het Jacob-Roelandslyceum zich in voor een uitwisseling naar 'the middle of nowhere' in het Finse Juuka, waar het overdag tot wel 20 graden vroor.

Eloy Schultz, Jesse Timmermans, Manon van der Pas, Nikki Oversier, Mathijs Born, Stijn van Zantvoort, Luuk de Bekker, Koen en Luuk Leidelmeijer, Bart Postema, Lars Reijnders en Guancarlo Bermudez (allen 16 jaar) waren er snel over uit, toen aan hun klas van vijfentwintig leerlingen de vraag werd gesteld wie er op uitwisseling naar Finland wilde. Er waren maar twaalf plaatsen vacant en gelukkig waren er ook precies twaalf inschrijvingen. ,,Niet iedereen wilde naar Finland en de realiteit is ook dat niet iedereen de reis kan betalen", vertelt docente Hannie Mulders. ,,Ik wilde graag iets anders doen dan een stedentrip", geeft Bart als motivatie voor zijn inschrijving op. ,,Uit jezelf ga je niet zo snel naar een plek als Juuka, dit doe je maar één keer in je leven", voegt Koen daar aan toe. Luuk de Bekker knikt instemmend. ,,Ik wilde ook graag de bijzondere natuur zien. Overal ligt sneeuw."

SNEEUW EN IJS

Eenmaal aangekomen in Juuka stond de technasiumleerlingen een vol programma te wachten, waarin ijs en sneeuw de hoofdrol speelden. De jeugd ging met Finse leeftijdsgenoten ijshockeyen, sneeuwworstelen, ijsbruggen bouwen en wakduiken. Allemaal logeerden de JRL-leerlingen bij Finse scholieren thuis. ,,Van te voren hebben we elkaar leren kennen via Whatsapp. Maar de eerste momenten dat je echt bij een gezin thuis bent zijn best ongemakkelijk. De meesten spraken matig Engels en je weet dan in het begin niet zo goed waar je over moet praten", vertelt Guancarlo. ,,Uiteindelijk hadden sommigen best veel gespreksstof hoor", schateren de leerlingen, doelend op verschillende ontstane romances tussen de Nederlandse jongens en de Finse meiden.

Ondanks de taalbarrière leert de Boxtelse jeugd de Finse scholieren goed kennen. Ze leeft dan ook een week lang volgens het Finse ritme. Bart logeerde bij een gezin dat op een eiland in één van de vele Finse meren woont. ,,Ik moest elke dag met de pont op en neer naar school. Een enkele reis van dertig kilometer." Op school volgden de technasiumscholieren ook een paar lessen in het Fins. ,,Het viel ons op dat het niveau daar veel lager ligt. Dat komt ook omdat ze een heel ander schoolsysteem hebben, waar iedereen tot de derde klas op hetzelfde niveau leert", vertellen de leerlingen. Samen met hun Finse leeftijdsgenoten ontwierpen en bouwden ze in groepjes een ijsbrug. ,,Uiteindelijk konden we met z'n allen op de bruggen staan, zo sterk waren ze", glunderen ze stuk voor stuk.

Hoewel Juuka ruim 2.300 kilometer verderop ligt, werden de cultuurverschillen als miniem ervaren. ,,Maar overal moest je je schoenen uitdoen. Ook op school. Dat was best raar", vertelt Luuk Leidelmeijer. ,,Juuka is een hechte gemeenschap, ze doen echt alles samen. Op zondag gaan ze zelfs gezamenlijk sporten op school." Stijn voegt daar aan toe: ,,Van de andere kant is iedereen ook heel zelfstandig. De leerlingen krijgen kooklessen op school en regelen veel zelf." De sauna die bijna elk gezin bezit, kon de goedkeuring van de reizigers wel wegdragen, hoewel de traditie van het wakduiken, waar saunagangers de hitte even verlaten voor een plons in een ijskoud meer, niet aan iedereen besteed was.

ORGANISATIE

De organisatie van de reis had nogal wat voeten in de aarde, maar bètadocenten Mulders en Ron Theunissen kijken samen met de scholieren terug op een onvergetelijke ervaring. ,,Het Jacob-Roelandslyceum heeft naar mijn weten niet eerder een echte uitwisseling gedaan, zeker niet naar zo'n afgelegen gebied", vertelt Mulders. Het Finse Juuka ligt acht uur ten noorden van het vliegveld van Helsinki. ,,Gelukkig was er een man uit Juuka bereid om ons op te halen en weg te brengen, want met het openbaar vervoer kun je het dorpje niet bereiken."

