Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

HARRIE KELDERS, VEERTIG JAAR IN DIENST VAN GEMEENTE BOXTEL

'Die man van de milieustraat'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Gewapend met kniptang, tasje met kaartjes én sinds 1 januari met mobiel pinapparaat staat Harrie Kelders (61) op donderdag, vrijdag en zaterdag aan de Kruisbroeksestraat in Boxtel. Voor bezoekers van de milieustraat een bekend beeld. ,,Als ik met mijn vrouw ga winkelen in het centrum, moet ik vaak mijn hand opsteken en zeggen mensen: hé, dat is die man van de milieustraat..." Dinsdag 8 maart is de Boxtelaar officieel veertig jaar in dienst van de gemeente.

Op 8 maart 1976 kwam Kelders bij de gemeente Boxtel terecht nadat hij reageerde op een vacature waarin een huisvuilbelader werd gezocht. ,,Na twee weken brak ik mijn been met voetbal en lag ik er een halfjaar uit. Niet bepaald een goed begin van mijn carrière bij de gemeente Boxtel", grinnikt Harrie. Toch mocht hij na de revalidatieperiode weer terugkomen. ,,Het mooie aan een baan bij de gemeente is dat je door de jaren heen op allerlei afdelingen aan de slag kunt. En bij de milieustraat wordt van je verwacht dat je de toko zelfstandig kunt runnen. Laat ik dat nou het leukst vinden."

Zo werkte de Boxtelaar als huisvuilbelader, maar ook als stratenmaker. ,,Waar nu bedrijven worden ingehuurd, deden we dat werk voorheen zelf. Zo was ik betrokken bij de aanleg van de volledige Kapelweg", blikt Kelders terug. En tot een paar jaar geleden was hij ook actief bij gladheidsbestrijding. ,,Dat vond ik geweldig om te doen. Mijn collega's en ik zorgden ervoor dat de wegen voor mensen begaanbaar waren. Dat leverde veel omhoog gestoken duimen op van mensen."

Na een paar keer te hebben meegewerkt op zaterdag bij de milieustraat, werd Harrie gevraagd om daar definitief aan de slag te gaan. Sinds 1998 zit de plek waar mensen hun afval kunnen inleveren aan de Kruisbroeksestraat, daarvoor aan de Schouwrooij. ,,Het is hartstikke leuk werk. Je maakt vaak praatjes met mensen. Natuurlijk merken we soms dat mensen het lastig vinden om voor afval te betalen, maar geloof mij: wij zijn behoorlijk schappelijk."

doodskist

Bezoekers spreken vaak over 'de stort' als ze het over de milieustraat hebben. ,,Vroeger klopte dat wel, toen werd het meeste afval op één grote hoop gegooid. Tegenwoordig wordt afval gescheiden." Vier dagen per week is de milieustraat geopend. ,,Dan wachten we iedereen op en schatten we in wat zij aan afval brengen. Dat blijft gokken", legt Harrie uit. ,,We doen niet al te moeilijk, maar zijn wél rechtvaardig." Op de andere dagen wordt het ingezamelde afval afgevoerd en zorgen Harrie en zijn collega's ervoor dat de milieustraat er weer piekfijn uit ziet. ,,Momenteel is het rustig. De drukte slaat in het voorjaar weer toe. Dan houden mensen vaak een voorjaarsschoonmaak en gaan ze de tuin weer in."

Af en toe maakt Harrie bijzondere dingen mee. ,,Toen iemand een doodskist kwam inleveren, keek ik wel even raar op, ja", grinnikt de Boxtelaar. ,,Die bleek van een uitvaartverzorger te zijn en was niet meer bruikbaar." Ook komen er jaarlijks leden carnavalsverenigingen langs voor hout, verf en gaas. ,,Tijdens de optocht zie ik vaak het materiaal dat ik heb meegegeven weer terug." Van rijk tot arm, van jong tot oud: iedereen brengt wel eens een bezoekje aan de milieustraat. ,,Altijd begin ik met 'goedemorgen' of 'goedemiddag', dan is de positieve toon gezet."

Door de ambtelijke fusie van Boxtel en Sint-Michielsgestel kreeg een aantal mensen de optie om minder te gaan werken, Harrie gaf daar gehoor aan. ,,Ik werk sinds 1 januari achttien uur en ben tijdens de openingstijden van de milieustraat aanwezig. Ik heb er geen moeite mee om mezelf te vermaken, ik wandel en fiets graag en heb vijf kleinkinderen. Bovendien is het veel fijner om rustig af te bouwen richting het pensioen..."

Mensen die geen uitnodiging hebben ontvangen, maar Harrie Kelders wel graag willen feliciteren, zijn op dinsdag 8 maart van 16.00 tot 17.30 uur welkom bij de afdeling Openbare Werken, gevestigd aan de Mijlstraat 45 in Boxtel.

FOTO BOVEN: Harrie Kelders, bekend van de milieustraat, is op 8 maart veertig jaar in dienst van de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Rabobank

benoemt nieuwe

directievoorzitter

De raad van commissarissen van Rabobank Hart van De Meierij heeft René Jansen benoemd tot directievoorzitter. Jansen start 11 april bij de bank.

Na het vertrek van voormalig directievoorzitter Hans Barelds in september 2015 heeft Ton van Nimwegen als interim-directievoorzitter de zaken waargenomen. Hij gaat per 1 april aan de slag als regiodirecteur voor de kring Noord-Holland bij de Rabobank.

Opvolger Jansen werkt al meer dan dertig jaar bij de Rabobank Groep. Hij heeft ruime managementervaring en vervulde bij diverse lokale banken directiefuncties. De afgelopen jaren was hij directeur Bedrijven bij Rabobank Rijk van Nijmegen.