Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MUZIEKGROEP DROOMTRANEN WERKT AAN THEATERPROGRAMMA

'Morgen ga ik niet meer bij je weg...'

MARC CLEUTJENS

'Ik wil geen label in mijn nek,

van dat gekriebel word ik knettergek'

,,Niks meer aan doen." Regisseur Maarten Melis is tevreden over de set die de zes muzikanten van Droomtranen zojuist hebben gespeeld in een Boxtelse huiskamer. Over een paar weken is de première van de voorstelling waarin Droomtranen een aantal gevoelige en soms ook geestige liedjes ten gehore zal brengen. De uitvoering in Boxtel, de thuisbasis van de meeste muzikanten, is al maandenlang uitverkocht.

Wim Kuipers, Marco Wensveen, René Cijffers, Joris Cijffers, Harrie van der Sterren en Rob Housen hebben hun programma bijna klaar. Tijdens het liedjesprogramma, dat het motto 'Een muzikale reis van tranendal tot aan de hemel' heeft meegekregen, schotelen ze hun publiek liedjes voor die gaan over alledaagse dingen. Liefde, verdriet, geluk, hoop, maar ook irritaties zijn dankbare onderwerpen. Kleine ingetogen pareltjes worden afgewisseld door vlotte up-tempo nummers waarin de humor doorklinkt. Zoals in 'Labeltjes', een nummer dat Kuipers schreef over zijn grootste irritatie: labels van kledingstukken.

Droomtranen is een project dat voorkomt uit de stal van het Boxtelse totaaltheater De Goei, De Kwaai & De Lillike, maar ditmaal geen raakvlakken heeft met stichting BoeL. ,,We zijn allemaal muzikale vrienden die elkaar gevonden hebben in dit unieke project", vertelt Kuipers, die veel teksten voor zijn rekening nam. Over wandelen bijvoorbeeld, een van zijn grote passies. De single 'Alles komt goed' is een liedje van hoop en optimisme. 'Ogen als Louise zo blauw' gaat niet over een meisje, zoals de titel suggereert, maar over Lake Louise, een machtig mooi meer in Canada.

AAN DE KEUKENTAFEL

Tijdens huiskamerconcerten hebben de zes muzikanten van Droomtranen de voorbije maanden gewerkt aan hun liedjes en aan de setlist. ,,Zo konden we bij mensen thuis zien hoe op de teksten en de melodieën werd gereageerd", zegt Kuipers. ,,Maar het was ook een makkelijke manier om koffie en een biertje voorgeschoteld te krijgen", grinnikt hij.

Deze week werd gerepeteerd aan de keukentafel van een van de muzikanten. Regisseur Melis was erbij om de band tips te geven over het programma. ,,Ik buig me vooral over de manier waarop ze de liedjes aan het publiek willen presenteren", vertelt Melis, die over enkele weken Jezus Christus speelt in 'Jesus Christ in Concert'. ,,Tussen de liedjes door worden kleine verhaaltjes verteld en zo moet een leuk programma ontstaan waarin de prachtige nummers worden afgewisseld met anekdotes."

Dat het programma Droomtranen in de smaak gaat vallen, staat wel vast. De band is erin geslaagd een reeks prachtige liedjes te componeren die soms voor een lach en soms voor een traan zorgen. Stuk voor stuk zijn het herkenbare verhaaltjes. Over de liefde bijvoorbeeld: 'Morgen ga ik niet meer bij je weg. Maar vandaag blijf ik nog eventjes alleen'. Kuipers: ,,Alle nummers staan op een cd die tijdens de voorstellingen te koop is, maar ook via onze Facebookpagina besteld kan worden."

BENEFIETCONCERT

Droomtranen is zaterdag 9 april te zien in Podium Boxtel; alle kaarten zijn uitverkocht. Ook de show in Perron 3 in Rosmalen zit vol. Er zijn nog wel kaarten te koop voor de voorstellingen in Eersel, Gemert, Oirschot en Veldhoven. In die laatste gemeente is theater De Schalm geboekt en is het liedjesprogramma gekoppeld aan de activiteiten van Stichting Team KING (Kanker in Gezinnen). Ambassadeur Jan Matheeuwsen van Team KING was deze week ook aanwezig bij de repetitie van Droomtranen en verheugt zich op een muzikale avond waarvan de opbrengst ten goede komt aan zijn stichting, die zich inzet voor het Máxima Oncologisch Centrum.

Kaartverkoop: www.droomtranen.nl.

FOTO BOVEN: Droomtranen bestaat uit v.l.n.r. Rob Housen, Marco Wensveen, Wim Kuipers, René Cijffers, Harrie van der Sterren en Joris Cijffers. (Foto: Peter de Koning).