Joke van de Moosdijk, Heleen van Minderhout, Paul van de Sande en Tim Verhoof (v.l.n.r.) in gevecht tijdens Midzomernachtsdroom van Shakespeare. (Foto's: Peter de Koning).
Joke van de Moosdijk, Heleen van Minderhout, Paul van de Sande en Tim Verhoof (v.l.n.r.) in gevecht tijdens Midzomernachtsdroom van Shakespeare. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

TEEJATERGROEP BRENGT 'MIDZOMERNACHTSDROOM' ONTSPANNEN OP DE PLANKEN

Orion verrast met eigentijdse Shakespeare

MARGO BARTELDS

Teejatergroep Orion in Lennisheuvel trakteert het publiek in gemeenschapshuis Orion vijfmaal op een ontspannen toneelvoorstelling met een eigentijdse versie van het klassieke Midzomernachtsdroom dat William Shakespeare in 1600 schreef. Door nieuwe, persoonlijke accenten te leggen in de bewerking van Michelle van Daalhoff, zorgt regisseur Minke van Hoof dat de toneelspelers hun kwaliteiten optimaal kunnen benutten.

De gebeurtenissen in Hotel Zomernacht zijn vermengd met de liefdesperikelen tussen bosgod Oberon en zijn vrouw Titania, overtuigend gebracht door het echtpaar Ad en Annelies van Haaren. Ad speelde op verzoek weer een keer mee. ,,Voor één keer. Ik heb echt moeten leren om emoties zichtbaar te maken", vertelde hij na afloop. Lachend: ,,Het was wél leuk om nu op het toneel met mijn vrouw een paar te mogen vormen."

Het betoverende ingrijpen van de boskoning en van elf Puck vormt de verbinding tussen de huidige en de klassieke versie. Puck sprak op directe wijze bezoekers aan en betrok hen daarmee actief bij het gebeuren op het toneel. Van haar kwam ook de klassieke zin 'Zijn of niet zijn - dát is de vraag'. Puck is door Gerrie Klijn op magnifieke wijze tot leven gebracht. Lange teksten bracht ze ogenschijnlijk gemakkelijk en vloeiend voor het voetlicht.

De spelers van Teejatergroep Orion acteren op bijzonder verrassende wijze in dit romantische blijspel. Het enthousiaste spel zorgde vrijdagavond tijdens de première voor een grote interactie tussen spelers en publiek.

STERKE KANTEN

,,Het was een heel fijne zaal, waardoor we helemaal vrijuit konden spelen", vertelde Paul van de Sande. Anthoniek Brechenmacher heeft, als vanouds, op onnavolgbare wijze met haar mimiek een komische noot aan het geheel toegevoegd. ,,In zo'n rol kan ik echt mijn ei kwijt", vertelde ze. ,,Het is heerlijk om zo'n 'doos' te mogen spelen, waarmee dan wel de toon gezet kan worden". Als de vrolijke Carola staat Anthoniek tegenover de arrogante, zelfzuchtige Kate, een rol die overtuigend wordt neergezet door Zenia Faial Morais. Regisseur Van Hoof heeft de sterke kanten van de spelers al in de eerste repetities herkend en daar actief op ingespeeld. Zo kreeg nieuwkomer Mark Verhoof alle ruimte om in de rol van Leo zijn liefde aan Gerda te verklaren op uitvoerige, puur Nederlandse, wijze.

,,We hebben er best over gepraat of een stuk van Shakespeare wel past bij onze bezoekers", gaf bestuurslid Karin van Leeuwen aan. ,,We wisten niet of de naam Shakespeare een andere verwachting op zou roepen en mogelijk mensen af zou schrikken." Déze moderne versie van het klassieke toneelstuk, met bijzondere en creatieve vondsten, zal ongetwijfeld zowel de trouwe bezoekers van Teejatergroep Orion áls de liefhebbers van Shakespeare's komedie aanspreken. De acteurs en mensen achter de schermen bezorgen hun publiek met deze romantische komedie een heerlijk ontspannen toneelavond.

Na de première afgelopen vrijdag, werd het stuk ook zaterdag gespeeld én gisteravond. Er volgen nog voorstellingen op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart. Voor zaterdag zijn nog enkele kaarten à 10 euro te bestellen bij Ellen van de Loo, via telefoonnummer (0411) 67 44 85 of e-mail: ellenkeesloo@gmail.com. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur; gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel is vanaf 19.30 uur geopend.

Gerrie Klijn (links) blinkt in haar rol als elf Puck uit door lange teksten ogenschijnlijk moeiteloos voor te dragen. Hier is ze in gesprek met elfenkoning Oberon (Ad van Haaren) .