Erik Mangnus (Taverbo/Sabo, links) in duel met Qiang Wang van het Eindhovense Taveres. (Foto: Taverbo).
Erik Mangnus (Taverbo/Sabo, links) in duel met Qiang Wang van het Eindhovense Taveres. (Foto: Taverbo). Foto: Taverbo

HCB '92 KIJKT TERUG OP GESLAAGDE CLINIC IN SPORTCOMPLEX DE BRAKEN

'Rolstoelhandbal: ook mooi voor valide mensen'

HENK VAN WEERT

Met de komst van zo'n 25 belangstellenden naar een clinic in sporthal De Braken is de vorming van een rolstoelteam door handbalvereniging HCB '92 een stap dichterbij. ,,Ook valide sporters ondervonden dat je veel inspanning moet leveren en dat dit een échte sport is."

Anita van Engelshoven, Marjon Korver en Hèlen Berkelmans, drie leden van de Boxtelse handbalclub HCB '92, lanceerden eind vorig jaar het initiatief om een rolstoelteam te vormen. Dat resulteerde afgelopen zondag in een eerste demonstratieclinic waarvoor drie bestaande rolstoelteams naar Boxtel kwamen. De ruim dertig spelers hadden er een hele reis voor over: vanuit Westland, Castricum en Wognum. De handballers roemden de Brabantse gastvrijheid, blikt Berkelmans terug.

ATTRACTIEF

Het doel van de clinic, rolstoelhandbal onder een breder publiek bekendmaken, is volgens de Liemdpse wel geslaagd. ,,Niet alle circa 25 lokale deelnemers aan de clinic denken erover om al meteen met deze tak van sport aan de slag te gaan, maar iedereen vond het wel een attractieve bezigheid. Zelfs enkele oud-leden van onze club kwamen een kijkje nemen en ondervonden dat het een inspannende bezigheid is."

De clinic werd zondag aan het begin van de middag geopend door paralympiër Joep van Lankveld, die werkzaam is bij sportkoepel NOC*NSF. ,,Hij benadrukte het belang van sportmogelijkheden voor mensen met een beperking", zegt Berkelmans. Maar samen met Van Engelshoven en Korver benadrukt ze dat rolstoelhandbal ook voor valide sporters een prima bezigheid is om actief te zijn: ,,Een 19-jarige bezoekster vertelde dat zij tijdens een partijtje handbal een ernstige blessure opliep. De gescheurde kruisbanden waren voor haar reden om te stoppen met de sport. Maar nu kiest ze voor rolstoelhandbal en is erg enthousiast geraakt. Al met al kijken we terug op een hele leuke en geslaagde dag."

De clinic van afgelopen zondag is een eerste stap naar de vorming van een eigen rolstoelteam door HCB '92. Zondag 19 maart wordt een eerste training gehouden in sporthal De Braken en mensen kunnen daaraan gratis deelnemen. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers zullen vervolgtrainingen worden gepland. ,,En we willen maandelijks een handbalclub uit de regio uitnodigen om mee te trainen en zo ook kennis te maken met rolstoelhandbal. We zijn ervan overtuigd dat dit een voor veel mensen een leuke sport kan zijn", zegt Berkelmans.

MEETRAINEN

Aanmelden voor de training op 19 maart is wenselijk zodat de organisatoren weten hoeveel rolstoelen nodig zijn. Belangstellenden kunnen mailen naar hcb92@handbal.nl.


BOXTELSE HOOFDKLASSER BOEKT EERSTE SEIZOENSZEGE OP EINDHOVENSE STUDENTEN

Taverbo/Sabo 2 is rode lantaarn nu eindelijk kwijt

In de vierde speelronde van de NTTB-competitie was het dan eindelijk raak voor Taverbo/Sabo 2. In eigen huis boekten de Boxtelse tafeltennissers de eerste overwinning van het seizoen door het Eindhovense Taveres met 6-4 opzij te zetten. Dankzij dit resultaat draagt Taverbo de laatste plaats in de hoofdklasse B over aan de Eindhovenaren.

