Afbeelding
Foto: Henk van Weert

'Over parkeren is het laatste woord nog niet over gezegd...'

De besluiten die de gemeente Boxtel vorige week nam over parkeren in het centrumgebied, houden de gemoederen behoorlijk bezig. Brabants Centrum peilde de stemming en vroeg een aantal mensen om een reactie.

Fons van Heesch (voorzitter wijkplatform Centrum-Breukelen): ,,Waar het mijns inziens vooral aan schort, is de communicatie. Er is een briefje in de bus gegooid over dit besluit, terwijl er zover ik weet nooit eerder over gesproken is. Ook tijdens de gesprekken die we als wijkplatform hadden met de gemeente, is dit onderwerp niet ter sprake gekomen. Ik ben door veel mensen benaderd en ga nu in gesprek met de rest van het bestuur. Zelf zie ik wel heil in een handtekeningenactie inclusief een alternatief voorstel van bewoners. En natuurlijk gaan we als wijkplatform nog in gesprek met de gemeente. Over centrumparkeren is het laatste woord wat ons betreft zeker nog niet gezegd."

Hans van Stekelenburg (architectenburo Snijders en Van Stekelenburg): ,,Wij hebben bij ons bedrijf een eigen parkeerterreintje voor bezoekers, dus voor ons zijn de gevolgen van de maatregelen niet zo groot. Bovendien begrijp ik dat dit besluit voor supermarkt Albert Heijn een oplossing in, daar staan veel auto's van treinreizigers. Zelf woon ik in de buurt van mijn kantoor en ga ik regelmatig op de fiets. Misschien stimuleert dit besluit me zelfs om nóg vaker de fiets te pakken."

Ronald de Jong (eigenaar Albert Heijn): ,,Vanuit het oogpunt van de Albert Heijn zijn wij heel blij met dit plan. Het is voor onze klanten goed dat het parkeerterrein bij de supermarkt een blauwe zone wordt. Op dit moment hebben we last van vrij veel langparkeerders, met name mensen die gebruik maken van de trein. Eerlijk is eerlijk: daar is ons parkeerterrein simpelweg niet voor bedoeld. Zeker op een drukke dag als vrijdag kunnen klanten hun auto soms niet kwijt en dat kan niet de bedoeling zijn."

Filipe van den Borne (voorzitter Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel): ,,Er spelen twee zaken: de vergunningen voor bewoners in Breukelen en het parkeren in het centrum. De wethouder deed voorkomen alsof alles al bekend was, maar bepaalde zaken waren toch echt nieuw voor mij in dit plan. Ik heb me er daarom flink in verdiept. Ik denk dat het nieuwe parkeerbeleid voor de wijk Breukelen een goede zaak is in verband met de overlast van treinreizigers. Boxtel is al jaren bezig met dit probleem en daar hebben ze nu een goede oplossing voor. Maar de gemeente rolt het plan voor Breukelen nu ook uit over de rest van het centrum en ze verkijken zich op de gevolgen die dit heeft voor de winkeliers. Het nieuwe beleid stuit naar mijn mening daarom terecht op veel weerstand. Het is een puur theoretisch plan, zonder te kijken naar de praktijk. Klanten van winkels in de Molenstraat kunnen bijvoorbeeld hun auto overdag niet meer in die straat kwijt, enkel op de Zwaanse Brug, omdat het in de straat zelf parkeren voor vergunninghouders wordt. Maar die parkeerplekken zijn dan waarschijnlijk onbezet, omdat de vergunninghouders aan het werk zijn. Daar zou de gemeente gebruik van moeten maken. Het parkeerbeleid zou gerust flexibeler mogen in dat opzicht. De winkeliers in het centrum leveren in de toekomst enorm veel parkeergelegenheid in. In de detailhandelvisie staat dat het centrum versterkt moet worden, maar dat lukt echt niet zo. De gemeente maakt hier in een grote vergissing. Mijn advies: voer het nieuwe beleid in de wijk Breukelen in en doe dan gedegen onderzoek naar een nieuw te vormen beleid voor het centrum, waarbij de detailhandel gespaard blijft."


