Verschillende gebieden zijn op een natuurlijke wijze onder water gelopen de afgelopen weken, waaronder de Logtsebaan (foto) op de grens van Lennisheuvel en Spoordonk waar de Beerze gecontroleerd buiten zijn oevers mag treden. (Foto: Peter de Koning).
Verschillende gebieden zijn op een natuurlijke wijze onder water gelopen de afgelopen weken, waaronder de Logtsebaan (foto) op de grens van Lennisheuvel en Spoordonk waar de Beerze gecontroleerd buiten zijn oevers mag treden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Dijkbewaking Dommel en Essche Stroom

Waterschap De Dommel heeft deze week dijkbewaking ingesteld op enkele plekken in het dal van de Dommel en de Essche Stroom. Aanleiding voor de maatregel is de langdurige regenval van de voorbije weken waardoor de waterstanden veel hoger dan normaal staan. Gisteren bereikte het peil de hoogste stand.

Volgens het waterschap is de grond na de vele regen verzadigd en staan beken en sloten zo vol dat het regenwater sneller in de Dommel en de Essche Stroom terecht komt. Gisterochtend werd het hoogste peil bereikt. Volgens het waterschap was geen sprake van extreem hoogwater, maar een situatie die statistisch gezien eenmaal per jaar voorkomt. ,,Er zijn echter wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig om wateroverlast te voorkomen", aldus een woordvoerder. ,,Het waterschap zal pompen plaatsen en stuwen instellen. Maatregelen worden genomen voor de Essche Stroom tussen Esch en Halder."

Naast deze maatregelen is het beekdal van de Essche Stroom bij de Halsche Beemden en landgoed Blijendijk ten oosten van de A2 tussen Boxtel en Vught zodanig ontworpen dat er water gebufferd kan worden. Het water stroomt daar bij een bepaalde waterhoogte vanzelf in. Er zijn meer gebieden die op een natuurlijke wijze onder water zijn gelopen de afgelopen weken, waaronder de Logtsebaan (foto) op de grens van Lennisheuvel en Spoordonk waar de Beerze gecontroleerd buiten zijn oevers mag treden. (Foto: Peter de Koning).