Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

vrijwilligerswerk in oeganda tijdens huwelijksreis

Kinderen naar school dankzij Esch' stel

CARRY DIRKX

Tijdens hun huwelijksreis in 2014 deden John (32) en Yvonne (26) van Beek uit Esch vrijwilligerswerk in een kinderopvangtehuis in Oeganda. Daar leerden ze baby Nixon kennen. Het jongetje veroverde een speciale plek in hun hart. Ze hielden altijd contact met zijn vader en zo ontdekten ze dat er geen geld was om Nixon en zijn broer Nelson naar school te laten gaan. Ze kwamen in actie. Inmiddels hebben ze genoeg geld opgehaald om de jongetjes vijf jaar naar school te laten gaan.

Reizen doen Yvonne en John graag en dan het liefst buiten de gebaande paden. Dus ging de huwelijksreis naar Rwanda en vervolgens naar Oeganda, waar ze ruim drie weken vrijwilligerswerk deden in een kinderopvangtehuis. ,,Het is een tijdelijke opvang voor baby's, peuters, oudere kinderen en gehandicapte kinderen. Mensen die niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen, kunnen ze er tijdelijk naartoe brengen", vertelt Yvonne.

Schattige baby

Yvonne en John hielpen bij de verzorging van de baby's. Baby Nixon trok meteen hun aandacht. ,,Hij zag er een beetje sneu uit", lacht John, ,,maar ook heel schattig, met twee grote tanden en voortdurend een loopneus. Op een dag zagen we dat hij het heel benauwd had; we hoorden hem piepen." Ze gingen met hem naar het ziekenhuis: Yvonne met de kleine achterop de scooter bij John.

Het werd een dag die veel indruk maakte. ,,Nixon kreeg een infuusje van een arts, die vervolgens twee stappen achteruit deed. Het bleek dat Nixon een braakmiddel toegediend kreeg. Dat krijgt iedereen standaard." Nixon werd in een slaapzaaltje gelegd met twaalf andere kinderen. ,,Ze lagen op bedjes en de moeders sliepen ernaast, op de grond. Overal lagen spuiten."

Ze bleven de hele dag bij Nixon, die allerlei onderzoeken onderging. De vader was inmiddels ook gealarmeerd en kwam naar het ziekenhuis. ,,De moeder is overleden bij zijn geboorte. Omdat vader moest werken en zo'n klein baby'tje niet thuis kon achterlaten, ging Nixon tijdelijk naar het kindertehuis. Nu woont hij weer bij vader", vertelt Yvonne.

Spaarvarkentje

In de dagen dat Nixon in het ziekenhuis lag, bouwden ze een band op met jongetje. ,,We voelden ons verantwoordelijk voor hem", zegt Yvonne. ,,We brachten hem eten, gingen hem iedere dag opzoeken. 'Oh, als ie maar opknapt', dacht ik iedere keer'." Dat gebeurde en Nixon mocht mee terug naar het kinderopvanghuis.

Ook met de vader van Nixon hadden John en Yvonne inmiddels intensiever contact. Eenmaal in Nederland bleef er contact via Facebook. ,,Nixon is nu bijna drie en Nelson, zijn broer, bijna vijf. Nelson moet naar school en Nixon moet daardoor ook, want hij kan niet alleen thuis zijn. Zijn vader heeft de afgelopen jaren nergens om gevraagd, maar nu stuurde hij een berichtje: 'De jongens moeten naar school, zouden jullie iets kunnen betekenen?'", vertelt John.

Ze besloten te proberen schoolgeld voor één jaar bij elkaar te krijgen. ,,Voor die twee jongetjes is dat 330 euro, inclusief schooluniform. We hebben een berichtje op Facebook gezet en dat is veel gedeeld. We plaatsten een spaarvarkentje bij supermarkt Spar in Esch. En bij de Emté in Haaren mochten we statiegeld inzamelen." Op 1 februari deden ze hun eerste oproep en nu is er al ruim 1.600 euro gedoneerd. ,,Genoeg om de jongens bijna vijf jaar naar school te laten gaan. Super-mooi."

COLLECTEBUSJE

Bijna al het geld kwam via-via: vrienden, collega's en veel van mensen uit Esch. Zo doneerden de carnavalsgroepen waarin John en Yvonne actief zijn, De Pinternationals en De Deurdouwers, het prijzengeld van de optocht. Ook de carnavalsgroepen de Moddervogels en de jongeren van Nooit Zat leverden een bijdrage. ,,Die gingen met een collectebusje rond tijdens de dweiltours. Zo mooi!"

,,Mensen vinden het een goede actie; ze weten dat het geld goed terechtkomt ", zegt John. ,,Er worden twee kinderen direct mee geholpen, het geld blijft nergens hangen." Het schoolgeld voor het eerste schooljaar is inmiddels overgemaakt naar de school. En op Facebook staat inmiddels een foto van twee stralende jongetjes in een schooluniform, klaar voor hun eerste schooldag.

Ook doneren? Rekeningnummer NL98 ABNA 0491 9769 76.

FOTO BOVEN: John en Yvonne van Beek vertrokken twee jaar geleden op huwelijksreis naar Oeganda, niet wetende dat die reis hun leven zou veranderen... (Archieffoto: Stefan Latijnhouwers).


Tienerjeugd Liempde speelt bumperball

Tijdens carnaval moest het evenement worden afgeblazen vanwege het stormachtige weer. Maar zondagmiddag 6 maart krijgen Liempdse tieners een herkansing. In het Concordiapark houdt prinsenvereniging De Ploegers een competitie bumperball.

Tijdens het spel neemt de Liempdse jeugd het in viertallen tegen elkaar op tijdens een potje voetbal. De spelers bewegen zich voort in grote, doorzichtige en met lucht gevulde ballonnen. Het sportieve en ludieke evenement duurt van 13.30 tot 17.00 uur.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via bumperballliempde@gmail.com. Deelname kost vijf euro per persoon, inclusief consumpties. Kijk voor meer informatie op www.ploegers.nl.