Afbeelding
Foto: Christ van Eekelen

HEEMKUNDE BOXTEL 75 JAAR (3)

Excursie: altijd leerzaam en boeiend

Reikhalzend wordt er naar uitgekeken: de grote excursie die Heemkunde Boxtel jaarlijks na afloop van de zomervakantie organiseert voor haar leden. Met de bus rijdt de heemkundekring stad en land af naar een interessante historische of culturele bestemming op maximaal twee uur reisafstand van Boxtel. Leerzaam en boeiend, maar vooral erg gezellig.

KERMISREIS

De eerste heemkunde-excursie vertrok in 1949 naar Arnhem, acht jaar na de oprichting van de kring. Destijds was sprake van de 'kermisreis', aangezien de excursie toen nog tijdens het kermisseizoen in augustus werd gehouden. Sinds die tijd is er het nodige op logistiek en organisatorisch vlak veranderd, maar de doelstelling is hetzelfde gebleven.

Ook de variatie is erin gehouden, zoals een willekeurige greep uit de afgelegde reisbestemmingen laat zien: de Zaanse Schans, de abdij van Tongerlo, kasteel Anholt, het Verdronken Land van Saefthinghe, Kevelaer, Gouda, Tienen…

In 66 jaar tijd heeft Heemkunde Boxtel ruim tweehonderd afzonderlijke plaatsen bezocht. Ze hebben dan ook vaak geen directe connectie met het Boxtelse verleden en dat is ook niet noodzakelijk: de kring interesseert zich immers ook voor wat zich buiten het eigen honk heeft afgespeeld.

460 KILOMETER

Het aantal bestemmingen per excursie is wel gewijzigd. In de jaren vijftig en zestig was het niet ongewoon dat meerdere, ver van elkaar liggende bestemmingen in hoog tempo na elkaar afgewerkt werden. Een voorbeeld is de excursie van 1962 naar Duitsland. In één enkele rit werden toen achtereenvolgens Geilenkirchen, Aldenhoven, Düren, het paleis van Augustusburg bij Brühl, Zülpich en de Roerdaldam bij Heimbach bezocht, om via Heerlen huiswaarts te keren. Zeven bestemmingen langs een route van een goede 460 kilometer op een enkele dag. Het valt te begrijpen dat de reizigers waarschijnlijk niet bijster veel van dat alles hebben meegekregen.

Sinds de jaren tachtig wordt steeds vaker één reisbestemming aangehouden, of enkele die op kortere afstand van elkaar liggen. Zo kan er ook meer tijd uitgetrokken worden voor de lunch en het avondeten na afloop van de excursie. Daarvoor wordt een wegrestaurant opgezocht, maar vaak ook in een uitspanning in de natuur, of in een pittoresk dorpje dat op zich al een bezoek waard is.

ERNSTIGE RAMP

Vanzelfsprekend zijn niet al die excursies even vlekkeloos verlopen. De reis in 1953 eindigde zelfs bijna in een ernstige ramp. In Brussel raakte de bus op de tramlijn, waar deze door twee elkaar passerende trams werd geramd. Er vielen de nodige gewonden, onder wie voorzitter Piet Dorenbosch, maar niemand hield er blijvend letsel aan over. Dat er geen doden zijn gevallen, was gezien de ravage ronduit verbijsterend.

Goede voorbereiding is het halve werk. Van tevoren wordt niet alleen een trekpleister uitgezocht die de moeite waard is, maar ook de voorzieningen voor de leden die slecht ter been zijn en de kwaliteit van het beoogde restaurant voor het avondeten. Dat maakt de excursies ieder jaar weer een groot en goed bezocht succes, en een traditie die Heemkunde Boxtel er graag nog lang inhoudt.

FEESTMIDDAG

Heemkunde Boxtel houdt zaterdag 12 maart een besloten feestmiddag in zaal De Adelaar. Tijdens het programma wordt onder meer teruggeblikt op 75 jaar heemkundekring. De feestmiddag is uitsluitend toegankelijk voor leden.

FOTO BOVEN: Beeld van de excursie die in 2011 werd gehouden. Leden van Heemkunde Boxtel bezochten onder meer het Drielandenpunt in Vaals. (Foto: Christ van Eekelen).


Topdiploma Duits

voor Boxtelse

Laurien Broeders

Vier leerlingen van gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, onder wie Laurien Broeders uit Boxtel, zijn vorige week geslaagd voor het programma Wirtschaft Deutsch als Fremdsprache (WiDaf). Daarmee zijn zij de eerste leerlingen in Nederland die het programma hebben afgerond.

Het lesprogramma richt zich op het verwerven van de Duitse taal en de nadruk ligt daarbij op handel en economie. Duitsland is één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. Globalisering binnen de economie zorgt voor een toenemende concurrentie tussen bedrijven.

Voor de toekomst betekent dit dat talenkennis en kennis van andere culturen steeds belangrijker worden, zo meldt docent Maarten van Heijningen. Uit handen van rector Carla Faassen ontvingen de leerlingen hun certificaat.

Naast Laurien uit Boxtel, die het hoogste C2-niveau bereikte, werden C1-diploma's behaald door Eliane de Meris en Aaron Spoor uit Vught en Lenneke Geerts uit Den Dungen.

Laurien was ook enkele jaren jeugdwatergraaf bij waterschap De Dommel.