De ontstaansgeschiedenis van natuur- en cultuurlandschappen in Het Groene Woud staat centraal in een boeiende cursus van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de foto is de Dommelvallei nabij Gemonde te zien.
De ontstaansgeschiedenis van natuur- en cultuurlandschappen in Het Groene Woud staat centraal in een boeiende cursus van de Rijksuniversiteit Groningen. Op de foto is de Dommelvallei nabij Gemonde te zien. Foto: Marc Cleutjens

DRIEDAAGSE CURSUS OVER HET GROENE WOUD

Universiteit duikt in landschapshistorie

Het Kenniscentrum Landschap van Rijksuniversiteit Groningen strijkt van 17 tot en met 19 mei neer in Oirschot. Daarmee is nationaal landschap Het Groene Woud gastheer van een driedaagse cursus over de cultuurlandschappen van Noord-Brabant en Het Groene Woud. De inschrijving voor de cursus is geopend; er kunnen maximaal vijftig belangstellenden meedoen.

Het Groene Woud als decor van deze cursus is niet zo gek: er liggen 21 natuurgebieden. Samen met veel bijzondere landschapselementen en de overblijfselen van een rijke cultuurhistorie (kerken, kloosters, molens en bakhuisjes) geven ze het landschap zijn geheel eigen identiteit.

SPECIALISTEN

Voor de landschapscursus van het Kenniscentrum Landschap vormt dit nationaal landschap dan ook de ideale omgeving om flink uit te pakken met colleges, veldpractica en debatten over Brabantse landschappen.

Gerenommeerde landschapsspecialisten als Theo Spek, Karel Leenders, Bert Maes en Henk Hiddink zijn erbij tijdens de cursus. Zij laten hun licht schijnen over de opbouw en ontstaansgeschiedenis van de Brabantse landschappen in het algemeen en die van Het Groene Woud in het bijzonder.

Met de driedaagse cursus geeft het Kenniscentrum Landschap de deelnemers een inkijkje in de geschiedenis én de toekomst van de Brabantse landschappen. 'Zelf doen' hoort er ook bij: zo gaan cursisten tijdens de workshops en veldpractica onder meer aan de slag met onderzoekstechnieken of het werken met veldnamen.

Tijdens de debatavonden zal worden gesproken over de toekomst van de cultuurlandschappen, zowel in Het Groene Woud als elders in Nederland.

AANMELDEN

Meer informatie is verkrijgbaar bij Anne Wolff, e-mail: cursus.landschap@rug.nl.

Aanmelden kan via internet: http://goo.gl/forms/Nfpfw5A3sw.