Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtel en sint-michielsgestel strijden tegen hennepteelt

Samen optrekken tegen drugsmisdaden

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In Boxtel werden de voorbije maanden al verschillende drugspanden gesloten, ook Sint-Michielsgestel gaat over tot actie. Binnenkort wordt een woning en een loods aan Het Schild in Den Dungen tijdelijk verzegeld. De gemeenten, sinds 1 januari 2016 ambtelijk gefuseerd, trekken samen op in de strijd tegen hennepteelt. ,,Mensen moeten ergens terecht kunnen met een 'niet-pluisgevoel'.

Een woning aan Het Kapittel werd gisteren voor drie maanden gesloten nadat daar op 23 januari een hennepkwekerij werd opgerold. In het pand, dat door woonstichting Sint-Joseph verhuurd werd, werd een handelshoeveelheid van tweehonderd hennepplanten en diverse gedroogde henneptoppen geruimd.

Het is de vijfde keer in korte tijd dat burgemeester Mark Buijs een pand laat sluiten. Kort daarvoor, op vrijdag, werd een woning aan de straat Munsel gesloten nadat daar op 1 december vorig jaar een kwekerij werd opgerold met vierhonderd planten, een aantal dat door de gemeente Boxtel wordt omgeschreven als een 'ruime handelshoeveelheid'.

effect

Eerder maakte hij tijdens een gemeenteraadsvergadering al bekend dat in totaal vijf drugspanden worden verzegeld. ,,Dat wordt al meer", zei burgemeester Buijs dinsdag. Hij gaf aan dat het effect op het sluitingsbeleid duidelijk zichtbaar is. ,,Als inwoners bewust worden gemaakt dat ze ergens terecht kunnen met tips en in de gaten krijgen dat er daadwerkelijk wat mee gedaan wordt, neemt het aantal aangiftes toe. Door een pand te sluiten en een klap uit te delen, motiveer je daarnaast ook de politie om actie te ondernemen."

PILOT

De gemeente Sint-Michielsgestel is onlangs een pilot gestart die betrekking heeft op het nieuwe werken binnen de politie. Wijkagenten kunnen terecht in het gemeentehuis om daar te werken. Ook in Boxtel is in het gemeentehuis zo'n loket geopend. ,,Je merkt dat er hierdoor meer contact is met medewerkers van de gemeente", aldus burgemeester Jan Pommer. ,,Daarnaast willen we inwoners ervan bewust maken dat ze ergens terecht kunnen als ze het gevoel hebben dat er iets niet pluis is. Dat geldt dus ook als ze het vermoeden hebben dat ergens hennep wordt gekweekt."

Nadat de politie een inval in een pand doet en constateert dat er hennep wordt gekweekt, worden de planten vernietigd. Naar aanleiding van een rapportage wordt vervolgens bepaald of een pand tijdelijk gesloten wordt of niet. ,,We stellen de eigenaren op de hoogte van onze voorgenomen sluiting, zij kunnen daarover mondeling een zienswijze indienen. Dat houdt in dat we in gesprek gaan met deze mensen en uiteindelijk een besluit nemen", legt burgemeester Buijs uit.

Een sluiting is met name bedoeld om de loop uit een pand te halen en een crimineel netwerk te verstoren. ,,Vertakte criminaliteit moet voorkomen worden. Bovendien is een hennepkwekerij ook gevaarlijk voor omwonenden. Het sluiten van een drugspand gaat gepaard met grote zorgvuldigheid." Buijs benadrukt dat het geen wedstrijd is welke gemeente de meeste panden sluit. ,,Onze gemeentes zijn prettige leefplekken, maar het is wel de bedoeling dat we dat zo houden. Wat voor onze voeten komt, pakken we op."

FOTO BOVEN: Burgemeesters Mark Buijs (Boxtel) en Jan Pommer (Sint-Michielsgestel). (Foto: Peter de Koning).