Bij De Kleine Aarde werden 267 eetbare bomen en struiken uitgereikt die een plekje krijgen in Boxtelse perken en plantsoenen. (Foto: Peter de Koning).
Bij De Kleine Aarde werden 267 eetbare bomen en struiken uitgereikt die een plekje krijgen in Boxtelse perken en plantsoenen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

267 NIEUWE BOMEN EN STRUIKEN MET EETBARE VRUCHTEN

'Boxtel op nieuwe manier vergroenen'

HENK VAN WEERT

,,Boxtel staat bij velen bekend als een groene gemeente, maar het kan nog veel beter. Landelijk scoren we ongeveer gemiddeld. Door het planten van bomen en planten met eetbare vruchten willen een impuls geven aan een nieuwe manier van vergroenen." Dat zei wethouder Herman van Wanrooij zaterdag bij de start van een nieuwe plantactie door de werkgroep Eetbaar Boxtel.

David Andreae en Sietske Smulders van Eetbaar Boxtel reikten samen met wethouder Van Wanrooij zaterdagochtend een kleine driehonderd bomen en struiken uit: abrikoospruim, gele kornoelje, uiteenlopende bessen, doornloze braam, sleedoorn, herfst- en zomerframboos, kweepeer en rozenbottel.

Bijna de helft wordt in de loop van deze en volgende week geplant wandelpark Molenwijk. Andere plekken zijn plantsoenen en perkjes bij Hoogheem, Schubertstraat, De Schutsboom, de Dommel-


Ervaringen
uitwisselen over jeugdzorg

In Boxtel maken welgeteld 541 kinderen in meer of mindere mate gebruik van de diensten van het Basisteam Jeugd & Gezin, dat is belast met de uitvoering van de jeugdzorg. Eind januari werd voor de ouders van deze groep een meedenkavond gehouden die werd bezocht door slechts elf mensen. ,,Dat was een prima bijeenkomst, maar we hopen een volgende keer een grotere doelgroep te bereiken", zegt wethouder Marusjka Lestrade.

De ontmoeting met het Basisteam Jeugd & Gezin én met lotgenoten verliep volgens de wethouder heel plezierig voor de deelnemende ouders: ,,Alleen al het feit dat je mensen ontmoet met soortgelijke problemen en de mogelijkheid om met elkaar tips uit te wisselen, sprak de deelnemers aan." Toch had ze gehoopt op meer belangstelling. ,,We vragen ons af of de gebruikers tevreden zijn óf dat ze misschien niet goed durven om met anderen over hun situatie te praten." Het basisteam wil voortaan drie tot vier keer per jaar een meedenkbijeenkomst houden; de eerstvolgende is in mei.

In samenwerking met enkele ouders die de informatieavond eind januari wel bezochten, gaat het basisteam een informatiefolder ontwikkelen. ,,Op het gebied van jeugdzorg is via internet heel veel informatie te vinden, maar mensen dreigen door de bomen het bos niet meer te zien. Het is als ouder vaak de kunst om aan de gegevens te komen die jij op dat moment nodig hebt. Met een folder hopen we hen daarbij behulpzaam te kunnen zijn", aldus Lestrade.

brug bij het Weikespad, de Tijvert en Harperhof.

Én in de tuin van het wooncomplex van Cello op de hoek van de Baandervrouwenlaan en de Vaandelstraat. Daar is bewoner Jo van den Hoogen maar wát blij dat Andreae met zijn collega-vrijwilliger Gerard van den Bosch de schop in de de grond zetten om het eetbare groen een mooi plekje te geven. ,,Binnenkort wordt een ander deel van de tuin nog omgeploegd om een moestuintje aan te leggen", weet Van den Hoogen.

In de Celloflat wonen allemaal mensen met een lichamelijke beperking. Ze zitten maar wát graag in de tuin. Vorig jaar heeft Eetbaar Boxtel hier mooie plantenbakken geplaatst die de bewoners zelf makkelijk kunnen onderhouden omdat ze daarvoor niet helemaal door de knieën hoeven. Van den Hoogen grinnikt: ,,Want ja, dat lukt me niet zo makkelijk met een beenprothese..."

Het planten van eetbaar groen in de wijk is voor wethouder Van Wanrooij één van de manieren om Boxtel nog meer te vergroenen. ,,Natuurlijk staan op veel plekken prachtige bomen in de wijken, maar de praktijk leert dat die nogal tot ergernis leiden bij bewoners. Nou is dat geen reden om ze allemaal te kappen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat heel grote bomen niet altijd even goed passen in een buurt. Wat mij betreft kunnen we die rooien en in de plaats ervan eetbaar groen planten. Dat is goed ook nog eens voor de biodiversiteit."

Werkgroeplid Smulders van Eetbaar Boxtel is blij met de medewerking van de gemeente. Die stelt plantsoenen en perkjes in de wijken beschikbaar om te planten en betaalt ook het plantmateriaal. ,,De soorten die wij vandaag uitdelen zijn onderhoudsvriendelijk. Ik hoop dat wijkbewoners de tijd en ruimte willen nemen om zich in te zetten om het eetbaar groen in hun een kans van slagen te geven."

BOVENSTE FOTO: Bij De Kleine Aarde werden 267 eetbare bomen en struiken uitgereikt die een plekje krijgen in Boxtelse perken en plantsoenen. (Foto: Peter de Koning).


Cello houdt
disco-avond
in Lunenburg

Zorgorganisatie Cello, die ook in Boxtel actief is, houdt donderdag 24 maart een disco-avond in uitgaanscentrum Lunenburg te Loosbroek. De avond is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking van 18 jaar en ouder.

Ook mensen die niet door Cello begeleid worden, zijn er welkom. Elkaar ontmoeten, genieten van muziek en samen dansen staan deze avond centraal. De disco duurt van 19.00 tot 22.00 uur; de entree bedraagt vijf euro, inclusief twee drankjes. Uitgangscentrum Lunenburg is te vinden aan de Dorpsstraat 39 in Loosbroek. Aanmelden is niet nodig.


Dansavond in De Rots

Liefhebbers van stijldansen zijn zaterdag 12 maart welkom in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Vanaf 20.00 uur is de zaal open en deejay Harry verzorgt de muziek. Bezoekers betalen 2,50 euro entreegeld en krijgen voor dat bedrag ook snacks geserveerd.

Jo van den Hoogen (rechts), bewoner van de Celloflat aan de Baandervrouwenlaan, is blij met de eetbare gewassen die in de tuin van het wooncomplex worden geplant door Gerard van den Bosch (links) en David Andreae. (Foto: Henk van Weert).