Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE BAND ONE TWO TRIO BESTAAT TWINTIG JAAR

'Niets is mooier dan altijd live spelen'

MARC CLEUTJENS

Er waren jaren bij dat ze tweehonderd optredens per jaar hadden, met Queen het podium deelden op Koninginnedag in Amsterdam of in de rust van een voetbalinterland van Oranje speelden in een vol stadion. One Two Trio bestaat twintig jaar en Freek van Daal en de broers René en Joris Cijffers blikken graag terug op al die 'maffe' dingen die ze ooit hebben gedaan. Meer nog genieten ze van alle optredens die ze verzorgen. Dé drijfveer is nog steeds dat alles live wordt gespeeld. ,,One Two Trio ontleent haar bestaansrecht aan de liveshows."

We zijn samen opgegroeid. Zij als jonge muzikanten in de band Cov Cov, ik als de jonge verslaggever bij Brabants Centrum. Een van de eerste opdrachten: een reportage met de broekies van One Two Trio, die jongens die zojuist een hit hebben gescoord met 'Juffrouw Toos'. Het is 1996, Albert Verlinde brengt namens Shownieuws een bezoek aan Boxtel en interviewt Freek, René en Joris op het bronzen paard van Spronken op de Markt. Een serieus verhaal is amper te schrijven, het is hilariteit alom, onderbroekenlol soms.

Toch is het de hit 'Juffrouw Toos' die One Two Trio transformeert van een straatbandje dat vooral optreedt in de Brabantse binnensteden tot een Nederlandstalige hitmachine die vijftien jaar aan de top staat, hits scoort en optreedt, Héél veel optreedt. ,,Ik denk dat we in al die jaren zo'n beetje alle verjaardagen van de familie hebben gemist", blikt drummer Joris terug. ,,Zeker in de weekeinden waren we nooit thuis en waren we altijd met de band onderweg."

LUCHT EN RUIMTE

One Two Trio groeide snel uit tot een bedrijf en dat bleef het tot vijf jaar geleden een andere weg werd ingeslagen. ,,We hebben elkaar eens recht in de ogen gekeken en zijn samen tot de conclusie gekomen dat we het anders wilden aanpakken", vertelt gitarist Freek. De band is op deze maandagavond naar Le Temps Perdu gekomen, de kroeg waar ze vele jaren op rij 'One Two Trio goes rock' verzorgden, een avondje rockcovers. Live natuurlijk...

,,We hebben de keuze gemaakt om Oe Two Trio niet meer bovenaan te zetten", zegt Freek. ,,We wilden elkaar meer lucht en ruimte geven en andere dingen oppakken. Waar de band de eerste vijftien jaren onze belangrijkste inkomstenbron was, zijn we toen een andere weg ingeslagen. Even niet meer op radio en tv, even geen tweehonderd shows meer maar een stuk of vijftig."

Alleen op plekken die ze écht leuk vinden. ,,Dat terugschakelen was een heel organisch proces", blikt bassist René terug. ,,We waren het er alle drie over eens dat we geen zin meer hadden om om drie uur 's nachts voor ladderzatte mensen op te treden in een discotheek. Ons leven was één oneindig optreden geworden, we zagen geen onderscheid meer en hadden soms geen idee waar we stonden."

LUXEPOSITIE

De bandleden erkennen dat ze in een luxepositie verkeerden om andere keuzes te maken. ,,Sommige agenten snapten er niks van. Nee zeggen vonden ze soms zelfs arrogant. Toch hebben we onze poot stijf gehouden en doen we alleen maar wat we leuk vinden", zegt Freek. Dat heet toch afbouwen? ,,Beslist niet!", benadrukt de gitarist. ,,We zijn nog steeds heel energiek en gaan met liefde en plezier naar een optreden, telkens weer", vult Joris aan. ,,Weet je dat live muziek spelen nooit verveelt? Dat komt omdat we van huis uit echte muzikanten zijn. Dat zit in ons, zo zijn we groot geworden. Een artiest wordt gemaakt, een muzikant wordt geboren."

One Two Trio werd in de zomer van 1994 geboren, toen de helft van Cov Cov op vakantie was en Freek, René en Joris als straatartiesten door Brabant trokken. In die periode namen ze een cassettebandje op dat uiteindelijk terecht kwam bij Peter Koelewijn. ,,En toen is het balletje gaan rollen", glundert Freek. ,,Ik kan me herinneren dat we voor het eerst in die grote studio stonden en ons eerste plaatje mochten opnemen. Machtig mooi..."

Meer platen werden opgenomen, in totaal een stuk of acht, inclusief verzamelalbums. Daarnaast was One Two Trio niet weg te slaan op radio en tv. ,,We waren de huisband van Edwin Evers, schoven aan bij Giel Beelen", lacht Freek. ,,Terugkijkend kun je zeggen dat we zuilloos waren. We traden op bij de TROS, maar waren ook te gast bij de VARA."

MAFFE DINGEN

Terugblikken op twintig jaar One Two Trio levert een berg anekdotes op. Over de Club van Sinterklaas, waar de band elk jaar weer live te gast is. Over een Volendamse show met BZN. En over de Nacht van Oranje waar de Boxtelaren een aantal jaren op rij de bühne deelden met de bekendste Nederlandstalige artiesten onder wie André Hazes. ,,Hebben we wel eens een paar biertjes mee gedronken", knipoogt Joris. ,,Nou ja, een paar..."

Het meest bizar was het optreden dat One Two Trio ooit mocht verzorgen in een club in Rotterdam. Freek: ,,Toen we daar in onze spencers binnenkwamen, bleek het een seksclub te zijn waar een groot aantal paren de hele avond de liefde mocht bedrijven. Terwijl wij op het podium liedjes speelden, voltrok zich dat tafereel voor onze ogen."

Toen alle paren uiteindelijk een eigen peeskamertje hadden opgezocht, vroeg de vrouw des huizes of One Two Trio ook nog iets van het huis wilde", blikt Freek terug. Joris: ,,Ja, ik bestelde heel onschuldig een Fristi en een frietje..."

FOTO BOVEN: One Two Trio poseert in café Le Temps Perdu aan de Markt in Boxtel, de plek waar ze zich thuis voelen en waar ze later dit jaar een optreden gaan verzorgen. Van links naar rechts René Cijffers, Joris Cijffers en Freek van Daal. (Foto: Peter de Koning).