Nu kun je op het Jan van Eschplein nog gratis parkeren. Straks is het terrein alleen te gebruiken voor mensen met een parkeervergunning. (Foto: Henk van Weert).
Nu kun je op het Jan van Eschplein nog gratis parkeren. Straks is het terrein alleen te gebruiken voor mensen met een parkeervergunning. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

'NA JARENLANG PLANNEN MAKEN IS HET TIJD OM UIT TE VOEREN'

Verbazing over commotie parkeren

HENK VAN WEERT

De telefoon stond afgelopen week roodgloeiend in het gemeentehuis van Boxtel. Tal van mensen reageerden op de verkeersbesluiten die het college vorige week bekendmaakte voor een nieuw parkeersysteem met vergunningen, blauwe zones, betaalautomaten en enkele plekken waar je kosteloos je auto kunt neerzetten. ,,De commotie is groot. Maar hier hebben we jarenlang over vergaderd. Het wordt nu tijd om tot uitvoering van de plannen te komen", vindt verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

Via ingezonden brieven in de krant en veel reacties op Facebook maakten centrumbewoners van Boxtel afgelopen week hun ongenoegen bekend over het nieuwe parkeersysteem. In december ging de gemeenteraad al akkoord en twee weken geleden stelde het college van B. en W. de achttien voorgenomen verkeersbesluiten vast. En met name dat laatste zorgde voor veel rumoer. Dat onderkent ook wethouder Van Wanrooij. ,,En toch snap ik dat niet helemaal. We hebben informatiebijeenkomsten belegd waarvan de media de voorbije jaren uitvoerig verslag hebben gedaan. En dus zou je denken dat de mensen toch wel op de hoogte zijn. Maar blijkbaar is dit nog niet genoeg geweest."

Beleidsambtenaar Peter Bezema van de gemeente Boxtel zette de gevolgde procedure nog eens op een rijtje. ,,In 2010 werd in zaal De Adelaar een eerste informatieavond voor bewoners belegd. Hen hebben we per buurt aan een tafel gezet om te praten over de parkeerproblemen in het gebied Breukelen-Zuid (Stationsbuurt - red.). Van elke tafel is iemand gevraagd om vervolgens plaats te nemen in een klankbordgroep en die heeft uiteindelijk in 2011 een breed gedragen advies aan het college van B. en W. gestuurd.

Tijdlijn

2008: een braakliggend terrein aan de Parallelweg Noord (nu Jan van Eschplein) wordt door NS ingericht als terrein voor betaald parkeren. Sindsdien ervaren bewoners van de stationsbuurt overlast van treinreizigers die hun auto gratis neerzetten in de woonstraten in de omgeving.

2009: een enquête door de SP brengt de onvrede in kaart over de parkeeroverlast die bewoners van de stationsbuurt ondervinden.

2010: circa 125 bewoners van de stationsbuurt bezoeken in De Adelaar een informatieavond over parkeren in Breukelen-Zuid (De Adelaar). Ook wordt een klankbordgroep die meepraat bij de planontwikkeling.

2011: de klankbordgroep brengt een breedgedragen advies uit aan het college van B. en W. om de parkeeroverlast in de stationsbuurt aan te pakken. De gemeenteraad stelt dat het parkeren in het héle centrum onder de loep moet worden genomen en dringt aan om in gesprek te gaan met bewoners en ondernemers die hierover regelmatig hun zegje doen. Dat gebeurt vervolgens ook.

2012: de gemeenteraad besluit dat in het hele centrum parkeervergunningen ingevoerd gaan worden.

2013 en 2014: het plan parkeerregulering wordt uitgewerkt in samenwerking met de klankbordgroep.

2015: tijdens de vergadering van december stelt de gemeenteraad de nieuwe parkeerverordening vast.

2016: in de vergadering van 16 februari stelt het college van B. en W. de voorgenomen verkeersbesluiten vast die nodig zijn voor het invoeren van parkeervergunningen, blauwe zones en betaald parkeren. De besluiten worden op 25 februari gepubliceerd en vervolgens hebben belanghebbenden zes weken de tijd om een zienswijze in te dienen.

Vervolgens heeft de gemeenteraad het college opdracht gegeven om de parkeerproblematiek centrumbreed te bekijken. Daarbij hebben we diverse burgers en ondernemers betrokken die zich hiervoor hadden aangemeld. De parkeeroplossingen die we op het oog hadden kwamen later aan bod tijdens enkele informatieavonden over onze centrumplannen in het Jacob-Roelandslyceum."

