WETHOUDER WEERSPREEKT KRITIEK

'Parkeren in centrum is én wordt geen melkkoe'

HENK VAN WEERT

Tegenstanders van het nieuwe parkeerbeleid voor het centrum van Boxtel mopperen onder meer over de kosten van de parkeervergunningen. Alle mensen die in hartje Boxtel wonen of werken en daar hun auto kwijt willen, dienen zo'n vergunning te kopen à 110 euro. Toch houdt het gemeentebestuur er geen cent extra aan over, benadrukt wethouder Herman van Wanrooij.

,,Er zijn mensen die denken dat de gemeente 100.000 euro extra overhoudt aan het nieuwe parkeerregime. Dat is echter een misvatting. Het geld dat de parkeervergunningen opleveren, wordt besteed aan handhaving, techniek en beheer van het systeem. We werken kostendekkend, het is echt niet zo dat de automobilist een melkkoe is of wordt. Het nieuwe beleid is er puur op gericht om het woonklimaat in het centrum te verbeteren", vertelde Van Wanrooij deze week. Hij lichtte de voorgenomen verkeersbesluiten toe die het college vorige week publiceerde voor uitvoering van het nieuwe parkeerbeleid.

Oppositiepartij Balans heeft het college gevraagd een informatieavond te beleggen waar uitleg wordt gegeven over het nieuwe parkeerbeleid. Dit verzoek was gisteren nog niet bekend bij het ambtelijk apparaat, zo leerde navraag.

In de meeste centrumstraten is straks een parkeervergunning nodig. Daarnaast komen er enkele blauwe zones. Rondom het gemeentehuis blijft betaald parkeren van kracht. Detailhandel Nederland riep gemeenten vrijdag in een open brief op om parkeertarieven in binnensteden af te schaffen of in elk geval te verlagen. Dit zou volgens de koepelorganisatie van de mkb-bedrijven een positieve bijdrage leveren aan het bestrijden van leegstand van winkelpanden.

,,Alle oproepen vanuit achterban, wetenschap of andere studies worden meegenomen in de verdere besluitvorming", meldt een woordvoerster van wethouder Van Wanrooij. Ze wijst erop dat in andere studies dan die van Detailhandel Nederland is te lezen dat de bereidheid en motivatie van een bezoek aan het kernwinkelgebied juist niet afhangt van parkeergeld, maar van de kwaliteit van het centrum.

Pagina 5: 'Verbazing over commotie parkeren', een tijdlijn, ingezonden brieven en andere reacties.