Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOUWPLAN CRUCIAAL VOOR STADSLANDGOED STAPELEN

'Paters spelen geen Sinterklaas meer'

De paters assumptionisten in Boxtel vragen voortaan huur aan gebruikers van de verschillende ruimten in kasteel Stapelen. Ook de organisatoren van Stapel op Sint krijgen in december een rekening. Volgens provinciaal overste Jan Zuiker zijn de paters de voorbije jaren 'te genereus' geweest en moeten kosten voortaan betaald worden.

De paters van Stapelen buigen zich momenteel over de toekomst van het kasteel en het stadslandgoed dat eromheen geprojecteerd is. Twee assumptiestichtingen die namens de paters op Stapelen actief zijn, brengen alle dossiers in beeld. ,,Het moet leiden tot een nieuw beleidsplan dat zal aangeven of onze plannen betaalbaar zijn."

Overste Zuiker geeft aan dat de onderhandelingen met de gemeente Boxtel over de toekomst van bet stadslandgoed moeizaam verlopen. ,,Prioriteit heeft de wijziging van het bestemmingsplan waar alles van afhangt. De gesprekken zijn niet gemakkelijk omdat de gemeente moeite heeft met enkele eisen die wij hebben." Welke eisen dat zijn wil de overste niet zeggen.

Zuiker onderstreept dat de herontwikkeling van het voormalig klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat cruciaal is voor alle plannen in het park. ,,Wij zeggen: conditio sine qua non. Het is absolute noodzaak dat deze ontwikkeling doorgaat omdat we niet zomaar een beurs kunnen opentrekken om het stadslandgoed aan te leggen. De tijd dat we voor iedereen Sinterklaas speelden is voorbij."

Zuiker hoopt nog altijd tot overeenstemming te komen met de bezwaarmakers; omwonenden die niets zien in de bouwplannen aan de Prins Hendrikstraat. Zij stellen dat het pand een toonbeeld is van de Bossche School en behouden moet blijven. Gisteravond werd door actiegroep 'Nee tegen hoogbouw Stapelen' een informatieavond gehouden.

De paters willen de plek van het zustershuis omvormen tot een gebouw waarin woningen en een zorgcentrum zijn gehuisvest. De overste geeft aan dat de paters ondanks bezwaren tegen de bouw doorgaan met het plan. ,,We laten ons niet tegenhouden omdat we beseffen dat alleen een succesvol project aan de Prins Hendrikstraat ons in staat stelt om alle plannen te realiseren." Zuiker wenst dat Stapelen beschikbaar blijft voor activiteiten, maar gebruikers gaan wél huur betalen, ook Stapel op Sint. ,,Vorig jaar hebben we ons kasteel gratis ter beschikking gesteld. Die condities zullen dit jaar anders zijn." (Foto: Peter de Koning).