Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BIOLOGIELEERLINGEN JRL OP ONDERZOEK IN DOMMELBIMD

Muis smult van Boxtelse pindakaas...

MARC CLEUTJENS

Het gaat goed met de muizen in natuurgebied Dommelbimd in Boxtel. Die voorzichtige conclusie kan getrokken na een veldonderzoek dat vier vierdejaars havoleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum vorige week hebben verricht. Hanna, Kim, Nine en Denise zetten bijna zestig muizenvallen die driemaal per dag werden gecontroleerd. Alle gevangen muizen werden na bestudering natuurlijk weer vrijgelaten...

Alle biologieleerlingen kiezen een onderwerp voor het zogeheten 'open onderzoek' waarvan ook een uitgebreid verslag gemaakt moet worden dat voor 20 procent meetelt in het eindexamendossier. Hanna, Kim, Nine en Denise kozen met zijn vieren voor een studie in de natuurrijke achtertuin van hun school: de Dommelbimd. Met ondersteuning van docent Oswald Remery werden muizenvallen neergezet waarmee de diertjes levend gevangen werden.

,,We willen onderzoeken hoe het staat met de muizen in de Dommelbimd", legt Nine uit. ,,Zo kijken we vooral naar de verschillende soorten die voorkomen", vervolgt Kim. ,,We willen vooral weten welke muizensoorten we aantreffen in de verschillende soorten begroeiing", aldus Hanna. Denise: ,,In de Dommelbimd heb je meerdere biotopen en daarom hebben de muizenvallen verdeeld in stroken. Het ene rijtje staat vlak langs de Dommel, een andere rij hebben we juist op een droger plekje neergezet."

HERHALEN

Omdat het muizenonderzoek dit jaar voor de eerste keer wordt gehouden, kunnen de onderzoekscijfers die Hanna, Kim, Nine en Denise verzamelen niet vergeleken worden met oudere data. ,,Maar we gaan dit onderzoek elk jaar herhalen, zodat we een beter in beeld krijgen hoe het met de muizen gaat", verduidelijkt Remery. ,,En wij krijgen die gegevens ook, zodat we steeds meer te weten komen over het dierenleven in de Dommelbimd", vertelt bestuurslid Toine Cooijmans van dit met crowdfunding behouden natuurgebied.

Cooijmans en Remery trokken vrijdagochtend in alle vroegte mee de Dommelbimd in om de laatste ronde langs alle muizenvallen te maken. ,,We hebben alle vallen driemaal per dagen bekeken", vertelt Kim. ,,Er is wat hooi en meelwormen, graankorrels en een boterham met pindakaas in gedaan om muizen te lokken.",,Nou, dat werkt wel", lacht Hanna. ,,We hebben best veel muizen kunnen tellen." Dat tellen gebeurde 's morgens om acht uur, halverwege de middag en 's avonds rond tien uur. ,,Toen het dus pikdonker was en we alleen wat maanlicht hadden", knikt Kim.

VIER SOORTEN

Hanna, Kim, Nine en Denise hebben tijdens hun onderzoek vier muizensoorten geteld. Het betrof de bosmuis, de rosse woelmuis, de aardmuis en de huisspitsmuis. ,,We kunnen ze al aardig herkennen", vertelt Denise. In een van de eerste vallen zit een rosse woelmuis. ,,Die herken je aan een rossige gloed", weet Kim. ,,De huisspitsmuis is eigenlijk familie van de mol en de egel en eet alleen insecten. Je herkent hem aan het spitse snuitje en het scherpe gepiep", lacht Hanna.

Even verderop aan de Dommel wordt een bosmuis gevonden. ,,Dit is eigenlijk de enige échte muis", doceert leerkracht Remery. ,,Het is een op en top Mickey Mouse-muis, met bolle oogjes en grote oren." Alle diertjes die worden gevangen, worden gewogen. ,,We doen ze even in een plastic zakje en meteen nadat ze gewogen zijn, worden ze weer uitgezet." Zodra dat gebeurd is, verdwijnen de diertjes in het groen en zijn ze spoorloos verdwenen.

In totaal hebben de vier havoleerlingen vorige week meer dan veertig muizen gevangen. Het betrof vier soorten. ,,We hadden gehoopt ook de waterspitsmuis aan te treffen bij de Dommeloever, maar die hebben we niet gezien", zegt docent Remery een beetje beteuterd. Ook de dwergmuis is vooralsnog niet aangetroffen. ,,Die had ik beslist verwacht in de rietkragen die in de Dommelbimd aanwezig zijn. Misschien volgend jaar..."

FOTO BOVEN: Kim toont een van de muisjes die vrijdagochtend werd gevangen in de Dommelbimd. Naast haar staan Nine en Hanna.


PALMPAASOPTOCHT OP 20 MAART

Palmpaasstokken afhalen bij kraampje museum MuBo

De Boxtelse Palmpaasoptocht wordt dit jaar gehouden op zondag 20 maart en vindt voor de 56e keer plaats. De stoet trekt om klokslag 12.00 uur van het Molenpad richting de Markt, waar alle deelnemers een lentegroet brengen aan burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel.

Kinderen die een palmpaasstok willen versieren, kunnen zaterdag 12 maart terecht bij een kraampje van Boxtel Vooruit dat wordt opgesteld bij museum MuBo aan de Baroniestraat. Daar worden gratis stokken aangeboden in samenwerking met boomverzorger Egbert van Roosmalen. Het kraampje is van 13.00 tot 14.00 uur bemand. In MuBo wordt een week later op zaterdag 19 maart van 14.00 tot 17.00 uur een knutselmiddag gehouden waar kinderen een palmpaasstok kunnen maken.

Deelnemers aan de Palmpaasoptocht doen mee aan een loterij en krijgen op de Markt een chocolade paasei. De optocht wordt muzikaal begeleid door het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie. Tijdens de stoet worden dit jaar de vrijwilligers van MuBo in het zonnetje gezet.

Heemkunde Boxtel bestaat dit jaar 75 jaar en besteedt deze week in een serie in deze krant uitgebreid aandacht aan de historie van de Palmpaasviering in Boxtel. Het artikel is elders op deze pagina te lezen.

Op pad met docent Oswald Remery in de Dommelbimd. Van links naar rechts de muizenonderzoekers Kim, Nine, Denise en Hanna van het JRL. (Foto: Peter de Koning).