EVALUATIE AFWATERINGSSYSTEEM IN 2017

Drainage werkt als een tierelier in Boxtel-Oost

HENK VAN WEERT

De drainage die enkele jaren geleden in Boxtel-Oost het grondwaterpeil omlaag moest brengen, werkt als een tierelier. In de eerste twee maanden van dit jaar werd al bijna de een/derde van het regenwater afgevoerd dat normaal in een heel jaar valt. Klachten over natte kruipruimten onder woningen, zoals in het verleden veelvuldig aan de orde waren, zijn er niet of nauwelijks, meldt Frits Fastenau, afdelingshoofd Openbare Ruimte van de gemeente Boxtel. ,,Dat er her en der toch plassen water blijven staan, daar moeten we aan wennen."

Het is volgens Fastenau een illusie om te denken dat je al het hemelwater in buizen kunt stoppen. ,,Als gevolg van de klimaatverandering krijgen we te maken met intensievere buien. En in bepaalde perioden van het jaar zal het ook vaker regenen. Daarnaast zullen ook langere perioden van grote droogte krijgen."

WEGPOMPEN

Van zo'n natte periode was de voorbije maanden sprake. ,,Via de overstort die we ruim drie jaar geleden plaatsten ter hoogte van de haakse bocht Europalaan/Robert Schumanlaan is in januari en februari ruim 181.000 kuub water afgevoerd naar de Dommel. En het pompgemaal bij de retentievijver in het Oosterpark aan de Hendrik Verheeslaan heeft de dubbele hoeveelheid verwerkt en weggepompt naar de overstort nabij de Dommelbrug in de Eindhovenseweg."

In totaal is via het drainagesysteem ruim 544.000 kuub water afgevoerd. Een fikse hoeveelheid, die voor een leek maar moeilijk te bevatten is. ,,Even rekenen", zegt Fastenau. ,,Als die hoeveelheid niet zou wegzakken in de grond, dan stond heel Oost tien centimeter onder water..."

Pagina 6: 'Natte winter lijkt Boxtel nauwelijks te deren'.