Wethouder Peter van de Wiel (links) plant samen met Rien van de Laar van de Populierenwerkgroep een boom aan de Donkerstraat. Sjef van de Laar (rechts) heeft hier het voorpootrecht. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Peter van de Wiel (links) plant samen met Rien van de Laar van de Populierenwerkgroep een boom aan de Donkerstraat. Sjef van de Laar (rechts) heeft hier het voorpootrecht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

POPULIERENWERKGROEP GAAT OP IN BRABANTSE STICHTING

In tien jaar 19.500 nieuwe populieren

HENK VAN WEERT

Tot aan hun enkels zakten ze weg in de modder. De sloten langs de Donkerstraat, een zandpad in de Liempdse buurtschap Kasteren, stond dan ook tot aan de boorden vol water. Maar dat was geen reden voor wethouder Peter van de Wiel en voorzitter Rien van de Laar van populierenwerkgroep Het Groene Woud om géén bomen te planten. De teller staat inmiddels op 19.500...

Om de hoek, aan de Gemondesestraat, plantte de populierenwerkgroep tien jaar geleden de eerste exemplaren. Het zijn inmiddels flink uit de kluiten gewassen exemplaren. Financieel gesteund door provincie en gemeenten maken de vrijwilligers van de werkgroep zich sterk voor herstel en behoud van het aloude en kenmerkende coulissenlandschap in nationaal landschap Het Groene Woud. Dit jaar gaan bijna elfhonderd jonge 'canidassen' de grond in. ,,In mei vorig jaar zijn de populieren die hier in de berm van de weg stonden gerooid. Tijd dus om nieuwe aan te planten", zegt Van de Laar. In de berm langs de Donkerstraat heeft een naamgenoot van de werkgroepvoorzitter het zogeheten voorpootrecht. Dat betekent dat Sjef van de Laar, geboren aan de Gemondesestraat en daar nog altijd woonachtig, er bomen mag planten. En als er gerooid wordt, is de opbrengst voor hem.

BRUIDSSCHAT

In vroeger dagen plantten jonge boeren de populieren als oudedagsvoorziening of om een bruidsschat te bekostigen voor hun dochters. Na zo'n 25 jaar zijn de snel groeiende bomen immers kaprijp en in de tijden dat er nog volop klompenmakers in deze regio werkzaam waren, was het populierenhout gewild. Dat is vandaag de dag wel anders, maar er is hoop. Er zijn plannen om het populierenhout weer als grondstof te gebruiken voor biomassacentrales.

,,Hier is gekozen voor de populus canadenis Koster, een populierenkloon die goed groeit, bestand is tegen de wind en mooi wit hout levert", vertelde Henk Heling, projectleider plattelandsvernieuwing, landschap en archeologie van de gemeente Boxtel. Wethouder Van de Wiel gaf aan blij te zijn met werkgroepen als deze die in stilte hun werk doen. ,,De populierenwerkgroep is van onschatbare waarde om het landschap in de Meierij in stand te houden zoals we het het al eeuwenlang kennen."

POPULIERENSTICHTING

Toch stopt de populierenwerkgroep ermee, vertelde voorzitter Van de Laar. ,,Maar niet getreurd. Het werk gaat door. We gaan op in de Brabantse Populierenstichting." Die stichting is onlangs nieuw leven ingeblazen door Frans van Boeckel (landgoed Velder) en Frits Bevort (rentmeester van de Marggraff Stichting).

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (links) plant samen met Rien van de Laar van de populierenwerkgroep een boom aan de Donkerstraat. Sjef van de Laar (rechts) heeft hier het voorpootrecht. (Foto: Peter de Koning).


L'Union Liempde tweemaal
brons op bondskampioenschap

In de 25-meterregiocompetitie en op de nationale bondskampioenschappen indoor 18 meter deden de handboogschutters van l'Union Liempde een succesvolle greep naar het eremetaal. Hoogtepunt was dit weekeinde twee keer brons op de indoorkampioenschappen voor Eef Quinten en Peter de Kroon.

De Kroon betrad in Middelbeers het strijdperk voor de indoorkampioenschappen in de recurve klasse 3. Met uitstekende scores in de voorrondes van 269 en 265 punten plaatste hij zich als vierde voor de finalerondes. In de achtste finale zette hij Arjan Struyk uit Ammerzoden met 6-2 aan de kant. In de kwartfinale wilde Hilversummer Niels Willemsen niet van wijken weten: 5-5. De shoot-off was in het voordeel van Liempdenaar De Kroon. Maar in de halve finale verloor hij van Rotterdammer Geoffrey Doornbosch: 6-2. De kleine finale voor de derde en vierde plaats werd een spannende strijd tegen Collin Verkooyen uit Hunsel. De Kroon trok in de laatste set aan het langste eind, 6-2, en eiste daarmee het brons op.

In Ysselsteyn kwam Youssef el Kourdi uit in de klasse recurve 5. Hij plaatste zich met 249 en 254 punten in de voorrondes als achtste. In de achtste finaleronde gaf Kevin Rensen uit Reuver de Liempdse schutter het nakijken met 6-2. El Kourdi veroverde een gedeelde achtste plaats.

Compounddiscipline

In de compounddiscipline klasse 2 verdedigde Quinten de kleuren van l'Union in Boekel. Hij plaatste zich als tiende voor de finales. Met een nette score van 140-137 zette hij in de achtste finale Marco van der Meer uit Hoek van Holland terug. Hij gaf vervolgens in de kwartfinale zijn tegenstander Haarlemmer Gijs Hoogkamer met een hoge score, 143-136, ook het nakijken. In de halve finale versperde Arjan Voorend uit Oegstgeest Quinten de weg naar de hoogste podiumplaats met 137-135 en was de troostfinale zijn deel. In die finale pakte Quinten de draad echter weer goed op en wees zijn opponent Koen Verburg uit Rotterdam met 135-137 terug en eiste het brons op.

Regiocompetitie

Ook in de net afgesloten regiocompetitie 25 meter legden de schutters van l'Union Liempde beslag op divers eremetaal. Zowel het compoundteam als het recurveteam (klasse C) werd kampioen. Individueel wisten de compoundschutters Quinten (klasse 2) en Kim van der Velden (cadetten klasse 2) ook kampioen te worden. Bij de recurveschutters wist Quint Legius (cadetten klasse 2) met een persoonlijk record in de laatste wedstrijd het zilver in de wacht te slepen. In de recurveklasse 5 wist El Kourdi opnieuw brons te behalen.