Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• EERBETOON AAN FLEETWOOD MAC IN PODIUM BOXTEL • STAANDE OVATIE VOOR GO ROME EN MATEUS

Rumoer in Boxtel: muzikale reis met tijdloze liedjes

Did she make you cry

Make you break down

Shatter your illusions of love

Is it over now - do you know how

Pick up the pieces and go home

MARC CLEUTJENS

Natuurlijk, het is geen surprise dat het concert Rumoer in Boxtel wordt afgesloten met een vlammend 'Go Your Own Way'. De Boxtelse bands Go Rome en Mateus hebben hun publiek dan al twee uur vermaakt met misschien wel de mooiste liedjes van Fleetwood Mac. Maar de échte hoogtepunten van het dubbelconcert dat zaterdagavond in een uitverkocht Podium Boxtel werden gehouden, waren de akoestische pareltjes die Stevie Nicks en Christine McVie schreven voor 'Rumours'.

Go Rome en Mateus werkten maandenlang aan de repetities voor hun muzikaal eerbetoon aan Fleetwood Mac, de Amerikaanse supergroep die met Rumours in 1977 een van de meest legendarische rockalbums uitbracht. De plaat die precies veertig jaar geleden werd opgenomen, is iconisch, niet in de laatste plaats omdat de totstandkoming op z'n zachtst gezegd rumoerig was. De bandleden zagen onderlinge relaties op de klippen lopen, experimenteerden met drugs en worstelden met het sterrendom.

MUUR VAN GELUID

De keuze om Rumours integraal te spelen is dapper. De ogenschijnlijk soepel klinkende popliedjes als 'Don't Stop' en 'Go Your Own Way' verdienen een mooie vertolking, net als de andere up-tempo nummers van het album, zoals 'Dreams' en 'You Make Loving Fun'. Go Rome en Mateus slaagden met glans; de bandleden die het complete podium in de Boxtelse theaterzaal vulden, creëerden een muur van geluid die vooral voor deze hits prima was.

De vertolking van de kleine liedjes - 'Songbird', 'Oh Daddy' en 'Never Going Back Again' - was zowaar nog fraaier. Yvonne van Beers en Jet Mathijssen, de zangeressen van Mateus, zongen schitterende uitvoeringen, waarbij Mathijssen de composities van Christine McVie voor haar rekening nam en Van Beers het bereik haalde van Stevie Nicks, de onomstreden poëet van Fleetwood Mac. Je zou wensen dat de uitvoering van Oh Daddy, met gitaarsolo van Tejo van den Nieuwenhuijzen, de hele nacht voortduurde...

Was alles goed bij Rumoer in Boxtel? Jammer genoeg niet. Het openingsnummer van Mateus - Roy Orbison's 'Pretty Woman' - zette niet meteen de toon. De geluidskwaliteit in Podium Boxtel was op sommige momenten matig, waardoor vooral het slotakkoord 'Go Your Own Way' werd overstemd door een te zware basdreun. En iets te vaak werd het concert onderbroken door anekdotes over de totstandkoming van 'Rumours'. Daarmee verloor het concert de vaart en waren de changementen soms wat rommelig.

Maar daar maalde het publiek gelukkig niet om. Het genoot van de fraaie opwarmers die Mateus speelde, zoals 'Venus' van Shocking Blue, 'Jolene' van Dolly Parton, 'Pinball Wizzard' van The Who en 'Ding-a-dong' van Teach In. Stuk voor stuk mooi gearrangeerd, ook afkomstig uit de jaren dat Fleetwood Mac de grootste successen boekte.

VERLIEFD OP STEVIE

Toen het tijd was voor 'Rumours'. Bassist Jan Bergman van Go Rome introduceerde het album van Fleetwood Mac met enkele persoonlijke anekdotes. Over de intriges die de levens van de bandleden verlamden, maar de groep tot een creatief hoogtepunt bracht. En over de posters van Stevie Nicks die hij boven zijn bed had hangen. Begrijpelijk. Welke tienerjongen was in de jaren zeventig niet verliefd op Stevie?

Alle elf nummers van 'Rumours' kwamen vervolgens langs, in de volgorde zoals ze op de plaat zijn gezet. Met in de hoofdrol gitarist Van den Nieuwenhuijzen, de grootste virtuoos van Go Rome die de ene na de andere solo uit de mouw kan schudden en het publiek vaak liet denken dat Lindsay Buckingham naar Podium Boxtel was gekomen. Hij schitterde in 'The Chain' en het machtig mooie 'Gold Dust Woman'.

STOELEN WEG

Na de vertolking van het Fleetwood Mac-album gingen de stoelen aan de kant en begon een soort afterparty die Go Rome voor haar rekening nam. De band met zanger Jan Verschueren als het stralend middelpunt schudt de rockklassiekers schijnbaar achteloos uit de mouw en brengt de zaal in beweging met stampers die het publiek - vooral veertigplussers - als 'Beds Are Burning' van Midnight Oil, 'Radar Love' van Golden Earring en 'Viva La Vida' van Coldplay kunnen bekoren. U2 is de favoriete band van de Boxtelaren; met een rockend 'Beautiful Day' en het ingetogen 'One' was deze Ierse band goed vertegenwoordigd in de setlist.

Toch beklijfden de nummers van Fleetwood Mac het best en zou het geen gek idee zijn om 'Rumoer in Boxtel' een passend vervolg te geven. Zeker, er komt een tweede show in het City Theater in Schijndel op zondagmiddag 10 april. Maar de vele maanden voorbereiding nodigen uit om 'Rumours' ook nog eens op een ander podium te laten horen. Met de Bazaar, Boer zoekt Band en Limuscene in aantocht, liggen er misschien kansen. Anders is de gang naar Schijndel beslist de moeite waard...

FOTO LINKS: Tejo van den Nieuwenhuijzen schitterde tijdens de uitvoering van 'Rumoer in Boxtel. Naast hem Jet Mathijssen en Yvonne van Beers.

FOTO RECHTS: Go Rome en Mateus samen op de bühne in Podium Boxtel. Van rechts naar links Bart Willems (drums), Ted van de Meulengraaf, Jan Bergman, Jan Verschueren, Yvonne van Beers en Jet Mathijssen. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding