LEZING EN EXPOSITIE IN BOXTELS MUSEUM

MuBo vertelt paasverhaal met verzameling tegeltjes

Museum MuBo aan de Baroniestraat in Boxtel presenteert in samenwerking met de Boxtelse tegelverzamelaar Evert van Gelder een expositie over het paasverhaal op tegels. De tentoonstelling is te zien van 19 maart tot en met 17 april en geeft een overzicht van het paasverhaal zoals dit op tegels met Bijbelse voorstellingen werd uitgebeeld.

De geëxposeerde tegels zijn een selectie uit de uitgebreide collectie, die Van Gelder de voorbije vijftig jaar heeft verzameld. Het Bijbelse paasverhaal is te volgen aan de hand van een kleine dertig thema's, waaronder de intocht in Jeruzalem, het laatste avondmaal, de Judaskus, de kruisdraging, de opstanding, Hemelvaart en de uitstorting van de Heilige Geest.

Per thema worden verschillende tegels getoond waarop te zien is hoe dezelfde gebeurtenis op steeds andere manieren uitgebeeld kon worden. Ook wordt in de tentoonstelling duidelijk gemaakt dat de tegelschilders teruggrepen op voorbeelden van bestaande prentenseries, die als illustraties in de Bijbel gebruikt werden. De antieke tegels komen uit de periode 1650-1900 en alleen daarom al de moeite waard om deze unieke expositie te bezoeken.

GEGLAZUURD

De expositie is samengesteld uit de collectie van Van Gelder, die bekend staat als de grootste verzamelaar in Nederland van Bijbeltegels. Zaterdag 19 maart om 11.15 uur geeft hij een lezing met beeldpresentatie over dit onderwerp onder de titel 'Waarom het paasverhaal op antieke tegels'.

In de lezing wordt naast het paasverhaal zelf ook aandacht besteed aan herkomst, gebruik, kwaliteit van de tegels en waarom ze werden gemaakt. Met name in de 17e, 18e en 19e eeuw waren de kleine witte tegeltjes van 13 bij 13 centimeter in zwang. Ze zijn versierd met uiteenlopende geglazuurde voorstellingen in Delfts blauw of vanaf circa 1700 in mangaan, een soort paars. Kasteelheren en rijke boeren betegelden er hun schouw of open haard mee, maar ook in woningen van andere welgestelden trof men ze aan.

AANMELDEN

De lezing begint op 19 maart om 11.15 uur, duurt tweemaal dertig minuten en is tegelijkertijd de start van de tentoonstelling die duurt tot en met 17 april. Bij aankomst en in de pauze is koffie en thee verkrijgbaar. De entreeprijs voor volwassenen is 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro. De jeugd tot 12 jaar heeft gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene. In de entreeprijs is inbegrepen een aansluitend bezoek aan de expositie 'Het paasverhaal op tegels' en ook aan de lopende expositie 'Markante Boxtelaren in Beeld.

MuBo is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, alsmede op Tweede Paasdag. Op Eerste Paasdag is het museum dicht. Aanmelden voor de lezing kan via e-mail: info@muboboxtel.nl. Bellen kan ook via telefoonnummer 06-16 04 18 98.


Muziekschool

houdt open dag in

Gestelse dorpen

De nieuwe muziekschool Médèz houdt zondag 20 maart haar eerste open dag in drie kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel. Médèz biedt een gevarieerd programma op drie achtereenvolgende locaties onder de noemer 'Médèz-Express'.

De Médèz-Express start in gemeenschapshuis De Huif in Sint-Michielsgestel waar belangstellenden welkom zijn van 11.00 tot 13.00 uur. Vervolgens is de karavaan te zien in zaal De Litserborg in Den Dungen (13.00-15.00 uur) en belandt tenslotte in Den Durpsherd in Berlicum (15.00-17.00 uur).

Op ieder locatie vinden het eerste uur allerlei optredens plaats. Het wordt een dynamisch programma waar leerlingen, ensembles, docenten en de harmonie zich van hun beste kant laten zien én horen. In het tweede uur is er een afterparty.

Médèz is vorig jaar zomer opgericht door de vier muziekverenigingen in Sint-Michielsgestel. De lessen worden gegeven in de gemeenschapshuizen van Gemonde, Sint-Michielsgestel, Berlicum en Den Dungen. Op dit moment volgen zo'n 235 cursisten les bij Médèz. Meer informatie: www.medez.nl.

Gemonde

Kaartavond gilde

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 11 maart een kaartavond. In clubhuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in sportpark De Laat zijn mooie prijzen te winnen. Het is de laatste kans om punten te halen voor de serieprijs, waarvoor deelnemers acht van de elf wedstrijden moeten hebben meegespeeld.

Vanaf 20.00 uur kunnen bezoekers rikken en jokeren; een halfuur voor aanvang gaat de zaal open. Deelname kost 2,50 euro per persoon.