Een week eerder was het tweede team van Taverbo in de thuiswedstrijd tegen Hotak '68 al dichtbij de winst maar moest men in extremis alsnog een gelijkspel toestaan. Afgelopen zaterdag lukte het tegen Taveres wel om de zege binnen te halen.

Bij de Eindhovense studentenvereniging is het ieder seizoen weer een verrassing welke spelers er deelnemen aan de NTTB-competitie. Zo heeft de club dit collegejaar de beschikking over Qiang Wang, een bijzonder sterke Chinees die momenteel bezig is met een promotieonderzoek aan de Technische Universiteit en in zijn vrije tijd graag een balletje slaat.

SCHAARSE FOUTJES

Wang blijkt een enorme versterking voor de Eindhovenaren te zijn, zo ondervond Taverbo aan den lijve. Wang liet zien dat tafeltennis in zijn vaderland niet voor niets volkssport nummer één is en bleek deze middag niet te kloppen. Toch kwam Erik Mangnus nog erg dichtbij. Hij wist optimaal te profiteren van de schaarse foutjes van zijn tegenstander en sleepte er op knappe wijze een vijfde game uit. Hierin drukte hij echter niet door en liet zo de overwinning alsnog aan Wang.

Ook in zijn overige partijen speelde Mangnus sterk en deze wist hij dan ook zeer overtuigend binnen te slaan. Dit deden ook Henk Mangnus en Jos Heijmans die eveneens van Wang verloren, maar hun andere twee wedstrijden winnend afsloten. In het dubbelspel hadden de gebroeders Mangnus een goede kans op de overwinning, maar deze partij ging uiteindelijk in vijf games naar de bezoekers.

Dankzij deze 6-4 overwinning wipt Taverbo op de ranglijst over Taveres heen en draagt het de rode lantaarn over aan de Eindhovenaren. Om degradatie te ontlopen zal de Boxtelse formatie echter nog twee andere ploegen achter zich dienen te houden. Een schier onmogelijke opgave, maar wellicht geeft deze overwinning de Boxtelaren het nodige vertrouwen om voor een stunt te gaan zorgen in het restant van de competitie.

Te beginnen morgen, vrijdag 11 maart als de ploeg in Tilburg op bezoek gaat bij Tios '51. Diezelfde dag zal ook Taverbo/Sabo 1 de competitie in de hoofdklasse A hervatten met een uitwedstrijd in Arnemuiden. Een dag later speelt het Boxtelse vaandelteam in eigen huis de inhaalwedstrijd tegen Never Despair.

JEUGDTEAMS

Het eerste jeugdteam kwam niet verder dan een 5-5 gelijkspel tegen Artisan Valkenswaard en zal de komende weken alles op alles moeten zetten om van de laatste plaats af te komen.

Succes was er wel voor het tweede jeugdteam dat geheel onverwacht met royale cijfers won van de koploper, het zesde team van Tios '51. Rick van der Schoot was niet te kloppen en won al zijn partijen. Lars Strik en Niels Wesseling voegden hier respectievelijk ieder nog twee en één punt aan toe. Doordat Rick van der Schoot en Lars Strik ook de dubbel winnend wisten af te sluiten werd het 7-3.

Ook het derde jeugdteam van trad zaterdag aan tegen Tios '51, dat met één punt verschil achter Taverbo als nummer twee op de ranglijst staat. Het werd een spannende wedstrijd. In eigen huis haalden Max van Dongen, Merlina Singh en Sanne van der Schoot met moeite ieder één punt binnen.

Ondanks dat de punten van de dubbel ook in Boxtel bleven, moest het team met 4-6 een nipt verlies verwerken. Doordat Never Despair afgelopen weekeinde de maximale score behaalde tegen Rally is Taverbo 3 met 26 punten uit vier wedstrijden teruggezakt naar derde plaats in het klassement.