Parkeren (1)

Omdat mijn ingezonden brief ('Centrumbewoners draaien op voor parkeerprobleem') in deze rubriek vorige week te lang was, zijn de laatste twee alinea's niet geplaatst. Daarom nu het vervolg hiervan.

Mijns inziens levert dit parkeerplan geen echte verbetering op, maar meer problemen. Sommige bewoners hebben geen parkeerprobleem, maar krijgen er nu wel een. Hoe jammer is het als er uren parkeerplaatsen leegstaan als vergunninghouders naar hun werk zijn? En hoe moet dat als je bezoek in- en uit moet loggen en je hebt geen computer? En als alle centrumbezoekers en omliggende bewoners op het Breukelsplein gaan parkeren (dat is namelijk gratis)? Dan is het daar vol. Er zijn dan weinig of geen uitwijkmogelijkheden want bijna alles is 'vergunninghouders'. Waar moet je dan heen? Dit schrikt winkelend publiek zeker af. Zij zullen uitwijken naar Schijndel of Best. Daar kan men gratis parkeren of zijn er blauwe zones.

Waarom niet het betaald parkeren helemaal afschaffen, zoals ook de ondernemers in Boxtel graag willen en meer blauwe zones invoeren? Centrumbewoners zouden dan (al of niet voor een klein bedrag) ontheffing kunnen krijgen. Dan valt er nog iets te kiezen, terwijl wij nu min of meer verplicht zijn een vergunning te kopen voor een veel te hoog bedrag.

Waarom laten we een dergelijk plan dan niet eerst eens op proef doen en kijken hoe het werkt voordat die grootse, stadse plannen worden uitgevoerd? We wonen tenslotte maar in een dorp.

Maar helaas, ik denk ik dat ik het antwoord al weet. De gemeente Boxtel verliest zijn extra inkomsten. En hiermee rijst bij mij wederom een vraag: is de gemeente Boxtel er nu voor de burgers of zijn de burgers er voor de gemeente?

        INEKE VAN ESCH

Parkeren (2)

Het college en de raad jagen de bewoners van Boxtel-centrum op de kast. Allereerst moet er door de bewoners flink betaald gaan worden voor een parkeerplaats in het centrum. Dit geldt ook voor bezoekers welke je, al of niet vooraf aangekondigd, met een (zieken)bezoekje willen vereren. Wat zijn de gevolgen? De bewoners van het centrum zullen alle bezoekers verwijzen naar de vrije parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. In mijn situatie zal dat het Ursulinenpad zijn. De bewoners hier zullen van hun parkeerplaats beroofd worden en steeds verder van huis moeten parkeren. Ik ben bang dat dit tot steeds meer irritatie zal leiden met alle gevolgen van dien. Staan het college en de raad in voor de gevolgen? Ik vrees van niet.

        MARTIEN BRESSERS

Parkeren (3)

In Boxtel (maar ook elders jammer genoeg) komen steeds meer winkels leeg te staan, maar de gemeente denkt het wiel opnieuw uitgevonden te hebben: een parkeersysteem dat eigenlijk van toepassing is op een stad als Eindhoven et cetera. Er zijn al zo weinig winkels over, gegarandeerd verdwijnen er nu nog meer. Als er minder parkeerplaatsen zijn en als er plaats is, moet je ook nog betalen ook nog. Dit slaat toch nergens op, 110 euro per auto. Stel je hebt een gezin met drie auto's... Het enige wat ik redelijk vind, is bij de supermarkten (indien mogelijk) parkeren met parkeerkaart, dan zijn we de treinreiziger en dergelijke kwijt waardoor er voor de winkelier weinig of géén plaats is. Praten we over een aantal vergunninghouders van 2.500 komt er op jaar basis ongeveer 275.000 euro binnen. Voor die paar winkels die er nog zijn, abject zou Bram zeggen.

        MARTIN VAN TILLAART