Fenne van Ruremonde won vorige week de Boxtelse ronde van Read2Me.
Fenne van Ruremonde won vorige week de Boxtelse ronde van Read2Me. Foto: Annelieke van der Linden

Fenne mag naar

Brabantse finale

van Read2Me

Basisschoolleerlingen streden maandag om de titel van Boxtelse voorleeskampioen. Een week eerder kwamen brugklassers van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) bijeen in Schijndel voor het kampioenschap Read2Me. Na een voorronde in de eigen klas, vond vorige week donderdag de JRL-finale plaats. Fenne van Ruremonde (13) uit Liempde werd door de jury beoordeeld als beste voorlezer.

,,Lezen én voorlezen vind ik leuk. Iedere avond pak ik een boek om wat te lezen, al heb ik minder tijd nu ik zoveel huiswerk moet maken voor school. Toen ik hoorde dat ik kon meedoen aan Read2Me, heb ik me opgegeven", vertelt Fenne. ,,Helaas had ik maar een halve dag om te oefenen vanwege het vele huiswerk..." Ze koos voor het boek 'De Griezels' van Roald Dahl. ,,Een vrolijk boek over twee kwaadaardige mensen die walgelijke dingen eten, zoals rauwe sardientjes, vogelpastei en wormenspaghetti. Er zit veel humor in, uit dit boek kon ik wel een leuk fragment halen", aldus de tiener. ,,Het was al lang geleden dat ik het boek had gelezen, maar ik kon me het verhaal nog goed herinneren."

In haar klas namen vijf kinderen deel aan de voorronde. Na afloop konden alle klasgenoten hun stem uitbrengen en kwam Fenne als winnaar uit de bus en mocht ze, samen met tien andere brugklassers, naar de voorronde in cultureel centrum 't Spectrum te Schijndel. ,,We mochten allemaal tien mensen meenemen. Ik koos voor niet te veel mensen, omdat ik erg nerveus was. Gelukkig vergeet ik mijn zenuwen als ik start met voorlezen, dan gaat het vanzelf", vertelt Fenne. Ze was als zevende aan de beurt. ,,Toen de jury mij als winnaar koos, was ik erg verbaasd. De andere kinderen waren ook heel goed." De jury gaf aan dat ze boeiend voorlas en regelmatig het publiek inkeek. ,,Ik las een fragment voor over etensresten die in de baard van één van de griezels bleef hangen. Eén van de juryleden had een baard en die voelde zich erg aangesproken", lacht de tiener uit Liempde.

familie

Op 7 april strijdt ze namen met negen andere finalisten van middelbare scholen in Oisterwijk voor een plek in de landelijke finale van Read2Me. ,,En op 20 april mag ik met alle JRL-finalisten naar de Dag van de Jonge Jury in Utrecht om workshops te volgen", aldus Fenne. Voorlezen zit in de familie: zusje Lora gooide al hoge ogen op het voorleeskampioenschap van basisschool De Oversteek. ,,En als ik volgend jaar naar de middelbare school ga, doe ik net als mijn zus mee aan Read2Me..."