Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Leerlinge Molenwijkschool naar regionale voorleesstrijd

Biebe is de beste voorlezer van Boxtel

Peter de Koning

Biebe Peeters van de Molenwijkschool is de nieuwe voorleeskampioen van Boxtel. Maandagochtend kwam ze als beste uit de bus tijdens het Boxtelse voorleeskampioenschap in Bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Direct na de bekendmaking door de jury werd de blij verraste Biebe haast letterlijk bedolven onder de felicitaties van vriendinnen, klasgenoten en de andere deelnemers.

De 10-jarige Biebe was één van de tien deelnemers van evenzoveel basisscholen uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Het werd een spannende voorleesstrijd waarbij elke deelnemer luid werd aangemoedigd door klasgenoten en docenten, vaak ondersteund met kleurrijke spandoeken. Voor Isa van Ool van basisschool De Vorsenpoel gingen zelfs drie spandoeken tegelijk omhoog. Juffen en meesters maakten foto's en filmpjes en de supporters van Gitte van Hemert (Angelaschool) vielen extra op in hun knalrode t-shirts. Naast Gitte, Isa en Biebe namen nog zeven deelnemers plaats op de goudkleurige voorleestroon: Loeki Krul (Sint-Petrusschool), Jet Vermulst (St. Theresiaschool), Nina Kuilman (Prinses Amaliaschool), Renée van Erp (De Beemden), Roy Pijnenburg (Maremak), Fine Abeelen (De Oversteek) en Charlotte Dankers (De Spelelier).

Piepende deuren

De juryleden waren schrijfster Ineke Platel, directeur Ghislaine de Brouwer van Stichting Brede Scholen Boxtel en Monique Luijben van bibliotheek De Meierij. Zij hadden een hele kluif aan de beoordeling, want het niveau lag hoog en de onderlinge verschillen waren klein. De deelnemers gebruikten alle technieken om tot een maximale prestatie te komen. Verschillende toonhoogten, wisselingen in tempo, korte stiltes, contact houden met het publiek en soms een gek stemmetje. Zelfs het geluid van piepende deuren en de gebaren van drukke verhaalpersonages gooiden de deelnemers in de strijd om de volle zaal te kunnen boeien en de jury te imponeren.

De jury was het onderling unaniem eens: Biebe is de beste voorlezer van de Boxtelse basisscholen. De manier waarop ze voordroeg uit 'Meermonster' uit de Dolfje Weerwolfje-reeks van Paul van Loon vond de jury indrukwekkend. ,,Rustig en ontspannen. Zonder overdreven stemmetjes en met een goed contact met het publiek", luidde het oordeel. Juryvoorzitter Platel verraste Biebe met een oorkonde en een boekenbon en had voor de andere deelnemers een leuke troostprijs in petto: een button met een scancode die dagelijks een nieuw gedicht op je telefoon tovert.

Verrassing

Voor Biebe zelf was de overwinning een grote verrassing, gaf ze toe: ,,Thuis heb ik geoefend, met mijn ouders en mijn twee broers als publiek", vertelde ze na afloop. ,,Maar ook in m'n eentje 's avonds in bed. Pa en ma gaven me soms tips over harder en zachter voorlezen en zo. Toen ik aan de beurt kwam, was ik erg zenuwachtig. Maar het ging best goed, en ik kreeg wel in de gaten dat ik niet slechter was dan de rest. Maar winnen? Nee, dat had ik nooit gedacht. Ik gokte zelf op Charlotte, die vond ik erg goed."

Biebe mag zaterdag 19 maart deelnemen aan de regionale kampioenschappen in Goirle. Daar doen 65 voorlezers mee in acht groepen. Als ze daar bij de acht groepswinnaars eindigt, wacht haar het provinciale kampioenschap in april, en wie weet de landelijke finale op 25 mei in Utrecht.

OP DE FOTO: Biebe Peeters wordt gefeliciteerd door juryvoorzitter Ineke Platel. De jury was unaniem: de 10-jarige leerlinge van de Molenwijkschool was maandag de beste voorlezer. Voor Biebe zelf was de overwinning een daverende verrassing. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Opening Swiebertje

Kringloopwinkel Swiebertje aan de Molenstraat in Boxtel opent vrijdag 11 maart om 10.00 uur officieel de deuren. Onder het genot van een kopje koffie of thee mag iedereen rondstruinen tussen de tweedehands spullen. Ook draait een deejay muziek op een platenspeler.

Roy Pijnenburg van De Maremak was de enige jongen die maandag meedeed aan het Boxtels voorleeskampioenschap. (Foto: Peter de Koning).