Debutant Willian Schellekens in de buutton tijdens de 33e editie van het Romkankletsen. Hij won de tonpraatwedstrijd in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).
Debutant Willian Schellekens in de buutton tijdens de 33e editie van het Romkankletsen. Hij won de tonpraatwedstrijd in Gemonde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUWE TONPRATERS SLAAN AAN BIJ ROMKANKLETSEN GEMONDE

Klusjesman Willian wint Christ Cup

Willian Schellekens, die ook tweemaal de publieksprijs won én de aanmoedigingsprijs in der wacht sleepte, heeft zondagavond na afloop van het driedaagse Romkankletsen de Christ Cup 2016 in ontvangst genomen. Hij was een van de drie nieuwe talenten tijdens de tonpratersavonden, die in zaal Kloosterzicht hun 33e editie beleefden.

TONNIE WESSELING

'33 Kirris Romkankletsen 2016' stond in grote letters op het decor van het jaarlijkse tonpratersfeest tijdens halfvasten in zaal Kloosterzicht te Gemonde. De commissie Gimmese Klets vierde dit jaar een ludiek jubileum en was blij met nieuw bloed in de Romkan. Vorig jaar werd nog gevreesd dat het driedaags festijn langzaam zou doodbloeden. Dit jaar werd die vrees teniet gedaan dankzij drie 'jonge honden': Willian Schellekens, Paul van der Heijden en de benjamin René Goossens werden gekoesterd en gecoached door 'oude rot' Jan Schellekens. Die deed zonder mededinging mee aan de wedstrijd om de felbegeerde Christ Cup.

KLUSJESMAN

Presentator Hans Geerts kondigde als eerste René Goossens aan; Bert van Houten luidde de bel voor de zanger Reneos Ramazzotti. Die vertelde over zijn avonturen met zijn vriend, de Noot. Veel kwinkslagen zorgden voor vertedering bij de ouderen in de zaal. ,,Er bonzen altijd drie vrouwen op de deur van mijn kleedkamer. Soms laat ik er één uit…" Een daverend aplaus was de beloning voor deze 21-jarige debutant.

Willian Schellekens kwam op als klusjesman. Hij vertelde dat zijn vrouw hem iedere avond aanspoorde als hij op de bank lag: ,,Hé, doe toch eens klusjes man!" De rode draad in zijn buut waren de avonturen met z'n maat, D'n Helm. Hij reageerde gevat toen zijn snor afviel: ,,Van al dat gezever zeker…" Willian zorgde jaren voor de volgspot en die werd nu bediend door zijn broer Barry.

De laatste youngster was Paul van der Heijden als Ootje de partyplanner. Hij wilde de kerk kopen om er een partycentrum van te maken. Opvallend en leuk waren zijn interacties met het publiek, zoals zijn leuze 'Het wordt pas een zootje', aangevuld door het publiek: ,,Met een feestje van Ootje." Een zin die lekker bleef hangen.

Ties van der Schoot speelde als eerste van de oude garde een klein mènneke: Verrektes Tieske. Met een grote oranje pet, sproetjes en een voetbal onder zijn arm zette hij meteen de toon en, klein detail, hij dronk geen bier, maar een glaasje ranja. Deze winnaar van de Christ Cup in 2015 kwam dit jaar iets minder uit de verf. Toch oogstte ook hij veel applaus.

VEEL SCHERPER

In de pauze werd er traditioneel roggebrood met zult uitgedeeld. Van Houten, die als creatieve duizendpoot al vele jaren zijn bijdrage aan het Romkankletsen levert, toonde zich optimistisch: ,,Door de jongelui is alles veel scherper geworden, met een heel andere stijl. Zo kunnen de 33 jaar er wel 66 worden en daar ben ik trots op."

In de tweede helft betrad Christ Goossens de Romkan als medisch zzp'er: ziekenverzorger zonder patiënten. Hij hield een buut over Kees en Paula. Zijn outfit als vrouw en toch mannelijk dokter, zorgde hij voor wat verwarring. Ben van der Sangen, met 69 jaar de nestor, had een doldwaze act als kerstman en vertelde een alternatief kerstverhaal over de geboorte van 'je zus' , o nee, Jézus! Zijn geweldige woordspelingen gingen er in als koek: ,,Jozef wikkelde het kind in doeken, toen was het ineens een ingewikkeld kind."

KOEIEBOER

Jan Schellekens sloot af als Janus de Koeieboer. Hij blikte terug op 33 jaar Romkankletsen. Met een brandende sigaret in zijn mond zei hij grijnzend: ,,Er is veel veranderd in die 33 jaar, toen mochten jullie nog roken in de zaal. De prijs van het bier is hetzelfde gebleven, die was één muntje en is nu nog altijd één muntje." Hij eindigde met een meezinger, vrij naar De Troubadour van Lenny Kuhr: de Koeieboer. De toeschouwers lalden luidkeels het refrein mee en vulden hierna de stembiljetten werden in voor de publieksprijs van die avond: een vetleren medaille. Ondertussen werden de gebruikelijke worsten verloot.

FOTO BOVEN: Debutant Willian Schellekens in de buutton tijdens de 33e editie van het Romkankletsen. Hij won de tonpraatwedstrijd in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).


51e editie op donderdag 5 mei

Bierpompfeest in Esch roept verenigingen op

Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag vallen dit jaar allebei op 5 mei. Op die datum vindt ook de 51e editie van het Bierpompfeest in Esch plaats. De organisatie roept verenigingen op een kraampje te bemannen, zodat nieuwe inwoners kennis kunnen maken met alles wat Esch rijk is.

Het volledige tijdschema maakt de organisatie pas op een later tijdstip bekend, maar ze laat weten dat er op 5 mei vanaf 14.00 uur weer diverse optredens, een terras, kinderattracties en een markt met kraampjes op het programma. Een belangrijk onderdeel is dat de nieuwe inwoners van het dorp kennis kunnen maken met alle verenigingen en bedrijven in Esch.

De organisatie stelt aan verenigingen gratis een kraam beschikbaar, commerciële standhouders betalen 17,50 euro voor de hele middag. ,,Het hoeft niet ingewikkeld te zijn wat je laat zien", aldus voorzitter Frank de Man van stichting De Essche Bierpomp. ,,Gewoon wat informatie over de betreffende vereniging of het bedrijf en hoe een belangstellende de organisatie kan bereiken." Het is niet toegestaan om kant en klaar eten te verkopen, dat gunt de organisatie jaarlijks aan een Essche vereniging.

Opgeven is mogelijk via de website www.deesschebierpomp.nl.


Essche Akker

Projectontwikkelaar Reuvers startte op dinsdag 16 februari met de verkoop van nieuwbouwproject Essche Akker, dat achttien rij- en hoekwoningen omvat aan de zuidkant van Esch. Inmiddels is op iedere woning een optie genomen, zo laat Reuvers weten. Belangstellenden zijn inmiddels benaderd door een makelaar, de komende weken vinden verkoopgesprekken plaats. Kijk voor meer informatie op www.esscheakker.nl.