Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtelse pionier verandert de digitale wereld

Qiy ijvert voor veiliger internet

Lonneke Hoondert

Een digitaal uitvinder noemt hij zichzelf. Sinds 2007 werkt Boxtelaar Maarten Louman samen met ondernemer Marcel van Galen en een team van 18 mensen en verschillende grote organisaties aan een beter internet. Een monsterklus die nu zijn vruchten begint af te werpen. Louman is via internetbedrijf Digital Me, waar hij verantwoordelijk is voor de marketing en communicatie, verbonden aan de stichting Qiy Foundation, dat ijvert voor meer privacy op internet.

Waar internetgebruikers nu vogelvrij zijn wanneer het gaat om hun persoonlijke gegevens en bedrijven proberen zoveel mogelijk te weten te komen over hun klanten, draait Qiy Foundation het om: zij legt de regie terug bij de gebruiker, die voortaan zelf beslist welke persoonlijke gegevens hij online deelt.

,,Wanneer je iets wilt bestellen bij Bol.com kan dat alleen als je jezelf registreert en allerlei persoonlijke gegevens achterlaat. Ook gegevens waar het bedrijf niets mee te maken heeft. Met Qiy werken we aan een nieuwe standaard, ook wel een gedragscode, voor een veiligere en betere manier van internetten", vertelt Louman enthousiast. Met de digitale infrastructuur die internetbedrijf Digital Me op basis van de spelregels van Qiy ontwikkeld heeft en de mobiele telefoon-app Dappre, kunnen internetters online gaan, zonder dat hun privacy in het geding komt.

UITVINDERS

Louman werkt sinds 2000 samen met Van Galen. ,,Ik was werkzaam voor een internetbedrijf in 's-Hertogenbosch waar Marcel klant was. Marcel richtte Qbix op, dat hij in 2006 verkocht aan KPN. Toen lag de weg open voor iets nieuws." Dat werd de stichting Qiy, waarmee ze met een heel team op innovatieve manier het gebruik van internet benaderen. ,,Ik ben voor Qiy gaan werken, omdat ik iets wilde maken dat relevant is voor mensen", zegt Louman vol overtuiging. ,,Wij zijn uitvinders. Op elk gebied. Alles wat je in dit gebouw ziet is hier bedacht, ontworpen en gemaakt", wijst Louman trots naar de grote tafel in de vergaderruimte. ,,De enige valkuil is dat we soms te ver voorop lopen, waardoor niemand ons kan volgen", vervolgt hij lachend.

GEMEENTE BOXTEL

De Qiy Foundation publiceerde begin 2015 de nieuwe standaard voor een veiligere manier van internetten, maar toen bleef het oorverdovend stil. ,,Iedereen was enthousiast over het idee van Qiy, maar toch ging het balletje niet rollen", begint Louman. ,,We besloten dat dit idee te waardevol was om te laten liggen en zijn toen actief leden gaan werven. Bedrijven en organisaties die graag volgens de privacyprincipes van Qiy willen werken. Zij sponsoren Qiy, zodat we onderzoek uit kunnen uitvoeren en de standaard kunnen doorontwikkelen. Zodra we de Dappre-app demonstreren springen bedrijven aan boord."

Gemeente Boxtel zag ook de voordelen van het gebruik van Dappre in en besloot recent te starten met een proef waarbij inwoners meer invloed hebben op de gegevens die de overheid van hen gebruikt. In het gemeentehuis kunnen Boxtelaren straks via Dappre beschikking krijgen over de persoonlijke informatie die daar is geregistreerd, met de waarborg dat de informatie ook echt door de gemeente is verstrekt. ,,Zo kun je via je telefoon aantonen dat je 18 bent in de online wereld of in de kroeg, zonder dat iemand je hele doopceel hoeft te zien", legt Louman uit.

,,Het nieuwe overheidsbeleid gaat uit van zelfredzaamheid, maar dan moet je mensen ook de middelen geven om de eigen regie te houden", aldus Louman. ,,Er is veel belangstelling en goedkeuring voor dit project vanuit Den Haag. Boxtel neemt hierin echt het voortouw."

Dat de ogen van Den Haag gericht zijn op de Boxtelse stichting blijkt wel uit het feit dat Louman de dag na het interview naar de hofstad toog om een Tweede Kamerlid te informeren en dat digicommissaris Bas Eenhoorn Qiy als veelbelovend bestempelde in zijn online blog. ,,Daarnaast zitten we veel in Brussel om de Europese politiek attent te maken op de Qiy-standaard dat een beter en veiliger internet garandeert."

LEVENSWERK

Louman is al vanaf 2007 bezig met het verwezenlijken van zijn droom van een veiligere manier van internetten. ,,Het is een levenswerk. Een echte intellectuele uitdaging. Ik vind het leuk om het verhaal van Qiy te vertellen, iedere keer als ik dat doe zie je luisteraars geïnspireerd raken. Ze beseffen dan dat het ook anders kan. Vervolgens melden ze zich vaak aan als sponsor of willen ze meewerken aan de ontwikkeling van het afsprakenstelsel van Qiy en de infrastructuur."

Dat internetters, bedrijven en overheden nu warm beginnen te lopen voor de visie van Qiy op internetprivacy en de bijbehorende app Dappre was nog niet zo vanzelfsprekend. ,,Met Qiy hebben we jarenlang apostel gespeeld. Nu we een simpel appje als Dappre hebben ontwikkeld, hoeven we het verhaal niet meer te vertellen. Mensen zien meteen hoe het werkt en raken enthousiast. Acht jaar lang hebben we een grote steen de berg opgeduwd, nu staan we er bijna boven op en moeten we ervoor zorgen dat de steen de goede kant de berg afrolt", lacht de internetpionier.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming.

FOTO BOVEN: Maarten Louman werkt via internetbedrijf Digital Me voor stichting Qiy, gevestigd aan de Eindhovenseweg. Daar werkt hij met een heel team aan een nieuwe manier van internetten waar gebruikers de regie houden over hun persoonlijke gegevens. (Foto: Peter de Koning).