De Dorpstafel in Gemonde werd gisteren feestelijk geopend. Elke woensdag kunnen Gemondenaren terecht in De Kei voor een kop koffie of om bijvoorbeeld hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. (Foto: Peter de Koning).
De Dorpstafel in Gemonde werd gisteren feestelijk geopend. Elke woensdag kunnen Gemondenaren terecht in De Kei voor een kop koffie of om bijvoorbeeld hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Elke woensdag vaste prik:

Gemondse Dorpstafel van start in dorpshuis De Kei

De opening van de Dorpstafel lokte gisteren tientallen Gemondenaren naar dorpshuis De Kei. ,,Ik kom vooral kijken uit nieuwsgierigheid", vertelde Miet Geerts. Dat gold voor de meeste bezoekers. Stuk voor stuk waren ze benieuwd hoe de veelbesproken Dorpstafel in zijn werk zou gaan.

De Dorpstafel biedt gelegenheid voor een praatje en een kop koffie, maar is ook een plek waar Gemondenaren kunnen aankloppen voor hulp of juist wanneer ze hun talent ter beschikking willen stellen. De Gestelse welzijnsinstelling Partis organiseerde eind 2015 een aantal bijeenkomsten waarin dorpsbewoners konden meedenken over het behoud van de leefbaarheid in Gemonde. Al snel kwam naar voren dat er behoefte was aan een ontmoetingsmoment zoals de Dorpstafel. Sinds gisteren is dit een voldongen feit en kunnen inwoners iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 uur terecht in De Kei.

Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel woonde het feestelijke openingsmoment bij. Hij was zeer te spreken over het initiatief: ,,Het zijn de kleine dingen die het doen en die kleine dingen zorgen ervoor dat Gemonde veilig, welkom en vertrouwd voelt voor zijn inwoners." Hij haalde daarbij het voorbeeld aan van een man die bij de Dorpstafel van Berlicum een verzorgpony zocht voor zijn dochter en daar iemand trof die wel een paard wist waarop het meisje kon rijden. ,,Het kan soms om echt simpele zaken gaan, maar dat maakt het dorp wel een stuk leefbaarder."

nieuwsgierig

Miet Geerts was samen met Roos Schellekens naar De Kei gekomen. Schellekens hoopte daar iemand te vinden die haar naar het ziekenhuis wil brengen en haar daar in de rolstoel naar binnen kan rijden, want zelf lopen lukt niet meer. ,,Ik breng en haal Roos wel naar de pedicure, maar het ziekenhuis is een te grote opgave. Dat kan ik niet", vertelde Geerts. Geerts is behoorlijk actief in de Gemondse gemeenschap en kwam gisteren vooral om te luisteren. ,,En wie weet kan ik in de toekomst iets voor iemand betekenen."

De heer Swanenberg en zijn zus wonen al jaren niet meer in het dorp. ,,Maar we zijn nog altijd geïnteresseerd, komen hier graag en misschien kunnen we iemand van dienst zijn." Zus Swanenberg is enthousiast: ,,Leuk dat er iets gaat gebeuren in Gemonde. Als ik nu ga fietsen weet ik dat ik hier elke week terecht kan voor een praatje en een kop koffie. Hopelijk doet iedereen dat straks."