Klarinettiste Jonie Pijpers musiceert tijdens het concert 'Verrassende Ontmoetingen' in theater Tiliander in Oisterwijk. (Foto: Gildenbondsharmonie).
Klarinettiste Jonie Pijpers musiceert tijdens het concert 'Verrassende Ontmoetingen' in theater Tiliander in Oisterwijk. (Foto: Gildenbondsharmonie). Foto: Marc Cleutjens

GLANSROL VOOR KLARINETTIST JONIE PIJPERS

Gildenbonds verrast in Oisterwijk

De Gildenbondsharmonie trad zondag met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest op in een nagenoeg uitverkocht theater Tiliander in Oisterwijk. Op uitnodiging van de concertreeks Verrassende Ontmoetingen werd door beide orkesten treffend invulling gegeven aan het thema 'Solistenparade'.

De Gildenbondsharmonie opende overtuigend met de bekende ouverture 'Dichter und Bauer' van Franz von Suppe waarna ruimte werd gemaakt voor klarinettiste Jonie Pijpers als soliste in 'II Concerto' van Oscar Navarro. Deze Spaanse componist, die vooral bekend is geworden met zijn filmmuziek maar inmiddels ook grote originele werken voor blaasorkesten heeft geschreven, heeft met zijn tweede klarinetconcert een uitdagend werk gecreƫerd voor zowel solist als orkest. Van de ingehouden spanning bij de opening van dit werk, via kleurrijke en effectvolle passages - waarbij bijvoorbeeld het handklappen van flamencodansers in de orkestpartijen geschreven staat - naar een opwindende afsluiting vraagt de muziek concentratie en volledige beheersing op alle fronten van alle muzikanten. Attent en sfeervol begeleid door haar eigen orkest, kreeg Pijpers alle kans om te schitteren. Een kans die ze met beide handen aangreep en volledig waarmaakte.

Zondag 26 maart zal 'II concerto' met Jonie Pijpers als soliste weer op het programma staan als de Gildenbondsharmonie de Koninklijke Harmonie Wilhelmina uit Wamel in de Tijberzaal ontvangt voor een uitwisselingsconcert.