Duo-darts bij Taverbo

In de accommodatie van tafeltennisvereniging Taverbo/Sabo aan de Voetboog wordt zaterdag 28 mei vanaf 13.00 uur een Duo-Dartstoernooi gehouden. Er is plek voor vijftig koppels. Gezelligheid staat voorop, maar er vallen ook geldprijzen te winnen.Belangstellenden kunnen zich als koppel én individueel inschrijven. In dat laatste geval zorgt de organisatie voor een geschikte dartpartner. Inschrijven kan te mailen naar: ckuijpers@hotmail.com.


SPEELSCHEMA BOXTELSE BILJART BOND VERTROEBELD

Eerste kanshebbers in beeld voor lokale libretitel

De tweede ronde van de strijd om de Boxtelse libretitel zit erop en er is al tekening in de competitie. In elk der zeven groepen die onder auspiciën van de Boxtelse Biljart Bond in actie komen, is wel een kansrijk twee- of drietal aan te wijzen.

Toch kampt de organisatie nu al met roosterproblemen. Ziekteverzuim en absentie om andere legitieme redenen, alsmede de plaatsvervangende vooruit gespeelde partijen, laten grote gaten in het spelschema zien en vertroebelen daarbij het zicht op het klassement.

ONVERVAARD

In klasse A groep 1 werd op maandag goed gespeeld in café De Postiljon. Corné Franken, Danny Coset en Adrie van der Laak wonnen allen hun partij met twaalf wedstrijdpunten. In groep 2 in dezelfde klasse werd op woensdag in De Comsche Hoeve veel minder gescoord. Daar lukte het alleen Tonny van der Steen om in een vooruit gespeelde wedstrijd het maximale puntenaantal te behalen.

Bij groep B1 op maandag bij café 't Geveltje waren Theo Ossenblok en Joop de Langen goed aan elkaar gewaagd: ze lieten exact hetzelfde aantal caramboles noteren. Tim Driessen jaagt ondertussen onvervaard door in de koppositie en verwierf wederom twaalf punten. Guido van Erp kon in zijn eerste partij maar moeilijk tot scoren komen.

Op donderdag in zaal De Comsche Hoeve in groep B2 wist alleen Jos Hendriks, zij het op het laatste moment, tot het maximale puntenaantal te geraken. De overige partijen sleepten zich stroef en weinig productief naar de eindstreep.

GEANIMEERDE STRIJD

Op vrijdag in café De Adelaar ondervond groep B3 het meest last van roosterproblemen. Slechts weinig partijen van ronde twee werden gespeeld. In groep B4, de concurrent op de naastgelegen tafel, moest ook duchtig met het programma geschoven worden, maar desondanks werd er goed gepresteerd.

Tenslotte zorgden de spelers van groep B5 in De Comsche Hoeve in een geanimeerde strijd bij hoofde van Michel de Gelder, Cor van de Steen en good old Frans van Esch voor driemaal twaalf punten.

STAND NA TWEE RONDEN

Nog zonder puntenverlies zijn: A. v.d. Laak (A1), T. Driessen (B1), J. Hendriks (B2), A. v. Houtum (B4) en F. v. Esch en C. v.d. Steen van B5.


Trimloop in Best

Zondag 13 maart wordt in de bossen rond het Joe Mann Natuurtheater in Best de maandelijkse trimloop gehouden. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 3.000 en 6.700 meter. Inschrijven is mogelijk van 10.00 tot 10.55 uur, het startschot klinkt om 11.00 uur. Deelname kost 2,50 euro, junioren tot en met 15 jaar betalen één euro.

Rolstoelhandbal is een sport die voor zowel mensen mét als zónder lichamelijke beperking veel speelplezier bezorgt. Dat bleek zondagmiddag tijdens een clinic die HCB '92 hield in sportcomplex De Braken.  (Foto: Peter de Koning).