Een opname van de Palmpaasviering in 2012. Toenmalig burgemeester Frank van Beers ontving de honderden deelnemers op een zonnige Markt. (Foto: Peter de Koning).
Een opname van de Palmpaasviering in 2012. Toenmalig burgemeester Frank van Beers ontving de honderden deelnemers op een zonnige Markt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE PALMPAASOPTOCHT OP 20 MAART

Palmpaasstokken verkrijgbaar bij MuBo

De Boxtelse Palmpaasoptocht wordt dit jaar gehouden op zondag 20 maart en vindt voor de 56e keer plaats. De stoet trekt om klokslag 12.00 uur van het Molenpad richting de Markt, waar alle deelnemers een lentegroet brengen aan burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel.

Kinderen die een palmpaasstok willen versieren, kunnen zaterdag 12 maart terecht bij een kraampje van Boxtel Vooruit dat wordt opgesteld bij museum MuBo aan de Baroniestraat. Daar worden gratis stokken aangeboden in samenwerking met boomverzorger Egbert van Roosmalen. Het kraampje is van 13.00 tot 14.00 uur bemand. In MuBo wordt een week later op zaterdag 19 maart van 14.00 tot 17.00 uur een knutselmiddag gehouden waar kinderen een palmpaasstok kunnen maken.

Deelnemers aan de Palmpaasoptocht doen mee aan een loterij en krijgen op de Markt een chocolade paasei. De optocht wordt muzikaal begeleid door het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie. Tijdens de stoet worden dit jaar de vrijwilligers van MuBo in het zonnetje gezet.

De palmpaasoptocht werd op initiatief van Piet Dorenbosch voor het eerst gehouden. De gemeentesecretaris van Boxtel was sinds 1941 betrokken bij Heemkunde Boxtel, de vereniging die dit jaar het 75-jarig bestaansjubileum viert en vorige week in deze krant stilstond bij de historie van de Boxtelse palmpaasviering. Boxtel is een van de weinige gemeenten in Nederland waar nog altijd een optocht wordt gehouden op de zondag voor Pasen.