Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VOETBALCLUBS ODC, BOXTEL EN DVG IN DE STARTBLOKKEN

Alle seinen op groen voor kunstgras

MARC CLEUTJENS

De voetbalclubs RKSV Boxtel en DVG hopen na de zomervakantie hun eerste kunstgrasveld in gebruik te nemen. En in sportpark Molenwijk zal ODC begin september haar derde kunstgrasveld inzetten voor wedstrijden en trainingen. Volgens wethouder Herman van Wanrooij werken de drie voetbalclubs enthousiast aan de plannen.

Van Wanrooij is tevreden over de manier waarop de bouwteams van ODC, Boxtel en DVG momenteel werken aan de planning. Samen met een adviesbureau wordt de aanbesteding van de gelijktijdige aanleg van drie kunstgrasvelden voorbereid.

Eerder werd al duidelijk dat de neuzen allemaal dezelfde kant op wijzen, maar dat niet elke vereniging de juiste organisatiestructuur had om de aanleg van een kunstgrasveld mogelijk te maken. Alle clubs beschikken straks over een stichting die de accommodatie gaat beheren.

RUWE SCHETS

Voorzitter Ties Pronk van RKSV Boxtel geeft aan dat zijn club de laatste hand legt aan een programma van eisen om de aanleg van het kunstgrasveld te realiseren. Boxtel verwijdert het gras van veld 3 nabij kantine Den Oosthoek voor kunstgras; het hoofdveld en veld 2 blijven grasvelden. ,,Vorige week is een ruwe schets gemaakt, eind deze week wordt het kunstgrasveld nauwkeurig ingemeten, compleet met doelen."

Volgens Pronk zijn de leden van Boxtel blij met de komst van een kunstgrasveld. ,,Het hondenweer van vorige week maakte weer eens pijnlijk duidelijk dat we na een paar hoosbuien niet kunnen voetballen of trainen. Daarvan zijn we straks grotendeels verlost, hoewel natuurlijk niet iedereen tegelijk op kunstgras kan trainen. We zijn in elk geval flexibeler."

De voorzitter van de voetbalclub op Munsel verwacht dat de schop op 1 juni in de grond kan. ,,Ik hoop echt dat er in dit dossier geen boobytraps meer zitten en we acht tot tien weken later kunnen voetballen op kunstgras."

BETER BENUTTEN

DVG-voorzitter Toon van Ruremonde laat soortgelijke optimistische geluiden horen. Ook in Liempde wordt niet het hoofdveld van sportpark De Roode Bleek van kunstgras voorzien, maar kiest de club voor veld 3, gelegen achter de kantine. ,,Eigenlijk is dat nu ons beste veld", zegt Van Ruremonde, die aanvult dat het nieuwe veld gedraaid wordt omdat het anders niet ingepast kan worden in het sportpark.

De voorzitter van DVG merkt op dat binnen DVG nog niet massaal gejubeld wordt nu het kunstgrasveld op komst is. ,,Veel leden hechten nog erg aan spelen op gras, maar de realiteit is dat we op kunstgras beter en vaker uit de voeten kunnen, ook als het weer tegenzit. Het biedt de kans om onze accommodatie beter te benutten."

Van Ruremonde vermoedt dat veel voetballers nog moeten wennen aan het idee dat er straks een kunstgrasveld ligt. ,,We kennen verhalen van Nijnsel waar die koudwatervrees eerst ook bestond. Nu spelen veel teams daar wél graag op kunstgras. Het spel zal echter wel veranderen." DVG werkt momenteel aan de oprichting van een nieuwe stichting, die de accommodatie - naast de velden ook de kleedkamer - gaat beheren. ,,Als vereniging gaan we de velden straks huren van deze stichting."

De voorzitter van DVG roemt de samenwerking met Boxtel en ODC. ,,We werken voorspoedig aan een gezamenlijk doel en dat gaat goed." Dat erkent ook Boxtel-preses Pronk: ,,De samenwerking met de gemeente en met ODC en DVG verloopt bijzonder prettig."

TRIBUNE

ODC staat in de aanloop naar de zomerstop voor meer uitdagingen. Niet alleen wordt in sportpark Molenwijk een kunstgrasveld aangelegd - het hoofdterrein wordt dan tevens voorzien van een lichtinstallatie - ook wordt onder de tribune een nieuwe kleedaccommodatie gebouwd. ,,De aanleg van het kunstgrasveld kan pas starten als het grootste sloopwerk achter de rug is", legt vice-voorzitter Mark van der Steen uit. ,,We hopen eind april, begin mei te kunnen beginnen."

Naar ontwerp van sKin Architects worden onder de later te renoveren tribune kleedlokalen gebouwd, net als een bestuurskamer en opbergruimtes. ,,Als de afwerking begint, ontstaat er ruimte om ook kunstgras aan te leggen", verwacht Van der Steen. ODC maakt van de gelegenheid gebruik om de entree tot het hoofdveld te verplaatsen richting kantine De Boemerang. De huidige schutting aan de Platanenlaan wordt vervangen, eerst door een bouwhek en daarna door een permanente erfafscheiding.

LATER STADIUM

De aanpak van de kantine wordt in de aanvraag van alle omgevingsvergunningen wel meegenomen, maar volgens de vice-voorzitter van ODC zal die klus pas in een later stadium opgepakt worden. ,,Voor ODC staat voorop dat alle primaire zaken die rechtstreeks met voetbal te maken hebben voorrang krijgen. De kantine is misschien een beetje gedateerd, maar functioneert prima. Hier is minder haast bij. Daarom kiezen we eerst voor de verbouwing van de tribune en de aanleg van kunstgras."

De voetbalclub overweegt om het dak van de tribune in sportpark Molenwijk tijdens de verbouwing ook te voorzien van een aantal zonnepanelen. Op die manier hoopt ODC een energieneutraal sportpark te kunnen realiseren.

FOTO BOVEN: Onder de huidige tribune van sportpark Molenwijk worden nieuwe kleedlokalen gebouwd. De tribune wordt gerenoveerd, het gras van het hoofdterrein maakt plaats voor kunstgras. Ook Boxtel en DVG gaan een kunstgrasveld aanleggen. (Foto: Marc Cleutjens).