Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE PROJECTEN KRIJGEN VERVOLG

Primeur voor Salonta: open dag in Peterschool

MARC CLEUTJENS

De inwoners van de Roemeense stad Salonta, waarmee Boxtel sinds 1990 vriendschapsbanden onderhoudt, gaan volgende week een bijzondere primeur beleven. De Peterschool, die in 1997 met hulp van Boxtelse donateurs kon worden gesticht, houdt een open dag waar ouders van leerlingen maar ook andere belangstellenden welkom zijn. Volgens voorzitter Jos Geerts van de stichting Boxtel-Salonta is dat een unicum. ,,Een open dag houden om je school te profileren is in Salonta nog nooit gebeurd."

De Peterschool is opgericht om ook kinderen met een verstandelijke beperking onderwijs en zorg te bieden. Momenteel worden 36 leerlingen in de bovenbouw en de onderbouw begeleid en krijgen ze zowel theorie- als praktijklessen aangeboden. Tijdens de open dag wil het onderwijsteam aan iedereen laten zien welke faciliteiten daarvoor beschikbaar zijn.

SAMEN KOKEN

Voorzitter Geerts, die volgende week met techniekdocent Wim van de Nieuwenhof naar Roemenië reist, is onder de indruk van het programma dat is opgesteld. ,,Wie de open dag bezoekt, krijgt niet alleen de school te zien, maar wordt op alle fronten geïnformeerd over het hedendaagse onderwijs aan kinderen met een beperking in Salonta. Er worden tal van presentaties verzorgd, onder meer over de gevolgen die het krijgen van een gehandicapt kind voor een gezin kunnen hebben. Het programma omvat verder ook gezamenlijke kookactiviteiten in de schoolkeuken, een kennismaking met het vorig jaar ingerichte technieklokaal en een bijeenkomst over het thema geloof en hoop. Kinderen kunnen meedoen aan allerlei spelletjes, een van de lokalen krijgt een sprookjeshoek.

NIEUWE LOKALEN

Met docent Van den Nieuwenhof gaat Geerts volgende week aan de slag om het praktijkonderwijs op de Peterschool verder vorm te geven. Beiden kennen elkaar van het Baanderherencollege waarmee nog steeds nauw wordt samengewerkt. Van den Nieuwenhof gaat met name cursussen verzorgen aan docenten en zal daarbij gebruik maken van lesmateriaal dat door het Baanderherencollege beschikbaar wordt gesteld. ,,Het technieklokaal betekende een impuls voor het onderwijs aan deze kinderen", vertelt de voorzitter van stichting Boxtel-Salonta. ,,Naast theorielessen ontstond er eindelijk ook ruimte voor handwerken en handvaardigheid voor de onderbouw en metaal- en houtbewerking voor de bovenbouw."

Om deze vorm van onderwijs verder te stimuleren, worden in samenwerking met de Boxtelse Peter van Geel Stichting twee nieuwe lokalen ingericht waarin vooral praktische vaardigheden kunnen worden geoefend. ,Volgende week gaan we werken aan een lokaal waar het vak logistiek zal worden gedoceerd", vertelt Geerts. ,,Kinderen leren er hoe ze in een magazijn of winkel moeten werken en kunnen na een aantal lessen gaan stagelopen bij een groothandel in Salonta." In 2017 wordt een lokaal ingericht voor het vak verzorging en schoonmaak. Leerlingen gaan ook op dat vakgebied stage lopen om toegeleid te worden naar een aangepaste werkplek.

MAATSCHAPPELIJK WERK

Samen met de Peter van Geel Stichting werkt de stichting Boxtel-Salonta ook aan andere projecten die bijdragen aan een beter onderwijsklimaat op de Peterschool. ,,Nieuw is dat het onderwijsteam nu een sociaal project heeft gelanceerd waaraan ook de ouders van de kinderen meewerken", legt Geerts uit. ,,Kinderen leren op school dat ze elke dag hun tanden moeten poetsen en krijgen zowel een borstel als tandpasta. Zo willen we bevorderen dat ze dat ook thuis gaan doen."

Ook andere aspecten van lichamelijke verzorging komen aan bod. Zo krijgen kinderen die thuis geen of weinig sanitaire voorzieningen hebben gelegenheid om eenmaal per week op school te douchen. ,,Dat bevalt heel goed", zegt Geerts. ,,Er zijn al vragen gekomen van gezinnen die allemaal in de school willen komen douchen. Maar het geeft ook aan dat op dit gebied nog veel te winnen is."

UITWISSELING

In 2016 zal opnieuw een uitwisseling plaatsvinden tussen leerlingen van het Baanderherencollege en twee scholen in Salonta. In totaal twaalf leerlingen komen in april of mei met enkele docenten naar Boxtel; in september of oktober reist een Boxtelse delegatie naar Roemenië. De leerlingen zijn afkomstig van de Agrarische School en het Lyceum in Salonta.