Niki Smit bewondert de creatieve wand die de kinderen voor haar bezoek maakten. Er hingen vrolijke ontwerpen voor tassen, posters, tijdschriften en selfies. (Foto: Peter de Koning)
Niki Smit bewondert de creatieve wand die de kinderen voor haar bezoek maakten. Er hingen vrolijke ontwerpen voor tassen, posters, tijdschriften en selfies. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter De Koning

Bezoek aan boekenclub Amaliaschool

Auteur Niki Smit krijgt geen tijd voor kopje thee

Peter de Koning

Het bezoek van Niki Smit aan de Prinses Amaliaschool bleef niet onopgemerkt. De populaire jeugdboekenschrijfster kreeg vorige week donderdagmiddag nauwelijks tijd voor haar kopje rooibosthee. ,,Ooh, ik heb haar gezien!", klonk het op de gang. Even later bestookten de kinderen haar met een lange lijst vragen.

Niki Smit ging in gesprek met zo'n vijftien meisjes van De Boekensalon, de leesclub van de Prinses Amaliaschool. Na Ineke Platel, Annemarie Bon en Anne Woltz was zij al de vierde schrijfster die de club bezocht. Het vrolijke gesprek tussen de Boxtelse kinderen en de Amsterdamse schrijfster en illustrator ging over van alles en nog wat. Van Yves Saint Laurent tot Harajuku-meisjes en makarons, van Mondriaan-jurken tot kwartetspellen, stijliconen en jezelf zijn. Geen onderwerp was te gek.

Vanzelfsprekend ging het ook uitgebreid over Niki's doorlopende boekenserie '100%'. Het eerste deel hiervan (100% Nina) verscheen in 2005, het deel 100% Coco werd in 2014 bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Ook wilden de kinderen alles weten over Niki's nieuwste boek Project Prep, over de 13-jarige Isabel die niets van mode snapt en met vriendin Kate een mode-app maakt. De weg tot succes lijkt geopend voor Isabel, maar ondernemen en technologie blijken niet altijd even makkelijk. Supernerd Tyler uit New York biedt hulp. Het idee voor dit boek kreeg Niki van technologie-onderneemster Janneke Niessen. ,,Koningin Máxima nam afgelopen zomer het eerste exemplaar in ontvangst", vertelde Niki met gepaste trots. ,,Zij vindt het ook heel belangrijk dat meisjes een eigen bedrijfje kunnen beginnen als ze dat willen."

Wand

,,Tekenen en schrijven vind ik allebei heel leuk", vertelde de schrijfster verder. ,,Schrijven kan ook lastig en spannend zijn als je boek nog niet klaar is en iedereen er naar blijft vragen. Bovendien schrijf je helemaal in je eentje en dat vind ik wel eens jammer." Tussen de vragen door nam Niki alle tijd om de bijzondere wand te bekijken die de kinderen hadden gemaakt. Met tientallen selfies, posters, tasontwerpen en zelfverzonnen magazines, allemaal geïnspireerd op het werk van de schrijfster. Die was zichtbaar onder de indruk en maakte spontaan met alle kinderen een vrolijke groeps-selfie.