Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Eerste lustrum buurtbemiddeling Boxtel uitgebreid gevierd

Samen koken met buurtbemiddelaars

Lonneke Hoondert

Normaal hebben ze enkel telefonisch contact met elkaar: de Boxtelse instanties die buren doorverwijzen naar buurtbemiddeling en de bemiddelaars die vervolgens het burengerucht proberen te sussen. Het eerste lustrum van Buurtbemiddeling Boxtel werd gisteren uitgebreid gevierd en dat moment werd door de organisatie van het feest aangegrepen om de verschillende partijen eens bij elkaar te brengen.

Woonconsulent Sandra Biemans van woonstichting Sint-Joseph was erg te spreken over de ontmoeting. ,,Als woonstichting zijn we erg gelukkig met de buurtbemiddelaars. We krijgen veel aanmeldingen van huurders en de bemiddelaars zijn hier in een onafhankelijke derde. Ik heb voornamelijk telefonisch contact met de coördinatoren en niet met de bemiddelaars zelf. Het is daarom erg leuk om de mensen te ontmoeten die de burenproblemen helpen oplossen." Wijkagent Harold Keeren verwijst regelmatig mensen door naar buurtbemiddeling. ,,Een goed gesprek levert vaak meer op dan een politieoptreden", vertelde Keeren. ,,Dat we de bemiddelaars vandaag ontmoeten is echt een meerwaarde. Nu weet ik welke gezichten bij welke stemmen horen, dat werkt veel fijner."

Ook de buurtbemiddelaars zelf waren enthousiast. Sevim bemiddelt al sinds de start van Buurtbemiddeling Boxtel. ,,De verwijzers zien we nooit, maar ze spelen wel een grote rol. Door elkaar nu te ontmoeten worden de lijntjes korter. Het komt het proces van buurtbemiddeling echt ten goede." Sevim haalt veel voldoe-


Zorgavond SP
met Kamerlid
Renske Leijten

SP Boxtel organiseert woensdag 9 maart vanaf 20.00 uur in gemeenschapshuis De Walnoot een bijeenkomst met als thema 'De zorg is van ons'. Tweede Kamerlid en woordvoerder zorg Renske Leijten is te gast en geeft uitleg over het alternatieve zorgplan van de SP. Wethouder Eric van den Broek vertelt over de lokale situatie op het gebied van zorg.

Het alternatieve zorgplan van de SP is gebaseerd op solidariteit en samenwerking in plaats van marktwerking. De partij pleit voor één publieke, landelijke zorgvoorziening voor iedereen, waardoor private zorgverzekeraars overbodig worden. Ook kan het eigen risico worden afgeschaft, kunnen premies inkomensafhankelijk worden en dient er één gemeentelijk basispakket te komen. Op dagbesteding en thuiszorg wordt niet bezuinigd, de SP pleit voor een wettelijk basistarief zodat thuiszorgmedewerkers kunnen werken voor een fatsoenlijk loon met goede arbeidsvoorwaarden.

De sluiting van honderden verzorgingshuizen is niet nodig in het plan. Het alternatieve zorgidee is doorgerekend door het Centraal Planbureau en is haalbaar en betaalbaar, laat de SP weten. Wethouder Van den Broek spreekt met name over wat er in Boxtel gedaan is om de veranderingen in de zorg op een sociaal verantwoorde manier door te voeren. Tevens zal hij ingaan op de uitdagingen die er nog liggen om de menselijke maat in de zorg te waarborgen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het duo 'A dog called Bifi'.

ning uit haar werk als bemiddelaar, evenals Jan, buurtbemiddelaar van het eerste uur. ,,Wij lossen niets op, dat doen de mensen zelf door met elkaar het gesprek aan te gaan. De afgelopen jaren waren we als bemiddelaars succesvol. Ruim 80 procent van de meldingen werd opgelost." Peter is later bij het team gekomen en bemiddelt sinds 2015. ,,Het leek me een ideale kans om iets te doen voor de samenleving en tegelijkertijd praktijkervaring op te doen in conflictbemiddeling. Ik hoop het tweede lustrum ook mee te maken", vertelde hij.

herrie in de keuken

De verwijzers en buurtbemiddelaars kregen gisteren een overvol feestprogramma voor hun kiezen. In een rode dubbeldekker werden ze door Boxtel gereden voor een ludiek spel, om vervolgens zelf in groepen hun maaltijd te moeten koken bij Kookpunt Oké in Liempde. Dat werd gedaan onder begeleiding van cateraar Culicair onder de noemer 'herrie in de keuken'. De deelnemers kregen een menu te zien en moesten aan de hand daarvan zelf de receptuur uitvogelen en vervolgens de ingrediënten bij elkaar zoeken. ,,Tsja, en dan heb je een ei te weinig en moet je met een andere groep gaan bemiddelen om dat ei los te peuteren. Gelukkig zijn we daar goed in", lachte wethouder Marusjka Lestrade, die ook deelnam aan de festiviteiten.

Als kers op de taart genoten de deelnemers 's avonds van een ludieke theatershow in jongerencentrum B-Town aan de Baroniestraat waarin het onderwerp buurtbemiddeling centraal stond. Niet alleen de participanten waren welkom bij de voorstelling, ook het Boxtelse publiek was uitgenodigd door Buurtbemiddeling Boxtel om de show bij te wonen. Tientallen Boxtelaren gaven gehoor aan de oproep en de zaal zat dan ook goed vol. De theatervoorstelling bood de aanwezigen een ludiek kijkje achter de schermen van het werk van buurtbemiddelaars.

FOTO BOVEN: Buurtbemiddeling Boxtel vierde gisteren uitgebreid haar eerste lustrum. Verwijzers en buurtbemiddelaars kookten samen hun avondmaaltijd bij Kookpunt Oké in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).