Dat centrumbewoners buiten de stationsbuurt zich nu 'overvallen' voelen door het toekomstige parkeersysteem verbaast zowel de wethouder als zijn ambtenaar dan ook. ,,Maar het gevoel is er bij de burgers en de vraag is dan ook legitiem of onze informatieverstrekking voldoende is geweest", stelt Van Wanrooij.

De reacties die afgelopen week binnenkwamen in het gemeentehuis zijn volgens Bezema in te delen in drie categorieën. ,,Allereerst zijn er mensen die verheugd zijn dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren. Daarnaast zijn er burgers die klagen over het bedrag dat zij straks moeten neertellen voor een parkeervergunning. En tot slot zijn er inwoners die het helemaal oneens zijn met het nieuwe systeem."

VISITEREGELING

In bijna alle straten van het gebied dat wordt omsloten door Brederodeweg, Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Parallelweg-Noord en Grote Beemd hebben bewoners straks een parkeervergunning nodig. Die gaat 110 euro kosten, acht euro minder dan het bedrag dat mensen kwijt zijn die nu al een parkeervergunning nodig hebben. Voor dat bedrag krijgt de centrumbewoners niet alleen een vergunning voor de eigen auto; ook krijgt hij of zij (zonder bijbetaling) een parkeertegoed van tweehonderd uur per kwartaal voor visite. ,,Dat moet ruim voldoende zijn. Landelijk onderzoek wijst uit dat mensen gemiddeld honderd bezoekuren nodig hebben", zegt wethouder Van Wanrooij.

Via de computer of mobiele telefoon kunnen kentekens van automobilisten die op visite komen in het registratiesysteem worden aangemeld. Bezema vult aan: ,,Tellingen hebben uitgewezen dat het aantal parkeerplaatsen dat beschikbaar is, ruim voldoende is voor alle centrumbewoners met een auto én hun bezoekers. We hebben het centrum opgesplitst in twee secties. Vergunninghouders kunnen hun voertuig vrij in een van de twee secties parkeren."

JAN VAN ESCHPLEIN

Bij de criticasters is ook te beluisteren dat er helemaal geen parkeerprobleem meer is in de stationsbuurt. In de woonstraten daar zetten treinreizigers vaak hun auto neer om het betaald parkeren op het Jan van Eschplein (bovenste foto) te ontlopen. Maar sinds NS vorig jaar de slagbomen heeft weggehaald, zou het gedaan zijn met de parkeeroverlast. De gemeente betwijfelt of deze stelling klopt.

De NS heeft de helft van de parkeervakken op het Jan van Eschplein opgeofferd voor een fietsenstalling. ,,Er kunnen nu nog 64 auto's geparkeerd worden. In afwachting van de invoering van het nieuwe parkeersysteem zijn die plekken gratis beschikbaar, maar straks zijn ze ook voor vergunninghouders. Dat was een voorwaarde van NS om het terrein aan ons te verhuren", aldus Bezema. Forenzen die met de auto naar het station komen, dienen gebruik te maken van het parkeerterrein aan de achterkant van het station (Van Salmstraat) waar betaald moet worden om de auto neer te zetten.

Tja, en dan is er nog de onduidelijkheid over plattegrondjes die her en der zijn gepubliceerd. Die waren niet allemaal eensluidend. Wethouder Van Wanrooij is er kort over: ,,Dat is niet goed gegaan. Het juiste kaartje staat nu op onze website."

REAGEREN

Naast de vele telefoontjes is tot op heden een handjevol zienswijzen ingediend, meldt Van Wanrooij: ,,We verzamelen en rubriceren die. Mensen hebben in totaal zes weken de tijd om te reageren en daarna worden die van een reactie door B. en W. voorzien." Vervolgens neemt het college een definitief besluit en kunnen belanghebbenden nog beroep aantekenen bij de rechter.

Op de meeste plekken in het centrum heb je straks dus een parkeervergunning nodig. Daarnaast komen er enkele blauwe zones waar je je auto tijdelijk gratis neer kunt zetten met een parkeerschijf achter de voorruit. Rondom het gemeentehuis blijft betaald parkeren van kracht. Gratis parkeren kan op het Breukelsplein, Fellenoord en bij Hoogheem.

De discussie over centrumparkeren startte met overlast die bewoners van de Van Leeuwenstraat ondervonden. (Foto's: Henk van Weert).