De dochter van Mulders studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit (TU) in Eindhoven en werkte van december tot en met februari mee aan het project Bridge in Ice in Juuka. De TU-studenten wilden met de brug het wereldrecord voor 's werelds grootste zelfdragende ijsbrug behalen. Dat mislukte helaas. Via via kwam Mulders in contact met de Finse middelbare school in Juuka en het idee voor een uitwisseling was al snel geboren. ,,Waarbij wij als docenten ook in een gastgezin verbleven, want wij wilden hetzelfde ervaren als de leerlingen." Theunissen en Mulders deden uiteraard mee aan de activiteiten die op het programma stonden en werkten met hun Finse collega's aan een plan voor een groot Europees uitwisselingsproject.

De technasiumleerlingen glimmen nog na van hun bijzondere reis naar de Finse toendra's, gelukkig hebben ze ruim 200 gigabyte aan foto's en filmpjes om na te genieten.


JRL-leerlingen op bezoek bij fotograaf Pieter Henket

Esch meets Esch tijdens studiereis naar New York

Het was vorige week stil op het Jacob-Roelandslyceum. Een groot deel van de leerlingen nam deel aan de jaarlijkse buitenlandse reizen. Leerlingen konden kiezen uit Berlijn, Londen, Cambridge, New York, Barcelona, Finland, Rome en Texel. Susanne Bergmans, Susan van Wijk, Anne van Roosmalen (allen 17) en Marloes van der Lee (18) uit Esch kozen voor een reis naar New York en schreven onderstaand verslagje voor Brabants Centrum.

Vanochtend ben ik samen met mijn klasgenoten teruggekomen uit New York van een studiereis. We zijn naar de wereldstad gegaan, omdat we aardrijkskunde in ons vakkenpakket hebben. Een onderdeel van de centraal-examenstof is 'stedelijke gebieden in de VS' en New York is hier natuurlijk een schitterend voorbeeld van. Het was dan ook een fantastische ervaring om de theorie terug te zien in de praktijk.

In New York hebben we Pieter Henket ontmoet, een beroemde fotograaf die in New York woont. Pieter is wereldwijd bekend en heeft onder andere samengewerkt met Lady Gaga en Gigi Hadid, maar ook met Nederlandse sterren zoals Carice van Houten en Halina Reijn. Pieter komt oorspronkelijk uit Esch, wat natuurlijk super leuk was voor de meiden uit Esch die meegingen naar New York. We hebben daarom ook foto's gemaakt van Pieter Henket met de meiden uit Esch met daarbij: Esch meets Esch in New York!

We hebben als klas verschillende vragen gesteld aan Pieter, we vroegen bijvoorbeeld hoe het is om met beroemde mensen te werken en hoe het leven in New York is. Pieter heeft ons één van zijn studio's laten zien, dat was ook de plaats waar we hem ontmoet hebben. Ook heeft hij ons foto's laten zien die hij heeft gemaakt en heeft hij verteld hoe hij in New York terecht gekomen is. Zo vertelde hij onder andere dat hij in Esch en Utrecht opgegroeid is en dat hij nog eens in de twee maanden terugkomt naar Esch. Ook vertelde hij dat hij in het begin baantjes had om zijn kamer in New York te bekostigen en dat hij er pas later achter kwam dat hij een passie voor fotografie heeft. Zijn grote doorbraak kwam toen hij de albumhoes van Lady Gaga had ontworpen.

In New York hebben we veel gedaan, zoals een bezoek aan het Empire State Building, we zijn naar Wall Street geweest, we hebben een paar keer op Times Square gegeten en gewinkeld, we zijn gaan fietsen door Central Park en hebben over de High Line gewandeld bij Meatpacking District.

In Juuka ontwierp en bouwde de Boxtelse jeugd, samen met hun Finse leeftijdsgenoten, bruggen van ijs.
Pieter Henket en de Essche leerlingen. (Foto: Jacob-Roelandslyceum).