'leed voor nabestaanden is groot'

Elf jaar celstraf voor doden Syriër uit Esch

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 28-jarige man uit Syrië veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar. Hij bracht in Esch de 46-jarige Rachid Dardari om het leven, vervoerde het lichaam naar bosgebied Sparrenrijk in Boxtel en stak het lichaam daar in brand. De verdachte bekende eerder al zijn landgenoot te hebben gedood. Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat er sprake is van voorbedachte rade, waardoor hij is vrijgesproken van moord.

De verdachte ging in de nacht van 16 op 17 november 2014 langs bij de Syriër om te praten. Het gesprek eindigde echter in een worsteling, waarbij Mohammed F. naar eigen zeggen 'bovenop Dardari is gaan zitten om hem te kalmeren'. Toen de Syriër na een tijd niet meer bewoog, realiseerde F. zich dat hij dood was. Vervolgens bond de verdachte het slachtoffer vast en vervoerde hem in een fietskarretje naar bosgebied Sparrenrijk waar hij het lichaam in brand stak. Een wandelaar trof het brandende lijk de volgende ochtend aan.

respectloos

Een week nadat het lichaam werd aangetroffen in Sparrenrijk kon de politie in 2014 de identiteit vaststellen. Een buurman herkende het slachtoffer nadat de politie een reconstructiefoto verspreidde, Het 46-jarige slachtoffer woonde nog maar kort in Esch. In februari 2015 werden twee arrestaties verricht. De echtgenote van Dardari werd aangehouden en de 28-jarige Mohammed F., een bekende van het slachtoffer, werd gearresteerd. Later bleek dat beide verdachten een liefdesrelatie hadden. De zaak tegen de weduwe werd onlangs geseponeerd. Twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke rechtszitting, verklaarde de verdacht dat hij Dardari niet met opzet had gedood.

,,De verdachte heeft de man het meest fundamentele recht waarover iemand beschikt ontnomen: het recht op leven", aldus de rechtbank. Bovendien is hij 'respectloos met het lichaam van de man omgegaan'. Het slachtoffer was niet lang voor het incident zijn thuisland ontvlucht vanwege het dreigende gevaar daar en laat onder meer drie jonge kinderen na. ,,Het leed voor de nabestaanden is groot en onherstelbaar en de gebeurtenissen hebben een diepe en blijvende impact op hun leven. Bovendien heeft de verdachte de kinderen van de man, andere nabestaanden en zijn omgeving voorgelogen tijdens de periode dat het slachtoffer werd vermist", stelt de rechtbank. Hierdoor heeft hij volgens het rechtsinstituut het leed van de nabestaanden vergroot.

derden

Tenslotte is de rechtbank van mening dat de Syriër volledig voorbij is gegaan aan de gevoelens van derden door het lichaam op een dergelijke manier achter te laten. ,,De rechtbank denkt daarbij aan de getuige die het slachtoffer vond, de hulpdiensten die zich daarna over het lichaam ontfermden, maar ook aan de lokale gemeenschap die geschokt werd door de lugubere vondst in het bos."

Politie

Aanhouding na ruzie

De politie heeft dinsdagmiddag in de Stationsstraat in Boxtel een man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij een ruzie. Hij zou volgens de politie een conflict hebben gehad met een andere man en daarbij sneuvelde een ruit van een bedrijfspand. De politie zocht in het centrum met een aantal agenten naar de mannen; een van hen werd aangehouden in de Stationsstraat en werd in de boeien geslagen. De tweede verdachte is niet meer aangetroffen.