Zicht op een van de poelen in de Dommelbimd. De werkschuur is klaar en wordt regelmatig gebruikt door vrijwilligers die er schaften. (Foto: Peter de Koning).
Zicht op een van de poelen in de Dommelbimd. De werkschuur is klaar en wordt regelmatig gebruikt door vrijwilligers die er schaften. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'RUST MOET OVERHEERSEN IN BOXTELS NATUURGEBIED'

Aanleg laarzenpad Dommelbimd gestart

MARC CLEUTJENS

Vrijwilligers die betrokken zijn bij het beheer van natuurgebied Dommelbimd in Boxtel zijn gestart met het uitzetten en aanleggen van een laarzenpad. Het pad is na voltooiing de enige manier om het gebied tussen het Jacob-Roelandslyceum en kasteel Stapelen te verkennen, op andere plekken overheersen rust en stilte en krijgen flora en fauna voorrang.

Volgens bestuurslid Toine Cooijmans zal het laarzenpad later dit jaar officieel in gebruik genomen worden en biedt het natuurliefhebbers de kans om kennis te maken met de Dommelbimd. ,,Het hart van het gebied blijft ontoegankelijk om ruimte te bieden aan dieren en planten. Sowieso start binnenkort het broedseizoen en is er niemand welkom. Van april tot november gaan er weer koeien grazen."

Vrijwilligers hebben in de Dommelbimd recent onderhoud gepleegd. Zo is veel hoog gras met de zeis gemaaid en heeft waterschap De Dommel de rivier opgeschoond. Cooijmans: ,,Zodra het broedseizoen start, komt de vogelwerkgroep van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel in actie om de vogelstand te bestuderen." Verder worden geen publieksactiviteiten gehouden. ,,In de winter hebben we een wandeling gehouden voor certificaathouders. En natuurlijk blijven leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum welkom voor onderzoek. Want meten is weten, ook in de Dommelbimd..."