Archiefopname van de woning aan de Koevoortseweg in Boxtel. Hier kwam in januari 2013 een vrouw om het leven door elektrocutie. (Foto: Albert Stolwijk).
Archiefopname van de woning aan de Koevoortseweg in Boxtel. Hier kwam in januari 2013 een vrouw om het leven door elektrocutie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Boxtel voor de rechter na
elektrocutie Koevoortseweg

De gemeente Boxtel moet zich voor de rechtbank verantwoorden voor een dodelijk ongeval in een woning aan de Koevoortseweg. Hier kwam op 23 januari 2013 een 20-jarige vrouw om het leven door elektrocutie. De gemeente wordt voor de rechter gedaagd als eigenaar van het pand.

De politie heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder de vrouw is komen te overlijden. In een persverklaring stelt de gemeente dat volledige medewerking is verleend aan dit onderzoek. Boxtel was destijds eigenaar van het pand en liet het door leegstandsbeheerder Camelot verhuren aan derden. Het slachtoffer was de huurder van de woning.

Het gemeentebestuur omschrijft het fatale incident als een verschrikkelijke gebeurtenis die een jonge vrouw plotseling uit het leven heeft weggerukt. ,,Het verliezen van een dochter, familielid en vriendin is een enorm verlies voor de nabestaanden", verklaart de gemeente. Boxtel heeft deze week nogmaals zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden.

De eerste zitting voor de rechter dient op maandag 7 maart. Dan wordt duidelijk wat de gemeente ten laste wordt gelegd en of een schadevergoeding moet worden uitgekeerd aan de familie van het slachtoffer. De moeder van het slachtoffer reageert op haar Facebookpagina op de rechtszaak. Over de excuses van de gemeente Boxtel heeft ze zo haar eigen opvattingen: ,,Daar hebben wij de afgelopen drie jaar helemaal niets van gemerkt! Geen woord; geen gebaar! Dat het recht mag gaan zegevieren!"


eind juni neemt gemeenteraad besluit

Woonvisie in Boxtel:
een flexibel document

,,Vanwege de dynamische wereld, die in de toekomst vast nóg dynamischer wordt, hebben we gekozen voor een woonvisie én een agenda", zei wethouder Peter van de Wiel dinsdagavond tijdens een beeldvormende bijeenkomst voor gemeenteraadsleden en andere belangstellenden. De gemeenteraad buigt zich naar verwachting eind juni over de visie, die loopt tot en met 2025.

Voordat de visie werd opgesteld, zijn bijeenkomsten met inwoners, belangenorganisaties en de gemeenteraad gehouden. Daarnaast is een woonwensenonderzoek gehouden. Tienduizend huishoudens in Boxtel zijn hiervoor benaderd, uiteindelijk was er een respons van bijna 1.800 mensen (1.545 zelfstandige huishoudens en 200 thuiswonende jongeren). Uit dit onderzoek blijkt dat de tevredenheid over de woning en woonomgeving groot is. Meer dan 90 procent gaf aan 'zeer tevreden' te zijn. Onderzoeker Mariëtte Oldeman van de gemeente 's-Hertogenbosch gaf aan dat in Boxtel vooral sprake is van een 'lokale markt'. Zo blijkt uit het onderzoek dat driekwart van de mensen binnen de eigen gemeente wil verhuizen. Trends als vergrijzing en individualisering hebben invloed op de woonkeuze. Ten op-


zichte van het vorige onderzoek, vier jaar geleden, speelt betaalbaarheid een grotere rol, met name bij starters. 65-plussers vragen vooral om huurappartementen. In de woonvisie zijn, naar aanleiding van het woonwensenonderzoek en input van belanghebbenden, vijf criteria vastgelegd. Een betaalbare woning voor ieder huishouden, verbeteren van kwaliteit bestaande vooraad, huisvesting bijzondere (zorg)doelgroepen, vraaggericht bouwen met oog voor de toekomst en van Boxtel een aantrekkelijke woongemeente maken. De visie is een kompas, daarnaast wordt jaarlijks een agenda opgesteld met de concrete plannen.

specifiek

Hoewel de concrete plannen dus jaarlijks worden weergegeven in de agenda, is het aantal woningen dat de komende tien jaar gebouwd gaat worden, wel bekend: 1.315. Er is een voorzichtige inschatting gemaakt van het aantal huur- en koopwoningen: een kwart bestaat uit huurwoningen in de vrije sector, 25 tot 45 procent is bedoeld voor sociale huurwoningen en 30 tot 50 procent zal bestaan uit koopwoningen. ,,Door die bandbreedte ben je flexibel", zei directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph dinsdagavond. ,,Op deze manier kun je steeds meer met groepen mensen kijken naar hun specifieke woonwensen."

Tijdens de beeldvormende bijeenkomst was er ook gelegenheid tot het geven van suggesties. Zo stelde Joost van der Pluijm voor om strengere eisen te stellen aan de nieuwe woningen die bedoeld zijn voor statushouders. ,,De ervaring is dat deze huizen vaak langer blijven staan dan gepland is."

Boxtel

Ducktownband

De Boxtelse Ducktownband is zondag 6 maart een van de vijf muziekkapellen die optreden tijdens de Halfvasten Uitblaosmiddag in café/zaal Vingerhoeds aan de Oude Grintweg in Oirschot. De Uitblaosmiddag begint om 14.00 uur en elke kapel treedt tweemaal op. Rond 18.00 uur is er slotoptreden.

Contactmiddag KBO

De wijkcommissie Centrum van ouderenbond KBO houdt vrijdag 11 maart van 13.30 tot ongeveer 16.30 in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat een contactmiddag. Het afgelopen jaar wordt geëvalueerd en vooruitgeblikt naar het activiteitenprogramma voor dit jaar.