Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SJEF KUIJPERS VERHEUGT ZICH OP HOOFDROL IN ROCKOPERA

Judas oefent zijn liedjes in de auto...

MARC CLEUTJENS

Op een podium staan is Sjef Kuijpers (47) uit Boxtel niet vreemd. Als frontman van coverband Big Nick zong hij meer dan 160 optredens per jaar. Twintig jaar geleden deed hij voor het eerst mee in een Tilburgse uitvoering van Jesus Christ Superstar, toen als Simon Zelothus. Later deze maand ziet het publiek in Boxtel 'Jesus Crist in Concert'. Kuijpers is als tenor uitverkoren om Judas te spelen en is niet van het podium te slaan...

,,Tja, ik ben eigenlijk voortdurend in beeld", straalt de Boxtelaar die zichzelf omschrijft als een podiumbeest. ,,Zingen is altijd mijn passie geweest en ik heb er jaren mijn beroep van kunnen maken. Ik heb ook zangles gehad, meegedaan aan musicalworkshops en me later aangesloten bij F-Act in Boxtel dat me een rol in 'Tango' heeft opgeleverd."

Waar Sjef vroeger vooral bezig was met rockcovers, zijn het nu musicals die zijn hart hebben gestolen. ,,Musicals bestaan meestal uit hele mooie muziek, vertellen prachtige verhalen en laten mooi acteerspel zien."

Toen hij vorig jaar van schoonzus Gehra hoorde dat Jesus Christ in Concert in Boxtel zou worden opgevoerd, aarzelde Sjef geen moment. ,,Meteen dezelfde avond heb ik me ingeschreven en ben ik Roeland Heesbeen gaan stalken omdat ik per se mee wilde doen."

UITZINNIG

De rol van Jezus was hem op het lijf geschreven en met die intentie nam hij deel aan de audities in Podium Boxtel. ,,Ik kwam een beetje bedrogen uit omdat er vier kandidaten voor die rol waren. Maar toen ik hoorde dat ik Judas mocht spelen, was ik uitzinnig van vreugde. Een prachtige hoofdrol, ook omdat het publiek het lijdensverhaal eigenlijk door de ogen van Judas aan zich voorbij ziet trekken."

De teksten van buiten leren en kennismaken met de muziek van Andrew Lloyd Webber was geen probleem voor Sjef. ,,Ik ben opgegroeid met deze rockopera en kan de tekst al vele jaren dromen. Zeker sinds ik ook heb meegedaan aan die twaalf voorstellingen van Jesus Christ Superstar in Noorderligt in Tilburg." Hoe hij zijn rol precies gaat invullen en hoe het met deze 'Judas' afloopt in deze uitvoering, wil de Boxtelaar nog niet onthullen.

PUZZELSTUKJES

Sjef wil wel kwijt dat hij zich intensief bezighoudt met het repeteren van de liedjes. Normaal deed hij dat in zijn eigen studio, maar omdat hij met zijn gezin pas is verhuisd, is die die nog niet klaar. ,,En omdat de kinderen niet echt zitten te wachten op iemand die de hele dag liedjes oefent, heb ik besloten dat in de auto te doen", lacht Sjef. ,,Telkens als ik onderweg ben van A naar B gaat de muziek aan en zing ik mijn partijen."

Daarnaast staat hij wekelijks op het podium tijdens de repetities, die sinds enkele weken uitsluitend in de voormalige Heilig Hartkerk plaatsvinden. ,,Het is prachtig om Jesus Christ in Concert zo te zien ontstaan. In het begin waren het allemaal losse puzzelstukjes. Nu wordt de puzzel stukje bij beetje gelegd en wordt alles tot in de puntjes voorbereid. Iedereen heeft een taak en die wordt tot in perfectie uitgevoerd. Het is geweldig om hier bij te mogen horen."

Sjef is er van overtuigd dat Boxtel half maart iets bijzonders gaat meemaken. Alle voorstellingen van Jesus Christ in Concert zijn al vele weken uitverkocht en de verwachtingen zijn heel hooggespannen. ,,Wat ik de laatste dagen vooral hoor is dat de andere deelnemers een beetje bezorgd zijn over mijn gezondheid", grinnikt de Boxtelaar. ,,Net als de andere hoofdrolspelers is ook voor mij geen understudy aangewezen. Ik mag dus beslist niet ziek worden. Daarom krijg ik waarschijnlijk zo vaak de vraag of ik wel voldoende rust, gezond eet, dat soort dingen. Maar ze kunnen gerust zijn hoor, mijn hele week staat in het teken van Jesus Christ in Concert."

Jesus Christ in Concert wordt van donderdag 17 tot en met zondag 20 maart vier keer opgevoerd in de Heilig Hartkerk in Boxtel. Alle voorstellingen zijn al wekenlang uitverkocht.

FOTO BOVEN: Sjef Kuijpers (links) zingt tijdens een van de eerste repetities in de voormalige Heilig Hartkerk. Rechts naast hem staan Joleen van Rooij en Herman van de Sande. (Foto's: Peter de Koning).

Boxtel

Tsjechische muziek

De Boxtelse trompettist Henri van Breugel is muzikaal leider van blaaskapel Stesti, dat wordt gevormd door muzikanten uit heel Brabant. Het repertoire bestaat uit Tsjechische volksmuziek.

Zaterdag 19 maart treedt het orkest op in danscentrum Rosmalen (Berlicumseweg). Het optreden, waaraan wordt meegewerkt door De Stokkemer Stadsmuzikanten uit Belgiƫ, begint om 20.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt vijf euro.

Afbeelding