Maria Magdalena (Fenne van Wuijtswinkel) zingt op het altaar van de vroegere Heilig Hartkerk, Jezus (Maarten Melis) ligt naast haar. Beeld van de repetitie van Jesus Christ in Concert, zaterdag in de Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning).
Maria Magdalena (Fenne van Wuijtswinkel) zingt op het altaar van de vroegere Heilig Hartkerk, Jezus (Maarten Melis) ligt naast haar. Beeld van de repetitie van Jesus Christ in Concert, zaterdag in de Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL WARMT OP VOOR JESUS CHRIST IN CONCERT IN HEILIG HARTKERK

'Onvoorstelbaar, deze kerk zit vier keer vol'

MARC CLEUTJENS

Over precies een week stroomt de vroegere Heilig Hartkerk in Boxtel vol voor de première van Jesus Christ in Concert. De eerste voorstelling op donderdag 17 maart is net zoals de drie andere uitvoeringen op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 maart al vele maanden uitverkocht. Dat betekent dat bijna tweeduizend inwoners van Boxtel en omgeving de lokale bewerking van de rockopera Jesus Christ Superstar gaan beleven. En een belevenis wordt het, dat maakte de repetitie zaterdag wel duidelijk...

Als Fenne van Wuijtswinkel op het altaar 'I Don't Know How To Love Him' inzet, komt hier en daar een zakdoek te voorschijn om wat traantjes weg te pinken. De Boxtelse speelt Maria Magdalena in Jesus Christ in Concert en overdondert met een prachtige stem. En Maarten Melis speelt geen Jezus, hij ís Jezus in deze rockopera. Sjef Kuijpers stopt zoveel passie in zijn rol als Judas dat hij volgende week misschien wel dé ontdekking van dit theaterproject wordt. ,,Onvoorstelbaar dat we deze man niet eerder hebben opgemerkt", zegt iemand van de cast zachtjes als Kuijpers zingt. ,,Deze man doet gewoon boodschappen in Boxtel..."

Al enkele weken op rij wordt tweemaal per week gerepeteerd in de voormalige Heilig Hartkerk. De complete cast doet mee, hoofdrolspelers, zangers, figuranten, dansers, iedereen is erbij. Muzikaal leider Dave Hanhart speelt piano tijdens een doorloop van een reeks nummers, Roeland Heesbeen is de gitarist. ,,Straks zit hier een groot orkest", glundert Heesbeen, die aan die wieg van dit spektakel stond. ,,Kun je je al voorstellen dat deze kerk straks vier keer vol zit? En dan te bedenken dat dit is begonnen als een soort droom."

Het is een droom die veel losmaakt in Boxtel. Iedereen heeft iets met Jesus Christ in Concert zo lijkt het. Het liep storm voor de audities, maar ook op vrijwilligers hoeft niet tevergeefs een beroep gedaan te worden. ,,We hebben een team van zo'n negentig mensen die op alle fronten hand- en spandiensten verrichten", vertelt Femke Lagerweij. ,,Van kaartcontrole en beveiliging, tot garderobe, verkeersregelaars, horeca en EHBO. Echt aan alles hebben we gedacht."

De vrijwilligers mochten zaterdagochtend even ruiken aan de rockopera in wording. Onder leiding van coördinator Paul van Alphen maakten ze een deel van de repetitie mee; volgende week woensdag mogen ze de generale repetitie zien. ,,Tijdens de voorstellingen zijn ze aan het werk, daarom hebben we ze voor die uitvoering uitgenodigd, net als kinderen van de Angelaschool", legt Van Alphen uit. De school bood enkele maanden gastvrij onderdak aan de repetities.

Die zijn inmiddels verplaatst naar de kerk. Musicus Harold van de Laar doet mee als violist. ,,Eigenlijk was er voor deze rockopera geen vioolpartij", grinnikt Van de Laar als hij even pauze heeft. ,,Maar ik ben groot geworden in deze kerk; ik heb gezongen bij jongenskoor Cantasona. Nu Jesus Christ in Concert hier wordt opgevoerd, wilde ik per se meedoen." De violist bleef initiatiefnemer Heesbeen en muzikaal leider Hanhart 'stalken' tot hij ja hoorde. ,,Ik heb zelf de vioolpartijen uit een andere versie van Jesus Christ Superstar bewerkt en ben trots dat ik mee mag doen."

Onder leiding van Gemmy Schellekens oefenen de dansers hun passen. Ze rennen op haar aanwijzingen door de gangpaden, springen op het altaar en omringen Jezus tijdens een van de vele dramatische momenten. Aan het slot wordt met alle spelers zelfs geoefend hoe de buiging richting het publiek zal verlopen. De staande ovatie, die beslist gaat komen, moeten ze er even bij denken.

Regisseur Anke Heesbeen, zus van kartrekker Roeland, is inmiddels haar stem kwijt. ,,Ik heb al zoveel moeten praten, het is even klaar", zegt ze schor. Ze is toegewijd, let op elk detail en knikt hoofdschuddend als er iets misgaat. Even later is ze bezorgd omdat actrice Joleen van Rooij grieperig is. ,,Gaat het nog meisje?" Anderen leven ook mee. ,,Gooi er anders maar een cognacje in, je moet door."

Gelukkig is er voldoende tijd om even te pauzeren. Dan staan koffie en soep klaar en zijn broodjes gesmeerd. Roeland Heesbeen tokkelt in een vrij moment wat op zijn gitaar. 'Purple Haze' van Jimi Hendrix galmt door de lege kerk. ,,Ik kon het even niet laten, ik zie zoveel paarse gewaden om me heen..."