Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Man met rood-wit hart: voor 'BOC' én voor Ajax

Geboren en opgegroeid in Amsterdam kwam Peter Tang begin jaren tachtig in Boxtel terecht toen hij verkering kreeg. Via zijn 'schoonfamilie' kwam hij in contact met de voetbalvereniging Boxtel. Bijna dertig jaar was hij secretaris van de club. Afgelopen zondag overleed hij na een slopende ziekte.

Na eerst nog enkele jaren in de hoofdstad te hebben gewoond, vestigde Tang zich met zijn echtgenote in Boxtel en werd hij lid van de rood-witten waar zijn zwagers voetbalden. Toen de functie van secretaris vacant kwam, heeft hij zich verkiesbaar gesteld en werd Tang opgenomen in het bestuur.

Naast zijn werkzaamheden als secretaris was hij verschillende jaren actief bij het veteranenteam en trapte verdienstelijk een balletje mee. Tang wist snel zijn draai te vinden in de club en was al snel bij iedereen geliefd als de Brabantse Amsterdammer. Hij onderscheidde zich door zijn rasechte Amsterdams accent dat hij altijd trouw is gebleven. Na verloop van tijd is hij als gediplomeerd scheidsrechter elftallen gaan leiden van jeugd tot senioren en veteranen.

Tang was altijd exact op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op voetbalgebied en was prima op de hoogte van de reglementen van de KNVB. Als er onduidelijkheden waren, dook hij direct in de boeken of telefoon en wist in no time uitsluitsel te geven of hij lepelde het direct op uit zijn parate kennis.

Toen er een vacature vrijkwam in de Boxtelse sportraad stelde Tang zich beschikbaar omdat hij van mening was dat een afvaardiging van zijn club daarin niet mocht ontbreken. Als bestuurslid van het overkoepelende sportorgaan betekende Tang veel voor de aangesloten verenigingen en zeker voor 'zijn' RKSV Boxtel. Hij was prima op de hoogte van wat er speelde en had vanwege deze functie contacten met de gemeente Boxtel.

Tang stond in de voetbalclub Boxtel bekend als een opgeruimd en loyaal bestuurslid met twee motto's: gemak dient de mens en gezelligheid kent geen tijd. ,,Peter hanteerde een Amsterdams ritme: beter laat dan nooit, stond altijd klaar voor elk lid van jong tot oud en had een duidelijke mening. Bestuursvergaderingen werden alleen voor hem een kwartiertje eerder vastgesteld om op tijd te starten", grinnikt oud-voorzitter Harrie van der Meijden. ,,Tijdens de jaren dat hij zich voor voetbalvereniging Boxtel heeft ingezet, ontpopte Peter zich als een rasechte BOC-man in hart en nieren met dezelfde clubkleuren als Ajax, 'zijn' Amsterdamse eredivisieclub." Voor zijn verdiensten werd Tang in 2011 geƫerd met de gouden KNVB-speld. In het dagelijks leven was hij als deurwaarder werkzaam bij de Belastingdienst.

De laatste jaren woonde Peter Tang in Empel. Al geruime tijd was hij ongeneeslijk ziek. Zondag is hij in zijn vertrouwde omgeving, omringd door zijn geliefden, op 62-jarige leeftijd rustig ingeslapen.