Jan van Gemert (links) en Ferry Schoth blazen samen met een initiatiefgroep het Boxtelse Boek & Bal nieuw leven in. (Foto: Peter de Koning).
Jan van Gemert (links) en Ferry Schoth blazen samen met een initiatiefgroep het Boxtelse Boek & Bal nieuw leven in. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Organisatoren boekenbal richten stichting op

'Boek & Bal wordt anders dan voorgaande edities'

Lonneke Hoondert

Een herstart noemen ze het en ze pakken meteen groots uit. Jan van Gemert en Ferry Schoth stoften met een initiatiefgroep uit Boxtel en omstreken het boekenbal af. Het literaire feest werd jarenlang georganiseerd, maar ging ter ziele toen boekhandel Elckerlijc er mee ophield. ,,Het Boek & Bal op zaterdag 12 maart wordt anders dan de voorgaande edities, daarom hebben we ook gekozen voor een nieuwe en verbrede opzet", licht Van Gemert toe.

Het is een behoorlijke groep initiatiefnemers, die achter de verrijzenis van het boekenbal zit. De bibliotheek doet mee, evenals The Read Shop en de Bruna. Maar ook Podium Boxtel, de Vrienden van Podium Boxtel, Kunstlicht '99 en verschillende horeca-ondernemers werken aan de terugkeer van het boekenfeest. Daarnaast wordt het boekenbal ondersteund door de gemeente Boxtel. Het bal heeft dit jaar het thema Duitsland meegekregen.

,,Al die 'handen' zijn ook nodig, want het is een flinke klus", vertelt Schoth. ,,Het programma is veel uitgebreider dan voorheen. We hebben maar liefst drie grote schrijvers te gast en ook het eet- en leesmenu is nieuw."

uitbreiding programma

Met de verbreding van het programma kijken de organisatoren verder dan alleen de avond in Podium Boxtel zelf. Op de dag van het Boek & Bal zelf worden er 's middags al activiteiten georganiseerd bij Le Temps Perdu en Tafel25. Verschillende lokale dichters en schrijvers maken dan hun opwachting voor een aantal optredens. Bij Le Temps Perdu krijgen liefhebbers tussen 16.00 en 17.00 uur de kans om het vak af te kijken van een professional. Zij kunnen dan meedoen aan een schrijfworkshop van Irma Uhlenbusch. ,,Ik ben erg blij dat de eetcafé's zijn aangehaakt bij ons initiatief, vooral omdat we ook mensen buiten de voormalige klantenkring van Elckerlijc willen bereiken. Voor de gemeente gaf deze samenwerking dan ook de doorslag om mee te werken. Boek & Bal wordt zo breed gedragen in Boxtel en het geeft ons de kans om literatuur ook echt op de kaart te zetten", geeft Van Gemert aan.

Het avondprogramma is meer dan vullend te noemen. Naast schrijver Peter Buwalda, bekend van onder meer de Volkskrant, komen ook Frank van Pamelen en Boxtelse schrijfster Chantal van Mierlo langs in het theater aan de Burgakker. De dichtkunst is eveneens vertegenwoordigd: Loren Brouwers en Martje Wijers dragen deze avond hun poëzie voor. De theaterliefhebber komt ook aan zijn trekken, want leerlingen van het Koning Willem I College zullen verkleed als sprookjesfiguren van de Duitse gebroeders Grimm de avond opluisteren. ,,De studenten bedachten dit zelf. Ze wilden het liefst in de huid van de karakters van Grimm kruipen. Met een twist natuurlijk", licht Van Gemert, die doceert aan het college, toe.

stichting

De organisatoren hebben plannen het Boek & Bal de komende jaren voort te zetten. Vorige week zetten ze de handtekeningen onder een notariële akte. ,,De stichting Boek & Bal Boxtel en omstreken is hiermee een feit", glundert Van Gemert, één van de bestuursleden. ,,We hebben nog zoveel meer plannen. Zo willen we volgend jaar de studenten van SintLucas betrekken bij de aankleding en het evenement nóg breder uitzetten in de regio", vertelt Schoth. Met name het betrekken van de jeugd bij het Boek & Bal staat hoog op het wensenlijstje. ,,Dit jaar is dat door tijdgebrek misgelopen. Nobelprijswinnares Herta Müller ontvangt binnenkort in onze Duitse zustergemeente Wittlich een prijs. We wilden met de leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum afreizen naar Duitsland om Müller daar te interviewen. Zonde dat dit niet door kan gaan", zegt Schoth teleurgesteld. Ondanks de tegenvaller zijn Schoth en Van Gemert onverminderd positief. ,,We hopen op deze manier mensen te interesseren voor het geschreven woord."

Het Boek & Bal vindt plaats op zaterdag 12 maart vanaf 20.00 uur in Podium Boxtel aan de Burgakker. Kaarten kosten tien euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl, Hebbes (Markt), Jumbo (winkelcentrum Oosterhof), Bruna (Rechterstraat), The Read Shop (Stationsstraat) en Drogist Bewust Beter aan de Nieuwstraat (Liempde).