Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE ONDERNEMER WIM VAN OERS OVERLEDEN

Van Oers haalde kroket uit anonimiteit

MARC CLEUTJENS

Boxtel heeft deze week geschokt kennisgenomen van het onverwachte overlijden van Wim van Oers. De directeur en grootaandeelhouder van Van Oers Snacks was jarenlang het gezicht van een familiebedrijf dat groot werd gemaakt door vader Martien, maar gold ook als een betrokken inwoner van Boxtel die vaak geroemd werd voor de betrokkenheid van zijn bedrijf bij het wel en wee van de lokale samenleving.

,,We komen uit Boxtel en willen hier blijven. Daar hoort dan bij dat je mensen die bij je aankloppen op gelijkwaardige wijze steunt, zonder onderscheid te maken." Met die woorden onderstreepte Van Oers in 2010 zijn passie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en lokale betrokkenheid. Plaats van handeling was de aula van het Jacob-Roelandslyceum, waar hij met andere familieleden was verrast met de vierde Boxtelse Ondernemers Trofee.

GEEN VETTE HAP!

Van Oers ontpopte zich als een ras-ondernemer en nam het stokje over van zijn vader Martien, die in 2008 overleed. De Boxtelaar die vanaf jonge leeftijd meewerkte in het familiebedrijf, had oog voor innovatie en wist de markt telkens te verrassen met nieuwe producten. Die omschrijven als 'vette hap' was not done; Van Oers stond voor de kwaliteit van alle snacks en salades die in het moderne bedrijfspand op Ladonk werden bereid.

Tijdens de beoordeling voor de BOT kreeg hij veel kritische vragen. ,,We gaan ook met de tijd mee hoor", reageerde hij gevat. ,,We gebruiken uitsluitend eerlijke grondstoffen en werken met vlees en vis die op duurzame wijze wordt gevangen en verwerkt. Niet voor niets hebben we van de Dierenbescherming drie sterren gekregen."

INNOVATIE

Doorlopend werd gezocht naar innovatie om de markt te voorzien van nieuwe en opvallende snacks. Tijdens mondiale voetbaltoernooien lanceerde Van Oers 'oranjesnacks' die met extra transporten ook op de Oranjecampings elders in Europa verkrijgbaar waren. Toen de tv- en filmserie New Kids populair was, was het van Oers Snacks dat de 'knoepert' in productie nam.

De voorbije jaren boekte Van Oers Snacks veel zakelijke successen. Zo werden in het afgelopen decennium grote deals gesloten met partners als Burger King, La Place, popfestival Lowlands en de Efteling. Bijzonder was het contract met KLM waardoor de Boxtelse kroket ook in de lucht gepresenteerd kon worden. ,,In een vliegtuig kun je natuurlijk niet frituren, dus hebben we iets bedacht zodat we de snack toch met een krokant korstje kunnen aanbieden", vertelde Van Oers enkele jaren geleden in Brabants Centrum.

SCHAALVERGROTING

De laatste jaren sloot de Van Oers Groep de ogen niet voor ontwikkelingen als mondialisering en schaalvergroting. In 2012 werd om die reden besloten alle groothandelsactiviteiten af te stoten en te verkopen aan de Sligro Food Group. Het familiebedrijf ging terug naar de basis: de productie van snacks, salades en sandwiches. Vorig jaar werd bekend dat samen met een ander familiebedrijf (De Vries Snacks) een samenwerkingsverband werd gesloten: United Food Family.,,We kunnen veel leren van elkaar door kennis en ervaring te delen", zei van Oers over deze nieuwe stap. ,,Met de bundeling ontstaat een unieke combinatie van familiebedrijven, in een markt die wordt gedomineerd door financiƫle partijen."

De Boxtelse ondernemer stond bekend om zijn passie voor het bedrijf waar momenteel zo'n driehonderd mensen werkzaam zijn. De bevlogenheid bleek uit zijn typische werkwijze. ,,Ik spreek eigenlijk nooit een tijd af als ik een afspraak heb", vertelde hij tijdens de uitreiking van de BOT. ,,Ik stop regelmatig onderweg om te kijken of onze producten bij wegrestaurants en tankstations juist worden gepresenteerd. Een broodje kroket was vroeger een anoniem product, maar nu op de verpakking onze bedrijfsnaam staat, moet het altijd goed zijn."

Wim van Oers is 48 jaar geworden.