...MARI VERSTEGEN...
...MARI VERSTEGEN... Foto: Henk van Weert

Het Bewaarde Land gaat
verder onder vlag van IVN

Sinds elf jaar biedt de stichting Het Bewaarde Land kinderen van het basisonderwijs een programma voor natuurbeleving. Drie dagen trekken klassen de natuur in om de ruiken, te voelen en te proeven. Het project is sinds deze week onderdeel IVN in Tilburg.

Het programma van Het Bewaarde Land op het gebied van natuurbeleving voor kinderen is een welkome aanvulling op het aanbod van IVN, vertelt Mari Verstegen. Samen met de drie andere medewerkers van Het Bewaarde Land treedt hij in dienst van natuureducatieorganisatie IVN, dat is gehuisvest is in het Natuurmuseum in Tilburg. En dus verlaat Verstegen zijn kantoortje in het voormalige bezoekerscentrum van De Kleine Aarde waar Het Bewaarde Land sinds de start was gevestigd. ,,Door op te gaan in het IVN is een duurzame toekomst voor ons project verzekerd. De Postcodeloterij heeft het IVN twee miljoen euro subsidie toegekend om projecten op te zetten over natuur en gezondheid. Het Bewaarde Land sluit daar naadloos op aan."

NATUURBELEVING

Kinderen weer in contact brengen met de natuur. Dat is het doel van Het Bewaarde Land, dat inmiddels in zeven natuurgebieden in Nederland uitgevoerd en ooit startte (en nog altijd plaatsvindt) op de Kampina in Boxtel. Het programma nodigt kinderen uit om op onderzoek te gaan. Niet in de klas, maar in het bos of op de hei. Niet door kennis, maar door beleving. Niet vluchtig, maar intensief.

,,De kinderen gebruiken voortdurend ál hun zintuigen. Door onderzoek is aangetoond dat het programma een blijvend positief effect heeft op de houding en het gedrag dat kinderen hebben tegenover de natuur. Door de combinatie met de jarenlange ervaring van IVN op het gebied van didactiek en kennisverspreiding via vrijwilligers en professionals zorgen we er samen voor dat alle kinderen weer de ruimte krijgen om dichtbij de natuur op te groeien", stelt Verstegen.

DEMENTIE

Daarnaast biedt Het Bewaarde Land trainingen aan die er op zijn gericht om de natuur in te zetten voor het welzijn van mensen met een zorgbehoefte, zoals mensen met dementie. De trainingen worden gegeven aan de begeleiders van zorgbehoevenden: mantelzorgers, vrijwilligers en professionele verzorgers.

In deze trainingen maken zij kennis met allerlei werkvormen en activiteiten die ze na de training, samen met degene die ze begeleiden, kunnen doen in de natuur, in een park of in een tuin. Deze training wordt opgenomen in het aanbod van IVN als de grootste groene opleider van Nederland.

De huidige programma's en activiteiten van Het Bewaarde Land worden onder de vlag van IVN voortgezet en versterkt.