BURGEMEESTER IN OVERLEG MET COA

Boxtel klaar voor snelle terugkeer Eritrese meiden

MARC CLEUTJENS

Een groep Eritrese minderjarige vluchtelingen die enkele maanden in Boxtel onderdak heeft gehad, keert vermoedelijk op zeer korte termijn terug naar Boxtel. Die verwachting sprak burgemeester Mark Buijs deze week uit. De meisjes die verbleven in De Kleine Aarde en het voormalig klooster van de zusters oblaten aan de Prins Hendrikstraat, hebben hun eerste asielprocedure doorlopen.

Volgens Buijs zullen niet alle Eritrese meisjes terugkeren naar Boxtel. Een aantal van hen is inmiddels meerderjarig en zal een andere opvangplek toegewezen krijgen. Ook verwacht de burgemeester dat enkele jongeren de kans krijgen om herenigd te worden met familieleden die al in Nederland verblijven. ,,De rest van de groep zal waarschijnlijk snel terugkeren naar Boxtel, waar we klaar staan om hen bij te staan bij de begeleiding en de integratie in onze samenleving", stelt Buijs. Hij verwacht dat de groep uit ongeveer twintig vluchtelingen zal bestaan en onderdak zal vinden in het zustershuis aan de Prins Hendrikstraat.

De burgemeester heeft eind vorige week met ambtsgenoot Jan Hamming van de gemeente Heusden overleg gevoerd met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Aanleiding was een open brief van Buijs en Hamming in de Volkskrant waarin ze een hartstochtelijk pleidooi hielden voor kleinschalige opvang in gemeenten. Ook riepen ze op om de integratie van vluchtelingen sneller ter hand te nemen, zelfs nog voordat een definitieve status is verleend. De oproep werd breed opgepakt door de media en beoogt een landelijk debat op gang te brengen.

Buijs gaf deze week aan blij te zijn met alle media-aandacht, maar dat de politiek nu aan zet is. ,,We zijn verheugd dat we onze plannen voor een proefproject met kleinschalige opvang aan het COA hebben kunnen toelichten", zegt de Boxtelse burgemeester. Het COA heeft toegezegd snel naar de ideeën te kijken; Buijs verwacht deze of volgende week een reactie. ,,Maar natuurlijk hoop ik dat niet alleen de uitvoerder van het vluchtelingenbeleid (COA - red.) reageert, maar dat ook de politiek dit oppikt. Met Jan Hamming denk ik dat er in veel gemeenten veel meer draagvlak is voor opvang van vluchtelingen als dat kleinschalig gebeurt, passend bij de omvang van een dorp of stad."

De burgemeester van Boxtel wil niet vooruitlopen op nieuwe acties als de Tweede Kamer het onderwerp niet oppakt. Hij constateert wel dat de oproep die hij vorige week deed nu alweer wordt ondergesneeuwd door andere vluchtelingenzaken en herhaling van de boodschap belangrijk blijft. ,,Kleinschalige opvang op maat leeft heel sterk onder alle burgemeesters."


OPPOSITIEPARTIJ KRIJGT NUL OP REKEST

Balans moet zelf de boer op voor plannen Kleine Aarde

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans heeft bij het gemeentebestuur van Boxtel nul op het rekest gekregen om inzage te krijgen in de zes plannen die zijn ingediend voor het terrein van De Kleine Aarde. Wie de stukken wil ontvangen, dient ze op te vragen bij de indieners, zo kreeg fractievoorzitter Wim van der Zanden deze week te horen.

Begin januari lichtten zes partijen hun toekomstplannen voor het vroegere milieueducatiecentrum aan het Klaverblad toe in een raadsvergadering. Vervolgens kregen zij nog enkele weken de tijd om aanvullende vragen van de politici te beantwoorden. Nu de inzendtermijn is verstreken, wil Balans graag de definitieve versies bestuderen.

Het gemeentebestuur heeft de fractie echter laten weten dat ze nog even geduld moet hebben. De stukken, die op 19 april opnieuw in de raadsvergadering komen, worden de komende weken ambtelijk besproken en beoordeeld. Eind maart buigt het college zich over de plannen. Begin april krijgen de fracties die toegestuurd, compleet met een ambtelijk advies.

VRAAGTEKENS

,,Het niet beschikbaar stellen roept vraagtekens op. In dit dossier is dat al herhaaldelijk aan de orde geweest", vindt Balans-voorman Van der Zanden. Volgens hem heeft wethouder Peter van de Wiel c.q. het college van B. en W. de voorkeur voor het plannen van een collectief dat opereert onder de naam 'DKA naar een frisse start'. Hierin werken onder meer woonstichting Sint-Joseph en de mbo-scholen Helicon en SintLucas samen.

Door het niet beschikbaar stellen van de definitieve plannen wordt de controlerende taak van zijn raadsfractie geweld aan gedaan, vindt Van der Zanden. ,,Een slechte zaak voor een gewenst openbaar, transparant en objectief bestuur."