festival sluit aan bij dodenherdenking

Vrede Op Drift in Esch: kleiner en ingetogener

CARRY DIRKX

Na twee uitbundige versies van het Essche festival Op Drift, is de editie van 2016 ingetogener, passend bij het thema 'Vrede Op Drift'. ,,Het hoeft niet altijd feest te zijn bij Op Drift. We willen iets moois bijdragen, niet per se zoveel mogelijk mensen trekken", zegt medeorganisator Marina van Grinsven. Op 4 mei zijn er verhalen, gedichten en muziek rond vrede, oorlog, herdenken. En dat alles met sfeervolle en verrassende elementen, typisch voor Op Drift.

Het festival wil vanaf de eerste editie in 2013 al mensen prikkelen en doet dat nu door de stilte en bezinning op te zoeken, in plaats van de afleiding. ,,We organiseren niet per se jaarlijks een festival", zegt Van Grinsven. ,,Als we een mooi thema hebben, dan doen we er iets mee." Commissielid Xaveer van Lokven had al eerder geopperd iets met 'Stilte' te doen. Na de aanslagen in Parijs kwam bij Van Grinsven 'Vrede' omhoog. ,,Ik had toen sterk het gevoel dat de wereld op zijn kop stond en onrustig is. Waar kun je je nog veilig voelen?" Theo van Dooren, actief voor heemkundekring De Kleine Meijerij en voor deze editie ook Op Drift-commissielid: ,,De titel Vrede Op Drift zegt al dat het zoekende is. Je kunt wel vrede vieren, maar tegelijk bombarderen we Syrië en Irak. Dus die vrede is relatief."

Drijvende lampionnen

Toen het thema duidelijk was, volgde de beslissing aan te haken bij Dodenherdenking, maar het wordt geen officiële herdenking. ,,Het culturele en creatieve is het uitgangspunt bij Op Drift", zegt Van Lokveen. ,,Omdat 'vrede' aansluit bij Nationale Dodenherdenking, hebben we die dag aangegrepen. We vragen mensen een verhaal of gedicht voor te dragen over vrede, oorlog, herdenken. Maar ook vluchtelingen kan een thema zijn. Zingen mag ook." De avond begint om 19.00 uur in de Sint-Willibrorduskerk, waar mensen hun verhaal, gedicht of lied gaan voordragen. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, afgesloten met het trompetsignaal The Last Post. Daarna is er een lampionnenoptocht richting Essche stroom, waar de lampionnen drijvend in het water worden gebracht. Vervolgens is er een samenzijn in de schuur van de familie Plantema. Als het donker wordt, is daar de afsluiting met Weeping Willows (huilende treurwilgen) een lichtobject van het bekende evenement Glow Eindhoven.

schoolkinderen

Ook Essche kunstenaars en de basisschoolkinderen worden betrokken. ,,Oud-leraar en -wethouder Piet den Ouden gaat in groep 6, 7 en 8 een persoonlijk verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog", zegt Van Grinsven. ,,Ook Ilse van Schijndel, die zich inzette voor mensen in Syrië, gaat iets vertellen. We vragen de kinderen vervolgens een creatieve bijdrage te leveren rond het thema: iets knutselen, schrijven of schilderen." Het werk van de kinderen en de Essche kunstenaars wordt 4 mei tentoongesteld in de Sint-Willibrorduskerk.

De organisatoren denken dat Vrede Op Drift een andere editie wordt dan de vorige twee. ,,We hebben nu twee keer een feestje gevierd", zegt Van Grinsven. ,,Maar komend evenement wordt waarschijnlijk kleiner en in ieder geval ingetogener." Van Lokven: ,,Met zijn allen stil zijn is heel iets anders dan samen afleiding en vermaak zoeken. Ik denk dat samen stil zijn veel kan doen - en dat dat belangrijk is in deze tijd."

Mensen die een tekst, verhaal, gedicht, lied, zelfgeschreven of niet, willen voordragen tijdens Vrede Op Drift, kunnen een e-mail sturen naar xaveervanlokven@home.nl of marinavangrinsven@home.nl.