Gevolgen van stikstofregels nog onduidelijk voor VLK-weg

De uitstoot van stikstof heeft nadelige gevolgen voor de natuur en moet worden ingeperkt. Hiervoor hebben overheid, natuurorganisaties en ondernemers landelijk regels opgesteld die zijn opgenomen in de Programmatische Aanpak Stikstof, kortweg PAS. De Boxtelse oppositiepartij Balans vreest dat PAS diverse lokale projecten bemoeilijkt, onder meer de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK). Volgens wethouder Herman van Wanrooij is het nog te vroeg om die conclusie te trekken.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans heeft gevraagd of de gemeenteraad dinsdag 8 maart bijgepraat kan worden over de gevolgen van de PAS. Een voor die avond geplande raadsvergadering gaat vanwege gebrek aan agendapunten niet door en dus kan volgens Van der Zanden de avond mooi aangegrepen worden om de raadsleden op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen.

Aan dat verzoek wordt niet voldaan, zo meldde de agendacommissie van de gemeenteraad maandag. Ook wethouder Herman van Wanrooij acht het nog niet zinvol om een bijeenkomst te beleggen. ,,Op 22 maart worden we als gemeente door de provincie ambtelijk bijgepraat over de gevolgen van de PAS. Die informatie, heet van de naald, willen we dezelfde dag in de raadsvergadering met de fracties delen. Vergaderen op 8 maart zoals Balans wil, is niet zinvol omdat we dan nog niet over de gewenste informatie beschikken."

BETER LAAT DAN NOOIT

De provincie heeft volgens Balans extra eisen gesteld bovenop de PAS. ,,Gedeputeerde Johan van den Hout dacht daarbij stappen vooruit te zetten, maar heeft het paard achter de wagen gespannen. Innovatie en noodzakelijke nieuwe ontwikkelingen kunnen geen doorgang meer vinden. Ook de leefbaarheid van mensen komt in het geding", stelt fractievoorzitter Van der Zanden. Dat de gevraagde raadsvergadering niet op 8 maar op 22 maart wordt gehouden, vindt hij jammer: ,,Maar beter laat dan nooit."

In oktober vorig jaar werd de gemeenteraad al schriftelijk over de PAS geïnformeerd. Met als conclusie dat nog onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de aanleg van de VLK en de verbreding van de Keulsebaan. Deze twee projecten zijn van belang voor een betere ontsluiting van bedrijventerrein Ladonk. Maar als die projecten door de uitstoot van extra stikstof negatieve gevolgen heeft voor natuurgebied Kampina, kunnen ze wel eens op losse schroeven komen staan. Zover is het echter nog niet, te meer omdat de provincie via een zogeheten hardheidsclausule nog uitzonderingen op de regel kan maken.

Liempde

Natuurwandeling Reusel

Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 6 maart een wandeling in het gebied rond het Beleven in Reusel. Het ven ligt nabij de Belgische grens en maakt deel uit van een natuurherstelproject. Onder leiding van Wim de Jong gaan de deelnemers op excursie. Ze vertrekken om 09.00 uur carpoolend vanaf café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde naar Reusel. Deelname is gratis.